Mi szőhette össze az almafa termését és leveleit?

Mi szőhette össze az almafa termését és leveleit?

Agrofórum Online

L. Ilona kérdése: Almafáim termésének felületét valami megrágta, és összeszőtte a levelekkel. Mi tehette ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sodrómolyok közül több faj (kerti sodrómoly, dudvasodrómoly, mocsári sodrómoly, ligeti sodrómoly és az almailonca) is kárt okozhat az almatermesztés során. E kártevők polifág fajok lévén az alma mellett a többi gyümölcsfajon – beleértve a bogyós gyümölcsöket is – találkozhatunk károsításukkal.

Kártételükre a kétnemzedékű sodrómolyfajok tipikus kárképe jellemző. Áttelelt hernyóik tavasszal még a rügyeket, fiatal hajtásokat károsítják. A korai táplálkozásuk során a bimbók és a virágok is károsodhatnak. A lárvák lassabb fejlődése esetében pedig már a fiatal terméseken is megtalálhatjuk jelenlétük nyomát. A fiatal megtámadott részek torzulnak, elszínesednek, elhalhatnak. A nyári nemzedék fiatal hernyói kezdetben a leveleken hámozgatnak, az idősebbek pedig a gyümölcsökön foltokat rágnak a levelek és szövedékek védelme alatt. A rágásuk helye rendszerint szabálytalan, sekélyen elhelyezkedő és kisebb kiterjedésű.

Évente két nemzedékük fejlődik. A korai kitavaszodás, a hosszú és meleg nyár kedvez elszaporodásuknak. Első nemzedékük rajzása kb. május végétől július elejéig tart, a második nemzedékük rajzása pedig július vége és szeptember eleje közé tehető. A lárvák a korona és a törzs védett helyein telelnek, a fás részek repedésein.

A kártétel megelőzése szempontjából elsődleges fontosságú az áttelelt hernyók elleni védekezés. Tavasszal a növényvizsgálat során észlelt táplálkozni kezdő hernyók ellen védekezhetünk leghatékonyabban. A nyári időszakban pedig a fiatal hernyók tömeges jelenlétének idejére célszerű időzíteni a kezelést. Az imágók rajzása ekkor feromoncsapdákkal előrejelezhető. A nyári védekezést a sodrómolyok ellen az alma esetében célszerű összehangolni az alma jelentős kártevőivel, az almamoly és az üvegszárnyú almafalepke elleni védekezéssel (acetamiprid, lambda-cihalotrin). A szürethez közeli időpontban fontos, hogy a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét minden esetben betartsuk!

Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

2019. július 16. 06:43

B. Melinda kérdése: Zöld színű poloskák lepték el kiskertem növényeit. A zöld poloskák mellett fekete kisebb méretű fehéren pontozott hátú egyedeket is találtam. Mik lehetnek ezek és hogyan szabadulhatnék meg tőlük?

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

Mi károsítja a kőrisfák levelét?

2019. szeptember 21. 04:36

D. Edit kérdése: Kőrisfáim levelei összetekerednek, majd hervadnak, elhalnak. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?