8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes

Mi okozza a barna foltokat a paprika levelén?

Agrofórum Online

Fóliában termő paprikám levélhullásba kezdett és a képen látható foltok jelentek meg rajta. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csatolt képeken a paprika leveleinek baktérium általi fertőzöttsége látható. A paprikát két baktériumfaj is fertőzheti, az egyik a xantomonász (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria), a másik pedig a pszeudomonász (Pseudomonas syringae pv. syringae). Megjelenésükre általában minden évben számíthatunk, azonban nem minden esetben okoznak súlyos károkat.

Barna foltok a paprika levelén

A képen a paprika pszeudomonászos betegség okozta tünetek láthatók, mely kórokozó szabadföldön, valamint termesztő berendezésekben egyaránt jelentős károkat tud okozni. A betegség tünetei nemcsak fejlett állományokban, hanem fiatal szikleves növényeken is kialakulhatnak. A kezdeti tünetek apró foltok formájában jelennek meg, majd e vizenyős foltok barnulnak, nagyobbodnak, közepük pedig idővel kivilágosodik. A betegség tüneteit mutató levelek torzulása és kanalasodása is a bakteriális fertőzés okai közé sorolhatók. A tünetek a levelek mellett a kocsányon, virágokon is megjelenhetnek. A kocsányon apró foltok keletkeznek, míg a virágok és a kisebb termések a fertőzés hatására elhalnak és lehullanak. Nagymértékű elszaporodása esetében idő előtt, akár a növény teljes lombvesztése is bekövetkezhet.

Pszeudomonászos betegség okozta tünetek

Szabadföldi körülmények között már nyár elején megjelenhetnek a tünetek, azonban fóliás termesztés során főként a vegetációs időszak vége felé, a változó és a nem megfelelő környezeti körülmények hatására. A fertőzéshez általában meleg és nagyon magas relatív páratartalom szükséges. A termesztő berendezéseket ezáltal az őszi időszakban is érdemes rendszeresen szellőztetni, annak öntözését a reggeli órákban végezni, valamit mennyiségét fokozatosan mérsékelni. Ha a levelek felületének nedvességét sikerül elkerülni, nem okoz gondot ennek a baktériumnak a fertőzése.

A védekezést másrészt a megelőzésre is kell alapozni, a fertőzött növényi maradványokat el kell távolítani, hiszen azokban a baktérium áttelelése biztosítva van. Kerüljük a növényállomány esőztető öntözését, alakítsunk ki szellős sorokat, a növények között tartsunk megfelelő ültetési távolságot. A betegség fellépése esetében az egyetlen, amit tehetünk, hogy réztartalmú szerekkel ismételt kezeléseket végzünk az állományban.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

2020. június 13. 06:40

Az intenzív állattenyésztés tökéletes környezetet biztosíthat a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Mik lehetnek a gyümölcsfaoltvány gyökérzetén látható csomók, daganatok?

2018. november 29. 10:33

D. Szilvia kérdése: Szabadgyökerű gyümölcsfaoltvány vásárlásakor a gyökérzeten elszórva csomókat, daganatokat vettem észre. Az eladó gyakorlott mozdulattal levágta azokat, szemétbe dobta. Mik lehettek azok a csomók, nem veszélyesek? Felhasználhatók az ilyen facsemeték?

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.