Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

Mi okoz fekete folyást a diófa törzsén?

Agrofórum Online

L. Imre kérdése: Diófám fatörzsén feketés folyás jelent meg idén. Mi okozza, veszélyes a fára?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

A diófáknál és díszfák törzsein is észleltek hazánkban hasonló jelenséget, amikor a törzsön keletkezett nyíláson sűrű váladék jelenik meg, mely kezdetben folyik, száraz időjárásnál beszárad.

A diófának ezt az új betegségét dió sekély kéregrákjának nevezték el, a Brenneria nigrifluens baktérium okozza. A diófa kérgén kéregrepedést és abból előtörő barnás feketés színű folyást idéz elő. A betegség Európában 25 évvel ezelőtt lépett fel először, hazánkban 2012-ben azonosították. Azóta az ország számos részén megtalálták. Jellemző, hogy fiatal 2-3 éves fákat is, és az idős, kifejlett fákat is megfertőzi. A fák kérgen – a vázágakon is – sekély, szabálytalan alakú repedést, úgynevezett fekélyt okoz. A fekélyekből a tenyészidőszakban bármikor szivárog a feketés folyadék. A seb alatt a fa szövete általában sötét színű (nekrózis), de ez a színelváltozás nem hatol mélyre. A fertőzés befolyásolja a fa erőnlétét, a fa legyengül, termésmennyisége is lecsökken. Leveleit korábban veszti el, az öregedési folyamat felgyorsul, ami a fa pusztulását vonhatja maga után.

Dió brennériás kéregrákja

A kórokozó számára a 28-30 °C kedvező. Szakemberek azt feltételezik, hogy a fakérgen keletkező sebzéseken (természetes repedések, sérülések) hatol be a baktérium, onnan indul meg a fertőzés. Betegség elterjedésében fő szerepet játszanak a fákat ért stresszhatások: szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, változó tápanyagellátás, hőstressz, az egyenetlen vízellátás miatt fellépő aszálykár, a talaj öntözésének elmaradása. Sebekben és váladékokban telel át a kórokozó. Vizsgálták a sebek tisztításának, réztartalmú készítményekkel végzett kezelésének védekezésben betöltött szerepét. Sajnos a fák ezzel a beavatkozással nem mentesíthetők a betegségtől, de a folyamat lassítható.

Diófa kéregrák

A védekezés a megelőzésen alapul. Megfelelő, optimálishoz közelítő termesztési körülményeket kell biztosítani a diófák számára. Kerülni kell a fás részek sérüléseinek lehetőségét. Különös jelentősége van az őszi és rügypattanáskor végzett rezes lemosó permetezéseknek a kórokozó visszaszorításában. Oltványok telepítésénél is nagy figyelmet érdemel a kéregvédelem, mivel a fiatal, néhány éves fákat is már megfertőzheti.

A dión előfordul egy ehhez hasonló baktériumos betegség a dió mély kéregrákja (Brenneria rubrifaciens). A két kéregrák betegséget tünetek alapján nem lehet szétválasztani, meghatározásuk speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

 

Hamarosan már csak üvegházakban lehet alkalmazni a neonikotinoid hatóanyagokat

2018. november 9. 17:25

Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

Virágtripszektől a ventúriás varasodásig - Beszámoló a Növényvédelmi Tudományos Napokról

2018. március 8. 20:08

Megismerhettük a Monilinia fructigena elleni komplex környezetkímélő védekezési stratégiát és a ventúriás varasodás áttelelő konídiumai elleni védekezést szolgáló kórokozó modul alapelemeit.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.