Mi szőhette össze az almafa termését és leveleit?

Mi szőhette össze az almafa termését és leveleit?

Agrofórum Online

L. Ilona kérdése: Almafáim termésének felületét valami megrágta, és összeszőtte a levelekkel. Mi tehette ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sodrómolyok közül több faj (kerti sodrómoly, dudvasodrómoly, mocsári sodrómoly, ligeti sodrómoly és az almailonca) is kárt okozhat az almatermesztés során. E kártevők polifág fajok lévén az alma mellett a többi gyümölcsfajon – beleértve a bogyós gyümölcsöket is – találkozhatunk károsításukkal.

Kártételükre a kétnemzedékű sodrómolyfajok tipikus kárképe jellemző. Áttelelt hernyóik tavasszal még a rügyeket, fiatal hajtásokat károsítják. A korai táplálkozásuk során a bimbók és a virágok is károsodhatnak. A lárvák lassabb fejlődése esetében pedig már a fiatal terméseken is megtalálhatjuk jelenlétük nyomát. A fiatal megtámadott részek torzulnak, elszínesednek, elhalhatnak. A nyári nemzedék fiatal hernyói kezdetben a leveleken hámozgatnak, az idősebbek pedig a gyümölcsökön foltokat rágnak a levelek és szövedékek védelme alatt. A rágásuk helye rendszerint szabálytalan, sekélyen elhelyezkedő és kisebb kiterjedésű.

Évente két nemzedékük fejlődik. A korai kitavaszodás, a hosszú és meleg nyár kedvez elszaporodásuknak. Első nemzedékük rajzása kb. május végétől július elejéig tart, a második nemzedékük rajzása pedig július vége és szeptember eleje közé tehető. A lárvák a korona és a törzs védett helyein telelnek, a fás részek repedésein.

A kártétel megelőzése szempontjából elsődleges fontosságú az áttelelt hernyók elleni védekezés. Tavasszal a növényvizsgálat során észlelt táplálkozni kezdő hernyók ellen védekezhetünk leghatékonyabban. A nyári időszakban pedig a fiatal hernyók tömeges jelenlétének idejére célszerű időzíteni a kezelést. Az imágók rajzása ekkor feromoncsapdákkal előrejelezhető. A nyári védekezést a sodrómolyok ellen az alma esetében célszerű összehangolni az alma jelentős kártevőivel, az almamoly és az üvegszárnyú almafalepke elleni védekezéssel (acetamiprid, lambda-cihalotrin). A szürethez közeli időpontban fontos, hogy a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét minden esetben betartsuk!

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Drágábban vehetünk bort idén

2018. július 26. 06:32

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.