Mi rágta meg a zöldbab hüvelyeit?

Mi rágta meg a zöldbab hüvelyeit?

Agrofórum Online

H. Kálmán kérdése: A kertemben termesztett zöldbab hüvelyein rovarrágásra utaló károsítást vettem észre. Mi okozhatta a problémát?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Ezeket a babhüvelyeket a gyapottok-bagolylepke rágta meg, ez a zöldbab legjelentősebb kártevője. A gyapottok-bagolylepke soktápnövényű kártevő. Az utóbbi években Magyarországon takarmány- és csemegekukoricán, zöldbabon és dísznövényeken augusztus, szeptember hónapokban okozott károkat. A bab virága az imágó számára kitűnő nektárforrás, a jól záródó levélzet alatt elhelyezkedő hüvelyek pedig a lárva számára nyújtanak kedvező táplálkozási lehetőségeket.

Gyapottok-bagolylepke

Védekezés hiányában a tojásból kikelt lárva hamarosan behatol a hüvely belsejébe, illetve az idősebb lárvák kívülről lyuggatják a hüvelyeket. A védekezést megnehezíti az, hogy a megvédendő zöldbabhüvelyeket takarja a lombozat, ezért megfelelő kijuttatási eszközt kell választani, ez nagyban elősegítheti a hatékony védekezést. A károsított termés gyakran elrothad.

Gyapottok-bagolylepke károsítása zöldbabhüvelyeken

Az első nemzedék már május második felében megjelenik, amikor is még a zöldbab ter­mesztése csak a fóliasátrakban van. Kártételével eladhatatlanná teszi a termést. A védekezést nehezíti, hogy a lárva élete egy részét a termésben tölti, valamint, hogy a kártétel a zöldbab betakarítását megelőző időszakra esik. A kezeléseket a lárvák megjelenéséhez kell időzíteni. A fiatal lárvák ellen addig tudunk hatékonyan védekezni, míg be nem hatolnak a termésbe.

Gyapottok-bagolylepke lárva rózsabimbón

Amint már említettem, a védekezést nehezíti az a körülmény is, hogy a károsítási időszak közvetlenül a zöldbab betakarítását megelőző időszakra esik, így az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is fokozottan figyelemmel kell lenni. A védekezés hatásosságát alapvetően meghatározza a kezelések időben való elvégzése. Ehhez ismernünk kell a lárvák tömeges megjelenésének idejét. A növényvédelmi előrejelzés elkészítésében hasznos adatokat nyerhetünk a táblára mintegy 1 m magasságban kihelyezett szexferomoncsapdákból. A fiatal lárvák ellen a növényvédő szer (például emamektin benzoát hatóanyagú) akkor hatásos, ha a lárvák a növényvédő szerrel még a növénybe hatolás előtt találkoznak.

Mi rágja a muskátli bimbóit?

2019. szeptember 13. 06:38

M. Gizella kérdése: Muskátli virágaim bimbóit valami megrágta, befúrta magát a virágba, tönkretette. Mi okozhatta, tudok-e ellene védekezni?

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Mitől lyukas a paradicsom?

2018. szeptember 17. 09:27

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.