Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szerbia csúcsra tör áfonyában

Szerbia csúcsra tör áfonyában

Agrofórum Online

Szerbia áfonyaültetvényei ötéves, robbanásszerű növekedést követően immár elérték a 2500 ha kiterjedést. Az évről évre gyarapodó termőterület évente 6000 tonna termés szedését teszi lehetővé. A freshplaza.com szerint a szerb termelők kereskedelmi és termesztéstechnológiai tekintetben is a legkorszerűbb megoldásokat választják.

A kedvező időjárás hozzájárult az idei nagy mennyiségű termés kialakulásához. Szerbiában az áfonya betakarítási időszaka legalább két héttel korábban veszi kezdetét, mint más európai országokban. Az exportált áfonya értéke júniusban és júliusban meghaladta a 20 millió eurót.

Az exportpiacok változatosak: a legfontosabb célországok között Hollandia, Németország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Oroszország állnak.

Azonban nem csak ezek az államok szerepelnek az exportpiaci palettán: 2021-ben Malajzia, Szingapúr, Hongkong, Dubai és Szaúd-Arábia is képbe kerültek. A 2022-es tervek között szerepel a skandináv államok, a jól megalapozott uniós piacok, Közel-Kelet és Ázsia egyes területeinek bogyós gyümölcsökkel, cseresznyével és szilvával történő ellátása is.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9360538/serbian-blueberry-production-and-export-on-the-rise/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Katasztrófavédelem: a meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

2022. június 28. 16:39

Idén már több mint tízezer tűz keletkezett a szabadban.

Rekordméretű lehet az ukrán kukoricatermés ebben a szezonban

2021. szeptember 14. 06:29

Ukrajna kukoricatermése rekordszintet, 38-40 millió tonnát érhet el idén, szemben a 2020-as 30 millió tonnával.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.