Miért szárad a ribizli és a köszméte levele?

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele?

Agrofórum Online

Miért szárad a ribizli és a köszméte levele? Mit lehet tenni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Bővebb információ és kép hiányában csak a lehetséges okok felsorolásával tudok segítségére lenni, mely alapján remélhetőleg kiderül, mi okozza növénye leveleinek száradását. A kórokozók közül ribiszkén rendszeresen, köszmétén elvétve fordul elő a pszeudopezizás levélfoltosság, mely a levelek mellett a levélnyelet, a hajtást és a termést is fertőzi. Kezdetben a leveleken elszórtan apró, szögletes, barna foltok keletkeznek, majd e levelek sárgulása, idő előtti lehullása is bekövetkezik.

A mikoszferellás levélfoltosság is okozhat levélfoltokat, melyek 2-3 mm átmérőjűek, oválisak vagy szögletesek. Színüket tekintve lilásbarna és sötétbarna, élesen behatárolt szegélyük kivilágosodik, közepük kiszürkül. A levélfoltosságok ellen elsősorban a lehullott levelek összegyűjtésével védekezhetünk, hiszen a kórokozó a lehullott lombban tud áttelelni. A vegetációban gombaölő szeres permetezésre már a virágzás kezdetétől folyamatosan szükség lehet.

Az üvegszárnyú ribiszkelepke (ribiszkeszitkár) a vesszők, illetve az ágrészek pusztulását okozza, hiszen lárvája a vesszők belsejében fejlődik ki, táplálkozásával azt kiodvasítja. A vesszők ezáltal gyengülnek, valamint fonnyadnak, sárgulnak. Súlyos esetben tavasszal már ki sem hajtanak, vagy ezután hamar el is pusztulnak. Védekezés egyrészt metszéskor lehetséges a fertőzött vesszők eltávolításával és megsemmisítésével, valamint a tojásból kikelő hernyók ellen még berágásuk előtt rovarölő szeres kezeléssel.

A levelek száradása lehetséges, hogy élettani okra vezethető vissza, melyet a nem megfelelő vízellátás okoz. A köszméte ugyanis a csapadékos klímát kedveli, a ribiszke pedig az aszályos nyári időjárást nem viseli túl jól. A bogyós gyümölcsfajokra jellemző, hogy sekélyen gyökereznek, ezáltal szükség lehet öntözésükre, főként olyan aszályos időszakban, amilyen most is van. A csapadék mennyiségétől függően tehát érdemes lehet átlagosan kb. 40 mm körüli vízmennyiséget pótolni növényeink számára a szárazabb periódusokban.   

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

A hazai köszmétetermesztés helyzete és kilátásai

2019. május 25. 08:12

A bogyós gyümölcsök között talán a legkisebb szegmens Magyarországon a köszméte. Már alig találunk ültetvényeket az országban, szinte csak a Hajdúságra korlátozódik a termesztése, gyakorlatilag szervezett felvásárlás sem működik sehol. Hajdúhadház térségében még jónéhány termelő érez kedvet, elhivatottságot és kitartást ezen gyümölcs termesztéséhez.

Mi teszi tönkre minden évben az egrest?

2019. május 27. 10:28

S. Soma kérdése: Egres bokraimon a bogyókat évek óta tönkre teszi egy barna színű foltosság. Hogyan és mikor védekezzek ellene, hogy evésre is maradjon belőlük?

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

2019. március 20. 04:36

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.