22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Miért keseredik meg az uborka?

Agrofórum Online

Szeretném segítségüket kérni annak megválaszolásában, hogy miért keserednek meg az uborka termései?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertből származó uborkatermés keserű, kellemetlen ízének kialakulásának hátterében leggyakrabban nem áll semmilyen káros hatás, hanem egyszerűen ez visszavezethető a fajta egy jellegzetes tulajdonságára. Amennyiben direkt olyan fajtát választottunk, mely nem hajlamos a keseredésre, akkor a probléma oka már más tényezőben keresendő.

A nemesítésnek köszönhetően e rossz fajtatulajdonság kiküszöbölésére több lehetőségünk is kínálkozik, mint pl. a Kecskeméti keseredésmentes, Zita F1, Mohikán F1 vagy a Saturn F1, mely fajták termései nem hajlamosak a keseredésre. Az úgynevezett F1 hibridek sok esetben még termékenyebbek, életerősebbek, több virágot is képeznek, mint más fajták. Jelentősebb ellenálló képesség is jellemző rájuk az egyes gombás és bakteriális betegségekkel szemben. Az ilyen fajták termesztése során tapasztalt keserű íz már nem tudható be fajtatulajdonságnak, hanem a lehetséges okok mögött abiotikus tényezők állhatnak. Ezt kiválthatja pl. egy elhúzódó száraz időszak, amikor nem öntöztük növényünket megfelelő időközönként, vagy az is, ha túlzottan hideg öntözővizet vagy túl sok tápanyagot juttattunk ki.

A növényeket akkor is stressz éri, amikor egy-egy kifejezetten forró nappalt hűvös éjszaka követ. A szárban és a levelekben található keserű anyagok (kukurbitacinok) ilyenkor ugyanis átjuthatnak a termésbe. Többnyire azonban a termésnek csak egy kicsi, a kocsány felőli vagy héj alatti része keseredik meg, ezáltal a termés további része még felhasználható és fogyasztható marad.

Az uborka termésének keseredése tehát egy megelőzhető folyamat, melyet alapvetően már a fajtaválasztással befolyásolhatunk. Fontos továbbá, hogy szárazság esetén rendszeresen, naponta öntözzük a növényeket kellően meleg hőmérsékletű vízzel. Emellett ügyeljünk a tápanyagok utánpótlására is, de azt is rendszeresen és mértékkel adagoljuk. Érdemes tavasszal, még az ültetés előtt szerves vagy műtrágya kijuttatása, melyek lassabb lebomlásuk miatt jótékony hatásukat hosszabb ideig képesek kifejteni.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.