23℃ 11℃
augusztus 26. Izsó, Tália, Natália, Zamfira

Miért keserű a frissen leszedett uborka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredése több okból kifolyólag is bekövetkezhet, így akár fajtatulajdonság, de akár termesztéstechnológiai hibára is utalhat ennek a kellemetlen íznek a megjelenése. Első körben, érdemes a fajtaválasztás során már körültekintőnek lenni, hiszen a kereskedelemben számos, több tekintetben is változatos tulajdonsággal rendelkező fajta közül választhatunk, melyek keseredésre való hajlamukban is eltérnek egymástól. Gyakran termesztett fajták pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésre nem hajlamos hibrideknek tekinthetők. Az említett hibridek, illetve más fajták közül nemcsak a keseredésre való hajlamuk alapján, hanem nagyobb termőképességük, betegség-ellenállóságuk és kedvezőbb növekedési tulajdonságuk alapján is érdemes választanunk.

A keserű termések viszont a jól megválasztott fajták esetében is megjelenhetnek, így ennek oka már minden esetben a nem megfelelő termesztéstechnológiára vezethető vissza. A legtöbb esetben a növény, valamely őt ért stressz hatására reagál a termések minőségének megváltozásával. A növényben, így a levélben és a szárban, az optimálistól eltérő körülmények hatására keserű anyagok keletkeznek, melyek a termésekbe is bekerülnek. Az uborka esetében ez a stressz, így a keseredés, adódhat pl. az egyenetlen mennyiségben kijuttatott öntővízből, szárazabb időszakok után kijuttatott, hirtelen nagyobb mennyiségű víztől. A víz hőmérséklete is befolyásoló tényező lehet, hiszen a melegben kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz is kiválthatja a nem kívánt termésminőséget. Stresszt okozhat továbbá a napközben tapasztalt forróság, mely éjszaka nagyobb mértékű lehűléssel párosul.

Fontos feladat tehát, hogy a fajtaválasztás mellett, a termesztéstechnológia során nagy gondot fordítsunk az egyenletes, rendszeresen végzett, nem túl hideg vízzel történő öntözésre! Forró nyári napokon akár naponta két alkalommal is öntözhetünk, de heti, kétheti gyakorisággal a tápanyagok utánpótlására is ügyeljünk, tápoldatozzunk! A legnagyobb igyekezetünk ellenére is, amennyiben a termések keseredése bekövetkezik, érdemes a felhasználás előtt az uborkát meghámozni, annak végét levágni, hiszen leggyakrabban a héj alatti részek, illetve a kocsány felőli vége érintett a keseredésben.

Kiemelt kép: Pixabay

Növekszik a hazai uborkafogyasztás

2018. április 9. 07:50

A kereslet évről évre nő, de a gazdálkodók dolgát így is megnehezíti a főként Spanyolországból érkező olcsó áru, a téli időszakban ugyanis szinte lehetetlen ilyen alacsony árak mellett gazdaságosan megtermelni a zöldséget a magyar fóliasátrakban.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.