Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

Agrofórum Online

G. Mária kérdése: Aranyvessző bokrom hajtásain furcsa tumorok jelentek meg. Mi okozza ezt az elváltozást?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az aranyvessző kedvelt dísznövény kora tavasszal kertekben, parkokban szép élményt biztosít és levágott vesszőjét télen lakásban is meghajtathatjuk, dúsan virágzik.

Hajtatott aranyvessző

Az aranyvessző (Forsythia x intermedia) hajtásán Agrobakterium okozta tumor látható.  Az Agrobakterium polifág (sok tápnövényű) kártevő, talajban élő baktérium. A baktérium a növény edénynyalábjaiba is eljut, és a hajtás apró repedésein át a kéregszövetbe kerülve daganatok (golyva) képződését indítja meg. A golyva belsejében az edénynyalábok torzulnak, ezért a víz és tápanyagellátottság zavart szenved. Az Agrobakterium fertőzés következtében a hajtáson és a vesszőn észlelhetők a tünetek. A hajtáson apró, sima felületű, sárgászöld, puha és egymásba olvadó daganatok mutatkoznak. A daganat a vesszőn karfiolszerű, barna és kemény. Kezdetben belül lágy, szürkésfehér sima felületű, borsó nagyságú. Később növekszik, elfásodik, megbarnul, érdes felületű lesz, dió, ököl nagyságúvá válik. Súlyos esetben a beteg növény sárgul, sínylődik, fejlődésben elmarad, rövidebbek a hajtások, világosabbak a levelek.

Agrobaktériumos tumor az aranyvesszőn

Ez a kórokozó nemcsak az aranyvesszőn, hanem sok más növényen, gyümölcsfák gyökerén, szeder, málna és szőlő vesszőjén stb. is okozhat gondot. A megtámadott növény előbb-utóbb elpusztul. A fertőzési forrásai a talaj és a beteg növények. A baktérium a talajból a növénybe a gyökérsebeken keresztül jut, tipikus sebparazita. Ezzel magyarázható, hogy a golyvás vesszők eltávolítása után a sebzett növényrészeken a következő évben új daganatok keletkeznek. A kórokozó a letermett vesszők eltávolításakor növénynedvvel is átvihető.

Megnövekedett agrobaktériumos tumor aranyvesszőn

Védekezés:

Kerülni kell a sérüléseket. A beteg tövekről szaporítóanyagot nem szabad szedni. Az aranyvesszőn amint észrevesszük a golyvát, azt el kell távolítani, a metszőolló vágási felületét alaposan meg kell tisztítani (fertőtleníteni), hogy az agrobaktériumot ne vigyük át másik növényre. Súlyos esetben a beteg növényeket el kell távolítani.

Tehetek valamit a borostyán levelein látható sötétbarna foltok ellen?

2024. április 28. 04:39

Tavaly erősen visszavágtam a borostyánt, mivel elhatalmasodott. Most viszont levelein sok sötétbarna folt látható. Korábban még nem láttam hasonlót. Mi okozta, tehetek-e valamit ellene?

Hogyan védekezhetek az uborka levélbetegsége ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?

Milyen betegség okozza a szobai dísznövények levelének foltosodását?

2020. február 5. 12:32

H. Anikó kérdése: Szobámban a vitorlavirágomon és a flamingóvirágomon is viszonylag nagyméretű barna foltok láthatók. Ismerősöknél is láttam már hasonlókat, az árusított virágoknál is. Mi okozza ezt a betegséget?

AGROVA Kft.: pénzügyileg a legmegbízhatóbbak között

2021. június 23. 06:36

Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk a Bisnode objektív cégminősítése alapján már 5 éve a legjobbak között szerepel. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy 2021-ben a legmagasabb, AAA (tripla A) arany tanúsítványt kaptuk meg!