Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

Agrofórum Online

G. Mária kérdése: Aranyvessző bokrom hajtásain furcsa tumorok jelentek meg. Mi okozza ezt az elváltozást?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az aranyvessző kedvelt dísznövény kora tavasszal kertekben, parkokban szép élményt biztosít és levágott vesszőjét télen lakásban is meghajtathatjuk, dúsan virágzik.

Hajtatott aranyvessző

Az aranyvessző (Forsythia x intermedia) hajtásán Agrobakterium okozta tumor látható.  Az Agrobakterium polifág (sok tápnövényű) kártevő, talajban élő baktérium. A baktérium a növény edénynyalábjaiba is eljut, és a hajtás apró repedésein át a kéregszövetbe kerülve daganatok (golyva) képződését indítja meg. A golyva belsejében az edénynyalábok torzulnak, ezért a víz és tápanyagellátottság zavart szenved. Az Agrobakterium fertőzés következtében a hajtáson és a vesszőn észlelhetők a tünetek. A hajtáson apró, sima felületű, sárgászöld, puha és egymásba olvadó daganatok mutatkoznak. A daganat a vesszőn karfiolszerű, barna és kemény. Kezdetben belül lágy, szürkésfehér sima felületű, borsó nagyságú. Később növekszik, elfásodik, megbarnul, érdes felületű lesz, dió, ököl nagyságúvá válik. Súlyos esetben a beteg növény sárgul, sínylődik, fejlődésben elmarad, rövidebbek a hajtások, világosabbak a levelek.

Agrobaktériumos tumor az aranyvesszőn

Ez a kórokozó nemcsak az aranyvesszőn, hanem sok más növényen, gyümölcsfák gyökerén, szeder, málna és szőlő vesszőjén stb. is okozhat gondot. A megtámadott növény előbb-utóbb elpusztul. A fertőzési forrásai a talaj és a beteg növények. A baktérium a talajból a növénybe a gyökérsebeken keresztül jut, tipikus sebparazita. Ezzel magyarázható, hogy a golyvás vesszők eltávolítása után a sebzett növényrészeken a következő évben új daganatok keletkeznek. A kórokozó a letermett vesszők eltávolításakor növénynedvvel is átvihető.

Megnövekedett agrobaktériumos tumor aranyvesszőn

Védekezés:

Kerülni kell a sérüléseket. A beteg tövekről szaporítóanyagot nem szabad szedni. Az aranyvesszőn amint észrevesszük a golyvát, azt el kell távolítani, a metszőolló vágási felületét alaposan meg kell tisztítani (fertőtleníteni), hogy az agrobaktériumot ne vigyük át másik növényre. Súlyos esetben a beteg növényeket el kell távolítani.

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.