Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

Agrofórum Online

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Egy nehéz válságidőszakon voltunk túl, amelyet az enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) járvány követett. Visszatekintve ez a lépés aranyat érő döntésnek bizonyult

– árulták el a Van Iperen interjúban, amelyben a fentiek mellett a bio-növényvédelemről is szó esett.

Ferry szerint a bio a mérce, ha a védekezésről van szó:

Tavaly egyetlen alkalommal sem kellett közbelépnünk. Ha szükség van valamire, megvannak a magunk eszközei

– magyarázta Ferry, aki szerint, ha a védekezésről van szó, csak a biomódszerek jöhetnek szóba.

A fiatalabb korosztály többnyire biotermékeket akar

Három évvel ezelőtt a van Iperennél dolgozó Erik Noordam tanácsára áttértek a biotermesztésre.

– Elégedettek vagyunk ezzel – jelentette ki Marcel. – Senki sem szeret permetezni, hiszen drága, és emellett nem is praktikus. Ha ma este liszteskéket látunk, azonnal be kell avatkoznunk, de holnap már újra szüretelni akarunk, márpedig ha permetezünk, akkor nem tudunk.

Ez a termény más piacnak adható el. A snack-paradicsomot főként a fiatalabb közönség fogyasztja, ők pedig főként organikus terméket akarnak. Amint valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, és elmondod, hogy paradicsomot termesztesz, rögtön az a következő kérdés: bio? Ez erősen jellemző erre a piacra

– árulta el Ferry, aki azt is elmondta, hogy a TVA Growers kimutatásai szerint a koktélparadicsom termőterülete évről évre csökken. Idén várhatóan a harmadára esik vissza.

Másfajta gondolkodásmódra van szükség

A biotermesztés másfajta gondolkodásmódot igényel a termesztők részéről.

Meg kell győződni arról, hogy mindig a problémák előtt járunk. Ha már benne vagy a problémában, egész évben nem fogsz tudni megszabadulni tőle. Akkor ezek az eszközök már nem elég hatékonyak. A biológia segítségével leginkább megelőző jelleggel járunk el: ragadozó atkákat használunk a liszteskék ellen. Ezeket azonban egész évben etetnünk kell, különben elpusztulnak. Néha elgondolkodunk azon is, hogy nem juttatunk-e be túl sokat, de túl nagy a kockázat ahhoz, hogy a mennyiségekkel kísérletezzünk. A biologián alapuló megközelítésben ezért aztán mindig úgy tartjuk, hogy „minél több, annál jobb”, és eddig működött is ez a teória.

Paradicsomvírus

A cég dolgozói rendkívül óvatosan bánnak a ToBRFV nevű paradicsomvírussal.

Távol kell tartani, ezért nem látogatjuk egymás kertjeit. Nem cserélgetjük az alkalmazottakat sem. Ez néha bosszantó, amikor az egyik helyszínen éppen nagy a pangás, és az emberek korán hazamennek, míg a másik helyen rengeteg a munka. De nem kockáztatunk

– magyarázta Ferry.

A Van Iperen tanácsadói sem lépnek be többé az üvegházba. Folyamatosan felderítő munkát végzünk, hogy előre tudjunk a lehetséges problémákról. Erre a feladatra belsőleg képeztünk ki embereket, de minden mást is mi csinálunk, így például jelenleg az új ventilátorok kikötését.

Megbízható megoldás

A műtrágyák és a hatóanyagok beszerzését az Oxin Growers végzi a Van Iperennél, csak a biológiai anyagokat kapják mástól.

Amikor Eric egy kedvező ajánlattal állt elő, váltottunk. A Van Iperennél versenyképes az ár, ráadásul megbízható cégről van szó. Amit rendelünk, az valójában mindig 24 órán belül meg is érkezik, mivel mindent raktáron tartanak. Amivel pedig különösen elégedettek vagyunk, az a szintmérő rendszer, amelynek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk, mennyi folyékony műtrágyánk van még készleten. Ez nagy biztonságot jelent év közben, a munkálatok során.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510782/snack-tomato-growers-opt-for-prevention-with-biology/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

2024. július 26. 09:10

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve.

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

2024. július 25. 07:10

Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz.

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

2023. november 26. 07:10

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

Megerősítette éves árbevételi kilátásait a KWS

2021. május 23. 09:38

A KWS csoport nettó árbevétele 5,8 százalékkal emelkedett a vállalat 2020/2021-es pénzügyi évének első kilenc hónapjában.

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?