Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Az őszibarackfa koronája erősen felkopaszodott, hosszú ágszakaszon semmi elágazása, ága, se hajtása nem fejlődött. Gyenge állapotban van. Látszik a képen, hogy gondozza, éppen öntözi a fákat. A vízre is szükség van, de tápanyagra is. Az öntözés pedig kimossa a talajból a tápanyagot. Ősszel, szerves trágyával bőségesen ajánlott a fák alatti talaj feltöltése.
A képek alapján, úgy ítélem meg, hogy sűrűn vannak a barackfák, nagyon közel egymáshoz, több levegő és napfény kellene a fák koronájának. Rossz érzés kimondani, de ezt a fát érdemes lenne kivágni, és a területére – 1-2 éves pihentetés után – ültetni majd más növényt, semmiképpen sem őszibarackot.
Abban a nektarinfában, melynek egyes ágai teljesen elhaltak, netán nem is az idei évben, nyilván valamilyen kórokozó él, ami megfertőzte. Az ágelhalást többféle kórokozó is előidézheti: baktérium, gomba, fitoplazma stb. Mindegyikre jellemző, hogy a növény fás részében élnek, a fa nedvkeringésével abban mozognak, terjednek a törzs felé. Mindegyikre jellemző, hogy kémiai úton nem kezelhetők, nem gyógyíthatók a beteg fa részei.
Gyógyításról tulajdonképpen nem is lehet szó, csak az állapot konzerválásáról, a fertőzés terjedésének megállításáról. Kertészeti gyakorlatban ez a faág erős visszavágását jelenti. Mindaddig kell visszavágni, amíg az ág belső szövete ép, egészséges, egyszínűnek nem tűnik. Nem lehet benne elszíneződött folt vagy csík. A beteg részt a törzsig érdemes csonkolni. Ha ott is már belül a faszövet fertőzést mutat, akkor azt jelzi, hogy a kórokozó a törzsbe is behatolt, ott él már. Ez esetben a fa mielőbbi kivágása indokolt.
Mindkét fánál különösen hangsúlyosan felmerül a fák metszésénél használt vágóeszközök folyamatos fertőtlenítése. A metszőolló és fűrész fém felületére a vágott növény nedve rákerül, és a következő fánál a pengére ragadt nedvvel együtt a benne élő kórokozó is bekerül a sebzési felületen keresztül a faszövetbe. Ezt csak a szerszámok felületének folyamatos fertőtlenítésével tudjuk megelőzni. Minden kórokozót hatástalanít a háztartási Hypó 1:4 arányú vízzel hígított oldata, melyben 1-2 percig kell hagyni ázni a szerszámok vágófelületét. Utána vízzel leöblítve már folytatható velük a metszés.
Kiemelt kép: a kérdező felvétele