Miért fekete a lehullott dió burka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy mitől lehet fekete a lehullott dió külső burka? Mit tehetek a jelenség kivédése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dió termesztését sajnos számos betegség és kártevő is megnehezíti, melyek a termések minőségére és mennyiségére is hatással vannak. Jelentős károk megjelenésük által nemcsak a leveleken, hanem a terméseken is ki tudnak alakulni. A termések mellett a lombozaton is okoz tüneteket a bakteriális eredetű fertőzés, melyet a xantomonász okoz. A leveleken szegletes, vizenyős foltok képződnek, melyek később megbarnulnak majd elhalnak. A terméseken a kezdeti foltok aprók, idővel azonban nagyobb méretűek és feketék lesznek. A betegség nyomán a magok is elfeketedhetnek, majd pedig össze is száradnak. A burkon megjelenő barna szegélyű, kiszürkülő közepű foltok megjelenése a gnomónia fertőzése nyomán keletkezik, mely a magok belsejébe nem jut be. A leveleken a kórokozó megtelepedése nyomán pár mm nagyságú kör alakú foltok láthatók, melyek barna szegélyűek, közepük kiszürkülő.

A betegségek képesek az előző évről megmaradt, beteg leveleken fennmaradni, majd onnan a fertőzést elindítani. Kiemelt szerepe van tehát a lehullott lomb összegyűjtésének, vagy talajba forgatásának. A lemosó kezelés elvégzésével ugyancsak csökkenteni tudjuk a fertőző képletek számát, valamint a bakteriális betegség ellen, a vegetációs időszakban ugyancsak ezzel a hatóanyaggal tudunk eredményesen védekezni.

A kártevők közül, a feketedést, a dió termését fogyasztó almamoly lárvák is okozhatják. Az almamoly második nemzedékéből származó hernyóknak kedvelt tápláléka a dió, mely által nemcsak ürülék és rágásnyom, hanem a burok feketedése és csonthéjra száradása is megtalálható tünetként. A sajnos mára már mindenki számára jól ismert kártevő, a dióburok-fúrólégy nyüveinek táplálkozása ugyancsak okozhatja a termések feketedését. A burok feketedése és puhulása mellett, a csonthéj feketedése egyaránt bekövetkezhet, főként abban az esetben, ha a lárvák egy dión jelentős egyedszámban vannak jelen.

A kártevők elleni védekezés alapját a megelőzés, így a csapdázás jelenti, hiszen jelenlétük, illetve a permetezés szükségessége is ez alapján állapítható meg. Dióban, házi körülmények között pl. a Mospilan, Full 5 CS, Karate Zeon 5 CS használhatók fel a védekezésre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.