Miért nem fejlődnek a kiültetett palánták?

Agrofórum Online

Valami nem stimmel a kiültetett zöldségpalántáimmal, szinte egyáltalán nem fejlődnek. Mi lehet a probléma? Mit tehetek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A melegigényes zöldségfajok palántáinak fő ültetési időszaka májusra, hagyományosan leginkább a fagyosszentek utáni időszakra tehető. Idén azonban az április végén, több napon át tartó, szinte nyári meleg időjárás hatására, többen kedvet kaptak a palánták ültetéshez. Ez a meleg sajnos nem tartott sokáig, május elejétől helyenként erősebb lehűlések is jöttek, melyek a növények fejlődésének sem kedveztek. A palántáknak, optimális környezeti feltételek megléte esetében, két hét szükséges ahhoz, hogy begyökeresedjenek, majd ezután kezdik meg látható növekedésüket is.

Hőmérséklet szempontjából ideálisnak az tekinthető, ha a talaj hőmérséklete már tartósan eléri a 12-13 fokos hőmérsékletet. Hidegebb talajban sajnos a gyökerek fejlődése is lelassul, így a növények fejlődése is csak később várható. A hideg miatt a növények ilyenkor úgymond vegetálnak, amíg az optimális hőmérséklet meg nem érkezik és fejlődésük el nem kezd beindulni. A paradicsom némileg alacsonyabb hőmérséklettel is beéri, viszont a paprika, padlizsán és az uborka kissé melegebb időjárást kíván.

A palánták az ültetést követően gyakran sárgulnak is, alsóbb leveleiket a legtöbb esetben elvesztik. Gyakorlott kertészek az ültetéskor az alsóbb, sárguló leveleket már le is szedik, nem várják meg, hogy maguktól száradjanak össze. A már régebben kiültetett, fejlődést nem mutató palántáknál, de a most kikerült növények esetében is ajánlatos lehet foszfort is tartalmazó tápoldatot kijuttatni, ezzel ugyanis gyökereiknek fejlődése segíthető elő.

A hidegben gyakori, hogy a növények levelein lila elváltozást figyelhetünk meg, ez a foszfor hiányára utal. Ennek a tápelemnek a felvétele nehéznek tekinthető a növények fejletlen gyökerei, illetve a talaj alacsony hőmérséklete miatt egyaránt. A későbbi időszakban, a növekedés elősegítése érdekében a nitrogén utánpótlásáról sem szabad elfelejtkezni. Az idei évben sajnos a korai ültetés nem minden termőhelyen bizonyult jó döntésnek, de remélhetőleg a hőmérséklet már tartósan meleg marad az éjszakák folyamán is.

Kiemelt kép: Pixabay

Lassító zöldségek, fűszerek a rohanó hétköznapokra, liszt- és tejcukor-érzékenyeknek is

2023. július 28. 13:10

A lisztérzékenységben szenvedők számára még az olyan hétköznapi „csemege” elkészítése is okozhat buktatót, mint a kovászos uborkáé. Szerencsések, ha pár alapvető ismeret birtokában vannak: ezek közül csak egy, hogy a kenyér helyettesítésére használt krumpli lassítja az erjedés folyamatát.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!