Miért keserű a frissen leszedett uborka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredése több okból kifolyólag is bekövetkezhet, így akár fajtatulajdonság, de akár termesztéstechnológiai hibára is utalhat ennek a kellemetlen íznek a megjelenése. Első körben, érdemes a fajtaválasztás során már körültekintőnek lenni, hiszen a kereskedelemben számos, több tekintetben is változatos tulajdonsággal rendelkező fajta közül választhatunk, melyek keseredésre való hajlamukban is eltérnek egymástól. Gyakran termesztett fajták pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésre nem hajlamos hibrideknek tekinthetők. Az említett hibridek, illetve más fajták közül nemcsak a keseredésre való hajlamuk alapján, hanem nagyobb termőképességük, betegség-ellenállóságuk és kedvezőbb növekedési tulajdonságuk alapján is érdemes választanunk.

A keserű termések viszont a jól megválasztott fajták esetében is megjelenhetnek, így ennek oka már minden esetben a nem megfelelő termesztéstechnológiára vezethető vissza. A legtöbb esetben a növény, valamely őt ért stressz hatására reagál a termések minőségének megváltozásával. A növényben, így a levélben és a szárban, az optimálistól eltérő körülmények hatására keserű anyagok keletkeznek, melyek a termésekbe is bekerülnek. Az uborka esetében ez a stressz, így a keseredés, adódhat pl. az egyenetlen mennyiségben kijuttatott öntővízből, szárazabb időszakok után kijuttatott, hirtelen nagyobb mennyiségű víztől. A víz hőmérséklete is befolyásoló tényező lehet, hiszen a melegben kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz is kiválthatja a nem kívánt termésminőséget. Stresszt okozhat továbbá a napközben tapasztalt forróság, mely éjszaka nagyobb mértékű lehűléssel párosul.

Fontos feladat tehát, hogy a fajtaválasztás mellett, a termesztéstechnológia során nagy gondot fordítsunk az egyenletes, rendszeresen végzett, nem túl hideg vízzel történő öntözésre! Forró nyári napokon akár naponta két alkalommal is öntözhetünk, de heti, kétheti gyakorisággal a tápanyagok utánpótlására is ügyeljünk, tápoldatozzunk! A legnagyobb igyekezetünk ellenére is, amennyiben a termések keseredése bekövetkezik, érdemes a felhasználás előtt az uborkát meghámozni, annak végét levágni, hiszen leggyakrabban a héj alatti részek, illetve a kocsány felőli vége érintett a keseredésben.

Kiemelt kép: Pixabay

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Új megközelítés növelheti az uborka termésének minőségét

2023. július 14. 08:10

Az UCO tanulmánya bebizonyította, hogy a Fusarium oxysporum gomba FO12 törzse hozzájárul az uborka vashiányra adott válaszreakcióinak javulásához, elősegítve ezzel a növények növekedését anélkül, hogy a környezetre káros készítményekhez kellene folyamodni.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!