20℃ 11℃
május 20. Bernát, Bernardin, Felícia

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

Agrofórum Online

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumói meglehetősen lassan indulnak csírázásnak, ez általában optimális körülmények között is eltarthat akár három hétig is. A gumók megfelelő ültetési ideje akkor jön el, amikor a talaj felső 10 cm-es rétegének hőmérséklete már eléri a 8 fok körüli értéket, így március végi, valamint április eleji időszak lehet főként alkalmas az ültetésre. Hidegebb talajba történő ültetés esetében a gumók csírázásának lassulása, valamint vontatottabbá válása figyelhető meg. Az optimális talajhőmérséklet mellett a csírázás alapfeltétele továbbá csapadék hiányában a víznek az utánpótlása is. Talaj szempontjából a könnyen melegedő, aprómorzsás szerkezetű és laza a legmegfelelőbb a burgonya számára, hiszen gyökereinek fejlődése ilyen körülmények között biztosítható. Az ültetés mélysége is befolyásolja a csírázást, hiszen a gumókat legalább 5 cm mélyre, de 8 cm-nél sekélyebben kell elültetni.

A fejlődés elősegíthető a gumók előzetes úgynevezett előcsíráztatásával, mellyel biztosított lesz a csírázásuk, valamint korábbi felszedhetőségük, betakarításuk is elérhető így. Vízigény szempontjából érdemes az öntözést a gumókötés és gumónövekedés időszakában, valamint virágzáskor rendszeresen elvégezni. Inkább kevesebbet és többször öntözzünk, hiszen egyszerre sok vízre nincsen szüksége a növénynek. Az öntözések hajlamosító tényezők lehetnek a levelek nedvessége által a gombás betegségek megjelenésére is, ezáltal fokozottan ügyelni szükséges a növényvédelmi kezelések elvégzésére. A krumplibogarak megjelenése szintén nagy gondot okozhat, táplálkozásukra már a fiatal hajtásokon is számítani lehet.

Érdemes a burgonya töltögetésére, bakhátainak elkészítésére is időt szánni, hiszen ezzel akadályozható meg a képződött gumók talajszintre való kinövése. Ezt a műveletet kapálással egymenetben a növény 10-15 cm-es szármagasságánál érdemes elkezdeni, majd pedig legalább egyszer még megismételni, de a növény bimbós állapotáig már be kell fejezni. A jól kialakított bakhát végleges magassága 10-15 cm, alakja trapézhoz hasonlító.

Burgonyatermesztés magaságyásban

2023. április 16. 07:34

Sokan azt mondják, hogy a krumpli olyan olcsó, akkor miért termesszük otthon?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.