Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Sokasodnak a repcekártevők, készüljünk fel a védekezésre!

Sokasodnak a repcekártevők, készüljünk fel a védekezésre!

Kontakt és felszívódó rovarölő hatóanyagok kombinációját ajánlja a Nufarm a hatékony védekezésre.

Repcetábláinkon február–márciusban megindul az élet, az első károsítók, melyekkel a kora tavaszi szemléinken találkozhatunk, az ormányosok. Hatékonyan védekezni csak az imágók ellen tudunk. A rovarölő szeres kezelés ideje az imágók táblára történő betelepedésekor, a peterakás előtti időszakban optimális.

Legfontosabb repcekárosítók

Az ormányosok előrejelzésére jól bevált módszer a sárga tál vagy a sárga lap használata. A nagy repceormányos első megjelenésére már 6 °C-os talajhőmérsékletnél számíthatunk, míg tömeges megjelenésük 9 °C-os talajhőmérséklethez köthető. Az imágók betelepedése 12 °C-os léghőmérséklet felett igen intenzívvé válik. A megjelenésüket követő 10-20 nap elteltével, táplálkozás és kopuláció után a nőstények petéiket egyesével helyezik el a repce szárába.

A repceszárormányos telelőhelyét 7-9 °C-os hőmérsékletnél hagyja el. Az imágók 10-15 °C-os léghőmérsékletnél már nagyobb távokat is képesek repülni. Március közepétől betelepedésük intenzívvé válik: a lárvák mélyen berágják magukat a szövetekbe, a tenyészőcsúcsot veszélyeztetik, emiatt a főhajtás elcsökevényesedik és csak gyenge oldalhajtások képződnek.

A repce-fénybogár már 9 °C-on előjön rejtekhelyéről, és 15 °C-on élénken repül. Fő kártételét mégis később, a bimbós repcén okozza. Miközben táplálékát, a virágport keresi, berág a bimbókba, megsérti a bibekezdeményt is, a virág terméketlenné válik, lehullik.

A Nufarm az első korai védekezésekre a már jól bevált piretroid készítményét, a Sumi Alfa 5 EC-t és a repce rovarok elleni védelmében napjainkra kihagyhatatlanná váló acetamiprid hatóanyagú Carnadine-t ajánlja.

Markáns és tartós hatás Carnadine-nal

A Carnadine 200 g/l acetamiprid hatóanyagot tartalmaz, ami hatékony védelmet nyújt a nagy repceormányos, repceszárormányos, repce-fénybogár, repcebecő-ormányos és repcebecő-gubacsszúnyogok ellen. A Carnadine SL formulációjú, könnyen kezelhető, folyékony termék. A formulációnak köszönhetően a permetlé egyenletesebben terül el a védendő felületen, jobb tapadást és gyorsabb bejutást biztosítva a hatóanyagnak.

A Carnadine dózisa őszi káposztarepcében 0,25 l/ha. Ez a dózis lehetővé teszi, hogy az egyéb acetamiprid hatóanyagú termékekhez képest 25%-kal több hatóanyaggal dolgozhassunk hektáronként. Ennek nagy jelentősége a rezisztencia elkerülésében van, melynek egyik lényeges eszköze, hogy maximális dózisokkal dolgozunk. Hatása markánsabb, ami együtt jár a hosszabb tartamhatással is. A hatóanyag felszívódik és szállítódik a növényben, védelmet biztosítva a permetlével el nem ért növényi részek számára is. Felhasználható repcében egy látható szárköztől addig, amíg a becők 10%-a eléri a végleges nagyságot (BBCH 31–71). Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje repcében 28 nap, ami fele a legtöbb acetamiprid hatóanyagú termékének. Így szükség esetén a virágzás utáni időszakban is lehetőséget biztosít a védekezésre. Virágzó állományban méhkímélő technológiával kell kijuttatni. Egy vegetációban egyszeri kijuttatása engedélyezett.

A megbízható piretroid: Sumi Alfa 5 EC

A védekezésre felhasználható másik rovarölő szerünk a Sumi Alfa 5 EC. Az eszfenvalerát hatóanyag hatását a szívó és rágó kártevőkre többféle módon is kifejti, egyszerre kontakt (taglózó) és gyomorméreg, valamint rendelkezik rovarok táplálkozását gátló és riasztó (repellens) hatással is. Dózisa repce-fénybogár és ormányosbogarak ellen 0,3 l/ha. Felhasználható repcében szikleveles állapottól a becőképződés kezdetéig (BBCH 10–69). Egy vegetációban legfeljebb háromszori kijuttatás engedélyezett. Mérsékelt kockázatot jelent a méhekre. Rotációban és tankkeverékben is kijuttatható a Carnadine-nal (1. grafikon).

Carnadine

Együtt még biztosabb az eredmény

A Carnadine 0,25 l/ha és a Sumi Alfa 5 EC 0,3 l/ha dózisának tankkeverékben történő kijuttatását leginkább zöld bimbós állapotban, de legkésőbb a virágzást megelőzően javasoljuk. Ebben az időszakban a virágzaton vegyesen találhatók a különböző fajú kártevők. Amikor a rovarkártevők a legnagyobb termésveszteséget idézhetik elő a repcében, a nagy dózisú hatóanyagok kombinációjával az azonnali taglózó hatás mellett jelentős tartamhatást is elérhetünk anélkül, hogy a méheket veszélyeztetnénk. Mindkét hatóanyag a rovarok idegrendszerére hat, de teljesen más hatásmechanizmussal pusztítják el azokat. Az eszfenvalerát hatóanyag a rezisztenciakezelés szempontjából az IRAC 3A csoportba tartozik, hatásmechanizmusát tekintve nátrium-ioncsatorna-modulátor. Az acetamiprid hatóanyag az IRAC 4A csoportba tartozik, amelyhez a nikotin-acetilkolin-receptor kompetitív modulátorai tartoznak. Kombinációban történő kijuttatással a két különböző hatásmechanizmusnak köszönhetően mindkét hatóanyag esetén számottevően csökkenthetjük a rezisztencia kialakulásának esélyét. Kijuttatáskor ügyelni kell a méhkímélő technológia alkalmazásának betartására.

A Carnadine + Sumi Alfa 5 EC már technológiai csomagban, még kedvezőbb áron is elérhető.

Dr. Buzsáki Kamilla
promóter
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu

A forróság a kórokozókat is gyéríti, de...

2024. július 23. 09:40

Úgy látszik, hogy ez az időjárás már a károsítóknak sem tetszik. A varasodás, a peronoszpóra és a fitoftóra, de a csonthéjasok levélbetegségei sem robbantak be. A páramentes szárazság a lisztharmat gyors terjedését is gátolta. De nem tűnt el, csak csendben várakozik a jobb időkre, a többi kórokozóval együtt…

Mi lesz itt? Egy csapadékos őszön az őszi árpát aligha lehet fungicides állománykezelés nélkül megvédeni

2024. július 22. 08:10

A kalászosok tarlóin sok helyen találkozhatunk különböző fejlettségi állapotú árvakelésekkel, döntően a learatott őszi árpa táblák tarlóin.

Fókuszban a tányérvédelem

2024. július 21. 16:10

A levél- és szárvédelem után a tányér védelmére is kellő hangsúlyt kell fektetni.

Szüret utáni lombvédelem

2024. július 16. 15:10

A nyári forróság visszafogta a levélnedvességet és a mérsékeltebb hőmérsékletet igénylő gombák terjedését, pl. a varasodásét. Úgy tűnik, hogy a lisztharmat kevésbé sínylette meg a kánikulát, hasonlóan a molyokhoz és főleg a „mindent kibíró” poloskákhoz.

Az energiapiac húzza felfelé a szójabab árát

2021. október 6. 06:07

A szójabab ára magasabbra került, az elmúlt 11 kereskedési napból 10 emelkedést hozott.

Kockázatkerülő üzemmód a terménypiacokon az év első napjaiban

2023. január 4. 08:11

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce kereskedés pluszt hozott.

Megújulás, megújulás, megújulás!

2021. július 7. 09:05

A KITE Zrt. neve korunk mezőgazdaságában egyet jelent a komplexitással és az innovációval.

Hat százalék feletti heti plusz a kukorica piacán

2020. szeptember 14. 05:55

A kukorica kiemelkedő 6,4 százalékos ugrassál egészen a 145,41 dollár/tonnás szintig drágult az elmúlt héten az Egyesült Államokban.