Mi okozza a barna foltokat a paprika levelén?

Agrofórum Online

Fóliában termő paprikám levélhullásba kezdett és a képen látható foltok jelentek meg rajta. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csatolt képeken a paprika leveleinek baktérium általi fertőzöttsége látható. A paprikát két baktériumfaj is fertőzheti, az egyik a xantomonász (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria), a másik pedig a pszeudomonász (Pseudomonas syringae pv. syringae). Megjelenésükre általában minden évben számíthatunk, azonban nem minden esetben okoznak súlyos károkat.

Barna foltok a paprika levelén

A képen a paprika pszeudomonászos betegség okozta tünetek láthatók, mely kórokozó szabadföldön, valamint termesztő berendezésekben egyaránt jelentős károkat tud okozni. A betegség tünetei nemcsak fejlett állományokban, hanem fiatal szikleves növényeken is kialakulhatnak. A kezdeti tünetek apró foltok formájában jelennek meg, majd e vizenyős foltok barnulnak, nagyobbodnak, közepük pedig idővel kivilágosodik. A betegség tüneteit mutató levelek torzulása és kanalasodása is a bakteriális fertőzés okai közé sorolhatók. A tünetek a levelek mellett a kocsányon, virágokon is megjelenhetnek. A kocsányon apró foltok keletkeznek, míg a virágok és a kisebb termések a fertőzés hatására elhalnak és lehullanak. Nagymértékű elszaporodása esetében idő előtt, akár a növény teljes lombvesztése is bekövetkezhet.

Pszeudomonászos betegség okozta tünetek

Szabadföldi körülmények között már nyár elején megjelenhetnek a tünetek, azonban fóliás termesztés során főként a vegetációs időszak vége felé, a változó és a nem megfelelő környezeti körülmények hatására. A fertőzéshez általában meleg és nagyon magas relatív páratartalom szükséges. A termesztő berendezéseket ezáltal az őszi időszakban is érdemes rendszeresen szellőztetni, annak öntözését a reggeli órákban végezni, valamit mennyiségét fokozatosan mérsékelni. Ha a levelek felületének nedvességét sikerül elkerülni, nem okoz gondot ennek a baktériumnak a fertőzése.

A védekezést másrészt a megelőzésre is kell alapozni, a fertőzött növényi maradványokat el kell távolítani, hiszen azokban a baktérium áttelelése biztosítva van. Kerüljük a növényállomány esőztető öntözését, alakítsunk ki szellős sorokat, a növények között tartsunk megfelelő ültetési távolságot. A betegség fellépése esetében az egyetlen, amit tehetünk, hogy réztartalmú szerekkel ismételt kezeléseket végzünk az állományban.

Mi okozhatja a faszövet barna színű elváltozását a diófa oltványnál?

2022. április 10. 09:36

Diófa oltványomnál a vezér vessző felső része elhalt. Visszametszettem, a belsejében barna elszíneződés látszott. Mit tudok tenni, vegyem ki a fát vagy tudom valamivel kezelni?

Milyen az élő talaj és mivel tehető élővé?

2024. október 23. 05:40

Nem győzzük hangsúlyozni a felelős talajművelést, ahol nemcsak a termés maximalizálása a cél, hanem a talaj eróziótól való védelme és az élő szerveződések védelme a földfelszín alatt.

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

A kukorica profi startertechnológiája

2022. április 12. 05:37

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.