Mi tette tönkre a dió termését?

Mi tette tönkre a dió termését?

Agrofórum Online

Rengeteg tönkrement, fekete színű dió hullott le és maradt fenn a fán. Mi okozza?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dió termésfoltosodásának, feketedésének kialakulásáért nem csak bakteriális és gombás betegségek, hanem kártevők, valamint mechanikai hatások pl. a jégverés is felelőssé tehetők. A xantomonászos, baktérium okozta betegség hatására a leveleken, hajtásokon és a terméseken is jelenhetnek meg tüneteket. A fiatal terméseken vizenyős, kerek foltok figyelhetők meg, melyek idővel barnulnak, feketednek, a gyümölcs pedig lehullik. Későbbi fertőzéskor a zöld burkon besüppedő foltokat, zsugorodást, elfeketedést tapasztalhatunk. A magbél elbarnul, összeaszalódik, az ilyen termés rendszerint fent marad a fán. A dió gnomóniás betegsége szintén valamennyi növényi rész foltosodásáért felelőssé tehető. A kezdeti foltok aprók és barna színűek, később szögletesen megnagyobbodnak, közepük pedig kiszürkül. A termésfoltok alatt a burok megreped, majd a csonthéjhoz tapad.

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színű termésburkon a legjobban látható. A termés felületén ekkor apró, bemélyedő, a tojásrakáskor ejtett szúrásnyom figyelhető meg. A termések burka a bennük fejlődő lárvák táplálkozása nyomán barnul, feketedik egyre nagyobb és szabálytalan kiterjedésű területen. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megnehezítve ezzel a burok eltávolítását. Az almamoly jelenlétét a dión a terméskupacs elfeketedése és csonthéjra száradása jelzi. Fiatal lárvái berágnak a dió belsejébe és felélik a magbelet, mellyel jelentős gazdasági kárt okoznak. Károsítása általában júliusban és augusztusban következik be.

Bakteriális és gnomóniás betegség ellen a réztartalmú készítményekkel végzett őszi és tavaszi lemosó permetezés áttelelésük és terjedésük lehetőségét mérsékli. A gomba teleléséből adódóan kifejezetten fontos lépés a lehullott levél és termés összegyűjtése és azok megsemmisítése. A kártevők jelenlétét csapdázással van lehetőségünk nyomon követni. Az almamoly ellen egy vagy két, július végi, illetve augusztusi rovarölő szeres kezelés is szükséges lehet, mely kielégítő gyérítő hatással bírhat a nyugati dióburok-fúrólégy ellen is.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: továbbra is tart az almamoly rajzása

2023. július 28. 17:40

A lehullott gyümölcsök egy része almamollyal is fertőzött, melynek a rajzása továbbra is tart, bár a lepkék repülése most enyhén csökkenő tendenciát mutat. A levélaknázó molyok repülése szintén tart, de ez is csökkenő tendenciájú.

Hogyan védjük meg a nagyra nőtt diófát?

2021. november 12. 13:03

Van egy nagyméretű diófánk, amit a hagyományos háti permetező géppel nem tudunk lepermetezni. Van-e más védekezési mód a dióburok fúrólégy ellen a permetezésen kívül, amivel a kártevőt gyéríteni lehet?

Mitől "kukacos" a dió?

2019. július 30. 07:56

J. Attila kérdése: Tavaly a diófáim termésének nagy része tönkrement. Sok dió idő előtt megfeketedett, lepergett, bennük fehér apró lárvákat találtam. Mi okozta a gondot?