Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

Agrofórum Online

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumói meglehetősen lassan indulnak csírázásnak, ez általában optimális körülmények között is eltarthat akár három hétig is. A gumók megfelelő ültetési ideje akkor jön el, amikor a talaj felső 10 cm-es rétegének hőmérséklete már eléri a 8 fok körüli értéket, így március végi, valamint április eleji időszak lehet főként alkalmas az ültetésre. Hidegebb talajba történő ültetés esetében a gumók csírázásának lassulása, valamint vontatottabbá válása figyelhető meg. Az optimális talajhőmérséklet mellett a csírázás alapfeltétele továbbá csapadék hiányában a víznek az utánpótlása is. Talaj szempontjából a könnyen melegedő, aprómorzsás szerkezetű és laza a legmegfelelőbb a burgonya számára, hiszen gyökereinek fejlődése ilyen körülmények között biztosítható. Az ültetés mélysége is befolyásolja a csírázást, hiszen a gumókat legalább 5 cm mélyre, de 8 cm-nél sekélyebben kell elültetni.

A fejlődés elősegíthető a gumók előzetes úgynevezett előcsíráztatásával, mellyel biztosított lesz a csírázásuk, valamint korábbi felszedhetőségük, betakarításuk is elérhető így. Vízigény szempontjából érdemes az öntözést a gumókötés és gumónövekedés időszakában, valamint virágzáskor rendszeresen elvégezni. Inkább kevesebbet és többször öntözzünk, hiszen egyszerre sok vízre nincsen szüksége a növénynek. Az öntözések hajlamosító tényezők lehetnek a levelek nedvessége által a gombás betegségek megjelenésére is, ezáltal fokozottan ügyelni szükséges a növényvédelmi kezelések elvégzésére. A krumplibogarak megjelenése szintén nagy gondot okozhat, táplálkozásukra már a fiatal hajtásokon is számítani lehet.

Érdemes a burgonya töltögetésére, bakhátainak elkészítésére is időt szánni, hiszen ezzel akadályozható meg a képződött gumók talajszintre való kinövése. Ezt a műveletet kapálással egymenetben a növény 10-15 cm-es szármagasságánál érdemes elkezdeni, majd pedig legalább egyszer még megismételni, de a növény bimbós állapotáig már be kell fejezni. A jól kialakított bakhát végleges magassága 10-15 cm, alakja trapézhoz hasonlító.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Már kapható a hazai újburgonya

2019. május 13. 06:16

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya.

Burgonyatermesztés magaságyásban

2023. április 16. 07:34

Sokan azt mondják, hogy a krumpli olyan olcsó, akkor miért termesszük otthon?

Mi rágja meg a burgonya gumóit?

2024. augusztus 7. 04:37

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kártevők rághatják meg a burgonya gumóit a talajban? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!