Mi okozza a fekete pontok kialakulását a zeller levelein?

Mi okozza a fekete pontok kialakulását a zeller levelein?

Agrofórum Online

T. Mátyásné kérdése: Zellerek levelein apró fekete pontokat látok, körülötte a levél elszáradt. Sajnos tönkretette a zeller leveleit. Mi okozhatta? Megelőzhető?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

A zeller elterjedt levélzöldség és fűszernövény. Termesztési időszaka hajtatással meghosszabbítható.

Zellernek két, világszerte elterjedt gomba okozta levélfolt betegsége ismert:

  • A hazánkban régóta előforduló foltbetegsége a zeller szeptóriás levélfoltossága (Septoria apii, S. apiicola). Kezdetben a betegség az idősebb, külső leveleken kisméretű vörösbarna foltokat okoz, a foltok színe sötétedik, újabb foltok keletkeznek, és a foltok összefolynak. Rövid időn belül apró, fekete, kiemelkedő körte alakú gombaképletek (piknídiumok) fejlődnek, csupán gombostűfejnyi méretűek, ontják magukból a gomba fertőző spóráit (konídiumait). A levélnyelet is megfertőzi, azokon is felléphet a foltosodás. A spórák terjedését az esőcseppek és szél segíti. A zeller fertőzése elsősorban a fertőzött vetőmagból indul el, a magon a gomba 2 évig is megőrzi életképességét. Palántanevelés során is felléphet. Súlyos kártételt okozhat a fertőzött, levélfoltos palánták szabadföld kiültetését követően. Szabadföldön elsősorban felcsapódó vízcseppekkel, ápolás során eszközökkel, kézzel terjed, illetve terjeszthető.

Zeller szeptóriás levélfoltosság (Fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

  • Az elmúlt évtizedekben jelent meg hazánkban a zeller cerkospórás levélfoltossága (Cercospora apii), feltehetőleg hazánkban új, külföldről behozott zellerfajták magjaival került be. Konídium-tartós gomba, a foltokban, foltokon szaporítóképlet csak halvány bevonat formájában észlelhető. A gomba a levélkéken kisméretű világosbarna foltokat okoz, melyek gyorsan elérik az 1 cm-es méretet, a foltok elhalnak, elszáradnak, a levélzet elhal. Képes a levélnyelet is megfertőzni. Fellépése megelőzi a szeptóriás levélfoltosságét. Ez a gomba is magfertőző, talajban és fertőzött növényi maradványokon tartja fenn magát. Magas páratartalom és 15-50 °C közötti hőmérséklet kedvez a járványok kialakulásának.
Zeller cerkospórás levélfoltossága Cercospora-apii konídiumai soksejtűek, megnyúltak

Védekezés alapja a magvetéstől leveles állapotig a zeller folyamatos ellenőrzése, a levélfoltos egyedek azonnali eltávolítása az állományból. 2 évesnél idősebb magok felhasználása javasolt. Palántanevelés során kis felületen hatékonyan elvégezhető a gomba elleni lombpermetezés. Ajánlott a 4 éves vetésforgó alkalmazása, ez idő alatt a fertőzött növényi maradványok megsemmisülnek. A tápanyaggal harmonikusan ellátott és ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözött állományban fellépése kevésbé valószínű. A zeller termesztése során engedélyezett gombaölő szerek közül az azoxistrobin, azoxistrobin + difenokonazol, tebukonazol, rézoxi-klorid + mankoceb, valamint a Pythium oligandrum biokészítmény hatásos ellenük, amennyiben megelőzően vagy fellépésének kezdetén történik a kezelés.

 

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Miért rohad a zeller gumója?

2022. szeptember 25. 04:36

Zellergumóknál a képen látható problémát, rohadást tapasztaltam. Miért rohad a zeller gumója?

Stabil a kereslet iránta, érdemes termeszteni: a zeller

2024. január 13. 10:10

A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe.

Szedjünk sok fűszernövényt és tároljuk be télire!

2023. augusztus 5. 09:44

Nézzük most sorra a nyári fűszernövényes munkákat a kertben!