31℃ 21℃
augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc, Klára

Miért nem csíráztak még ki a március közepén elvetett magok?

Agrofórum Online

Miért nem csíráztak még ki a március közepén elvetett zöldségmagok a kertben? Valamit elronthattam? Várom válaszukat.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A legkorábban vethető zöldségfajok közé tartozik a saláta, a hónapos retek, a sárgarépa, a petrezselyem, a zöldborsó, de a káposztafélék, mint pl. a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta magjai is elvetésre kerülhettek már. A burgonya gumói, illetve a hagymafélék dughagymái is már a talajban lehetnek a szorgosabb kertészek kiskertjeiben. A magok, illetve más szaporítóképletek csírázásának idejét számos tényező befolyásolja. A talaj nedvességtartalma mellett a hőmérséklet alakulásának, de a genetikai tulajdonságoknak is kiemelt szerepe van ebben.

A magok elvetése után minden esetben ajánlatos a folyamatot egy alapos öntözéssel befejezni, így ezzel a magok vízfelvételéhez szükséges nedvességet biztosítani. Kellő nedvesség hiányában a csírázás meg sem indul, illetve később, ha már a magok csírázása megkezdődött, de elegendő mennyiségű nedvesség nincsen a talajban a további fejlődéshez, akár a magok pusztulása is bekövetkezhet. Szerencsésebb esetnek tekinthető ilyenkor, ha még a csírázáshoz sem elég a talaj nedvességtartalma, hiszen fejlődésük csak később, kellő talajnedvesség megléte esetében fog megindulni.

A hőmérséklet az elmúlt hetekben még az éjszaka folyamán meglehetősen hűvösnek bizonyult, mely szintén lassítja a magok fejlődését. A borsó és a saláta fejlődése már 5 Celsius-fok körül megindul, viszont a gyökérzöldségek és a káposztafélék számára optimálisnak a 10 fok feletti hőmérséklet tekinthető. A környezeti körülmények kedvezően alakulása mellett sem biztos, hogy a csírázás gyorsan megy végbe, hiszen a csírázás időtartamát a növények genetikai tulajdonságai is meghatározzák.

A leghamarabb általában a retek és a fejes saláta csírázásával számolhatunk, melyek akár már pár nap elteltével megmutatkozhatnak, míg a petrezselyem és a sárgarépa kibújása akár csak 2-3 hét elteltével várható. Az sem mindegy, hogy a magok a talajban milyen mélységbe kerültek. Az apróbb magvakat, főként kötött talajon, sekélyebben, 1-2 cm-es mélységbe vessük! Lazább talajokba, illetve nagyobb magvak esetében végezzünk csak mélyebb magvetést, ekkor 3-5 cm-es vetésmélységet is választhatunk!

Kiemelt kép: Pixabay

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

2023. november 12. 04:39

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.