Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

Agrofórum Online

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Egy nehéz válságidőszakon voltunk túl, amelyet az enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) járvány követett. Visszatekintve ez a lépés aranyat érő döntésnek bizonyult

– árulták el a Van Iperen interjúban, amelyben a fentiek mellett a bio-növényvédelemről is szó esett.

Ferry szerint a bio a mérce, ha a védekezésről van szó:

Tavaly egyetlen alkalommal sem kellett közbelépnünk. Ha szükség van valamire, megvannak a magunk eszközei

– magyarázta Ferry, aki szerint, ha a védekezésről van szó, csak a biomódszerek jöhetnek szóba.

A fiatalabb korosztály többnyire biotermékeket akar

Három évvel ezelőtt a van Iperennél dolgozó Erik Noordam tanácsára áttértek a biotermesztésre.

– Elégedettek vagyunk ezzel – jelentette ki Marcel. – Senki sem szeret permetezni, hiszen drága, és emellett nem is praktikus. Ha ma este liszteskéket látunk, azonnal be kell avatkoznunk, de holnap már újra szüretelni akarunk, márpedig ha permetezünk, akkor nem tudunk.

Ez a termény más piacnak adható el. A snack-paradicsomot főként a fiatalabb közönség fogyasztja, ők pedig főként organikus terméket akarnak. Amint valaki megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, és elmondod, hogy paradicsomot termesztesz, rögtön az a következő kérdés: bio? Ez erősen jellemző erre a piacra

– árulta el Ferry, aki azt is elmondta, hogy a TVA Growers kimutatásai szerint a koktélparadicsom termőterülete évről évre csökken. Idén várhatóan a harmadára esik vissza.

Másfajta gondolkodásmódra van szükség

A biotermesztés másfajta gondolkodásmódot igényel a termesztők részéről.

Meg kell győződni arról, hogy mindig a problémák előtt járunk. Ha már benne vagy a problémában, egész évben nem fogsz tudni megszabadulni tőle. Akkor ezek az eszközök már nem elég hatékonyak. A biológia segítségével leginkább megelőző jelleggel járunk el: ragadozó atkákat használunk a liszteskék ellen. Ezeket azonban egész évben etetnünk kell, különben elpusztulnak. Néha elgondolkodunk azon is, hogy nem juttatunk-e be túl sokat, de túl nagy a kockázat ahhoz, hogy a mennyiségekkel kísérletezzünk. A biologián alapuló megközelítésben ezért aztán mindig úgy tartjuk, hogy „minél több, annál jobb”, és eddig működött is ez a teória.

Paradicsomvírus

A cég dolgozói rendkívül óvatosan bánnak a ToBRFV nevű paradicsomvírussal.

Távol kell tartani, ezért nem látogatjuk egymás kertjeit. Nem cserélgetjük az alkalmazottakat sem. Ez néha bosszantó, amikor az egyik helyszínen éppen nagy a pangás, és az emberek korán hazamennek, míg a másik helyen rengeteg a munka. De nem kockáztatunk

– magyarázta Ferry.

A Van Iperen tanácsadói sem lépnek be többé az üvegházba. Folyamatosan felderítő munkát végzünk, hogy előre tudjunk a lehetséges problémákról. Erre a feladatra belsőleg képeztünk ki embereket, de minden mást is mi csinálunk, így például jelenleg az új ventilátorok kikötését.

Megbízható megoldás

A műtrágyák és a hatóanyagok beszerzését az Oxin Growers végzi a Van Iperennél, csak a biológiai anyagokat kapják mástól.

Amikor Eric egy kedvező ajánlattal állt elő, váltottunk. A Van Iperennél versenyképes az ár, ráadásul megbízható cégről van szó. Amit rendelünk, az valójában mindig 24 órán belül meg is érkezik, mivel mindent raktáron tartanak. Amivel pedig különösen elégedettek vagyunk, az a szintmérő rendszer, amelynek köszönhetően soha többé nem kell amiatt aggódnunk, hogy nem tudjuk, mennyi folyékony műtrágyánk van még készleten. Ez nagy biztonságot jelent év közben, a munkálatok során.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510782/snack-tomato-growers-opt-for-prevention-with-biology/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kajszibarack is „előresietett”, már javában szedik a termesztők

2024. június 17. 10:10

Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

2018. augusztus 4. 10:40

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.