Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

Agrofórum Online

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

A diófáknál és díszfák törzsein is észleltek hazánkban hasonló jelenséget, amikor a törzsön keletkezett nyíláson sűrű váladék jelenik meg, mely kezdetben folyik, száraz időjárásnál beszárad.

A diófának ezt az új betegségét dió sekély kéregrákjának nevezték el, a Brenneria nigrifluens baktérium okozza. A diófa kérgén kéregrepedést és abból előtörő barnás feketés színű folyást idéz elő. A betegség Európában 25 évvel ezelőtt lépett fel először, hazánkban 2012-ben azonosították. Azóta az ország számos részén megtalálták. Jellemző, hogy fiatal 2-3 éves fákat is, és az idős, kifejlett fákat is megfertőzi. A fák kérgen – a vázágakon is – sekély, szabálytalan alakú repedést, úgynevezett fekélyt okoz. A fekélyekből a tenyészidőszakban bármikor szivárog a feketés folyadék. A seb alatt a fa szövete általában sötét színű (nekrózis), de ez a színelváltozás nem hatol mélyre. A fertőzés befolyásolja a fa erőnlétét, a fa legyengül, termésmennyisége is lecsökken. Leveleit korábban veszti el, az öregedési folyamat felgyorsul, ami a fa pusztulását vonhatja maga után.

Dió brennériás kéregrákja

A kórokozó számára a 28-30 °C kedvező. Szakemberek azt feltételezik, hogy a fakérgen keletkező sebzéseken (természetes repedések, sérülések) hatol be a baktérium, onnan indul meg a fertőzés. Betegség elterjedésében fő szerepet játszanak a fákat ért stresszhatások: szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, változó tápanyagellátás, hőstressz, az egyenetlen vízellátás miatt fellépő aszálykár, a talaj öntözésének elmaradása. Sebekben és váladékokban telel át a kórokozó. Vizsgálták a sebek tisztításának, réztartalmú készítményekkel végzett kezelésének védekezésben betöltött szerepét. Sajnos a fák ezzel a beavatkozással nem mentesíthetők a betegségtől, de a folyamat lassítható.

Diófa kéregrák

A védekezés a megelőzésen alapul. Megfelelő, optimálishoz közelítő termesztési körülményeket kell biztosítani a diófák számára. Kerülni kell a fás részek sérüléseinek lehetőségét. Különös jelentősége van az őszi és rügypattanáskor végzett rezes lemosó permetezéseknek a kórokozó visszaszorításában. Oltványok telepítésénél is nagy figyelmet érdemel a kéregvédelem, mivel a fiatal, néhány éves fákat is már megfertőzheti.

A dión előfordul egy ehhez hasonló baktériumos betegség a dió mély kéregrákja (Brenneria rubrifaciens). A két kéregrák betegséget tünetek alapján nem lehet szétválasztani, meghatározásuk speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

 

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét. 

Itt az AMAZONE új dobása: önjáró Pantera 4503

2019. április 26. 06:39

A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lőerős motorteljesítménnyel. A kipufogógáz-utókezelés terén az AMAZONE a dízel-oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.