Mi készít fehéres színű járatokat az almafa levelén?

Mi készít fehéres színű járatokat az almafa levelén?

Agrofórum Online

Almafám levelein valamilyen károsító fehér színű járatokat készít. Milyen kártevővel állhatunk szemben? Hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az aknázómolyok nemcsak az almafán, hanem más gyümölcsfaj esetében is, pl. a meggy, a cseresznye, a szilva, a birsalma és a körte fáin is tudnak károkat okozni. Az aknákat rendszerint különböző molyok hernyói okozzák, melyeket a leveleken az aknák alakja és elhelyezkedése alapján lehet egymástól megkülönböztetni. Károsításuk mértéke olykor jelentős is lehet, hiszen nagy egyedszámú jelenlétük a fák korai lombhullásához is vezethet, ezzel termésmennyiségének csökkenése, -minőségének romlása is bekövetkezhet.

Az almafákon leggyakrabban az almalevél-aknázómoly, almalevél-sátorosmoly, almalevél-törpemoly és a lombosfa-fehérmoly fordulnak elő. Az almalevél-aknázómoly lárvája erek által határolt részeken készít ellipszis alakú aknát, mely először a levél fonáki oldalán válik láthatóvá. A sátorosmolyra ezüstszínű, ovális alakú foltakna jellemző, melyekben barna csík húzódik és a levelek belsejében található. Az almalevél-törpemoly aknája kanyargós és vékony, még a lombosfa-fehérmoly hernyóié pedig kör alakú, bennük csigavonalban elhelyezkedő ürülékcsík található.

Az aknázómolyokra jellemző, hogy évente több, fajtól függően akár 2-3, esetleg 4 nemzedékük is kifejlődhet. Tavasszal a nőstények tojásaikat a levéllemezre helyezik, majd kelő lárváik befúrják magukat a levélbe és táplálkozásuk során elkészítik jellegzetes alakú aknáikat. Bábozódásuk fajtól függően az aknán belül vagy azon kívül történik. A védekezéssel akkor lehetünk eredményesek, ha azt a tömeges lárvakelés idején végezzük el.

Tavasszal a levélbe berágó hernyók kelésekor még kontakt készítményekkel is sikeresek lehetünk, hiszen ilyenkor a levelek is kisebbek és a lárvák berágásuk előtt találkoznak a permetszerrel. Az aknában fejlődő lárvák már csak felszívódó készítményekkel érhetők el. Az almában engedélyezett készítmények közül kiskerti felhasználásra az aknázómolyok ellen a klórantraniliprol, lambda-cihalotrin, spinozad, azadiraktin hatóanyagú készítmények ajánlhatók. A megelőzés érdekében a fertőzött lombot érdemes a talajba forgatni, illetve a fákon a téli időszakba a fatisztogatási munkálatokat elvégezni, ezzel ugyanis a következő évi populáció egyedszáma nagymértékben lecsökkenthető.

Hányszor kell permetezni az almafákat?

2020. március 25. 04:36

Sz. Kálmán kérdése: Hányszor, és mikor kell permetezni az almafákat? Mik a legjelentősebb betegségei és kártevői?

Miért alakultak ki apró fekete foltok a dísznapraforgón?

2023. november 2. 04:37

Dísznapraforgó növényeket neveltem, amiknek levelein szeptemberben apró fekete foltok nőttek, leveleik elszáradtak. A csatoltan küldött képen jól látszanak a tünetek. Mi okozta, lehet védekezni ellene?

A nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatos 2019. évi tapasztalatok

2019. október 23. 04:38

A 2019-es évben a késő tavaszi fagyok, az elhúzódó hűvös időjárás és a nyár végi/ősz eleji relatív vízhiány mellett a diósgazdáknak és házikert tulajdonosoknak egy másik problémával is meg kellett küzdenie, mégpedig a dió egy hazánkban néhány éve felbukkant károsítójával, a nyugati dióburok-fúróléggyel.

Már drónnal is lehet permetezni

2022. február 10. 13:52

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.