Miért keseredik meg az uborka?

Agrofórum Online

Szeretném segítségüket kérni annak megválaszolásában, hogy miért keserednek meg az uborka termései?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A saját kertből származó uborkatermés keserű, kellemetlen ízének kialakulásának hátterében leggyakrabban nem áll semmilyen káros hatás, hanem egyszerűen ez visszavezethető a fajta egy jellegzetes tulajdonságára. Amennyiben direkt olyan fajtát választottunk, mely nem hajlamos a keseredésre, akkor a probléma oka már más tényezőben keresendő.

A nemesítésnek köszönhetően e rossz fajtatulajdonság kiküszöbölésére több lehetőségünk is kínálkozik, mint pl. a Kecskeméti keseredésmentes, Zita F1, Mohikán F1 vagy a Saturn F1, mely fajták termései nem hajlamosak a keseredésre. Az úgynevezett F1 hibridek sok esetben még termékenyebbek, életerősebbek, több virágot is képeznek, mint más fajták. Jelentősebb ellenálló képesség is jellemző rájuk az egyes gombás és bakteriális betegségekkel szemben. Az ilyen fajták termesztése során tapasztalt keserű íz már nem tudható be fajtatulajdonságnak, hanem a lehetséges okok mögött abiotikus tényezők állhatnak. Ezt kiválthatja pl. egy elhúzódó száraz időszak, amikor nem öntöztük növényünket megfelelő időközönként, vagy az is, ha túlzottan hideg öntözővizet vagy túl sok tápanyagot juttattunk ki.

A növényeket akkor is stressz éri, amikor egy-egy kifejezetten forró nappalt hűvös éjszaka követ. A szárban és a levelekben található keserű anyagok (kukurbitacinok) ilyenkor ugyanis átjuthatnak a termésbe. Többnyire azonban a termésnek csak egy kicsi, a kocsány felőli vagy héj alatti része keseredik meg, ezáltal a termés további része még felhasználható és fogyasztható marad.

Az uborka termésének keseredése tehát egy megelőzhető folyamat, melyet alapvetően már a fajtaválasztással befolyásolhatunk. Fontos továbbá, hogy szárazság esetén rendszeresen, naponta öntözzük a növényeket kellően meleg hőmérsékletű vízzel. Emellett ügyeljünk a tápanyagok utánpótlására is, de azt is rendszeresen és mértékkel adagoljuk. Érdemes tavasszal, még az ültetés előtt szerves vagy műtrágya kijuttatása, melyek lassabb lebomlásuk miatt jótékony hatásukat hosszabb ideig képesek kifejteni.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Jégtelenítse az autó ablakát – uborkával

2023. december 20. 07:10

Aki nem garázsból indul el a téli reggeleken, pontosan tudja, hogy a jégkaparásra legalább 10-15 percet kell szánnia, ha nem a fagyos ablakon keresztül akar kikukucskálni az ablakon. Igen ám, de melyik a legjobb és leggyorsabb módszer a szélvédő jégtelenítésére?

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.