Miért száradnak ki a málnaszemek?

Agrofórum Online

A málna és szeder gyümölcse esetében is tapasztaltam, hogy a szemek egy része kiszáradt. A málna termésén nem csak kiszáradást, hanem fehéredést is tapasztaltam. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

Egyre gyakrabban előforduló probléma a gyümölcsök termesztése során a napégés okozta tünetek megjelenése. A nagy fényintenzitás a gyümölcsök bőrszövetének és az ahhoz közel elhelyezkedő szöveteknek a perzselését, valamint a színanyagok képződésének lelassulását vagy leállását okozhatja. A sejtek ezáltal úgymond ”megfőnek”, elpusztulnak, végezetül szövetrészeik elhalnak. Hazánkban ez főként nyár közepén, júliusban fordulhat elő, amikor a tartósan magas hőmérséklet erős napsugárzással párosul. Veszélyhelyzet akkor van, amikor a levegő hőmérséklete tartósan 30 fok felé emelkedik. Az erős napsugárzásnak kitett gyümölcsök felülete ilyenkor akár több mint 15 fokkal is magasabb lehet a levegő hőmérsékleténél. A napégés veszélyét tovább növelheti, ha a magas hőmérséklet alacsony páratartalommal párosul. A napégésből keletkező sérüléseken további problémákat okozhatnak a kórokozók, melyek a sebzéseken keresztül könnyebben bejutnak és romlást idéznek elő.

Gyakori problémát a napégés az alma és körtefák gyümölcse esetében okoz, de előfordulhat csonthéjasokon, dión, valamint bogyósokon egyaránt. A napégés okozta tünetek minden esetben a termés nap felőli oldalán mutatkoznak, mely azonosításukat megkönnyíti. Az almához hasonlóan a csonthéjasoknál is a gyümölcsök héjának megbarnulása, majd felrepedése tapasztalható. Vannak olyan szilva és kajszifajták, melyek a tartós felmelegedésre a gyümölcsök húsának barnulásával reagálnak a mag körüli részen. A dió zöld burkának enyhe károsodása esetében termését még be tudja jó minőségben érlelni. A bogyós gyümölcsöknél okozott feltűnő tünete, hogy a szövetek helyén általában világosabb, sok esetben fehér, száradó foltok jelennek meg. A napégés ellen már a termőhely és a fajta megválasztásával is védekezhetünk illetve a növények megfelelő tápanyag utánpótlással is sokat tehetünk a megfelelő kondíciójuk érdekében. A gyümölcseinket a napégéstől pl. a termőfelület takarásával, árnyékolásával (raschel-háló) vagy párásító öntözés alkalmazásával is megóvhatjuk.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (7. rész)

2019. december 22. 10:18

A hazánkban 2013-óta jelenlevő foltosszárnyú vagy pettyesszárnyú muslica inváziós kártevőnek számít. Közeli rokona az őshonosnak tekinthető ecetmuslicának, de ennek ellenére igen veszélyes légyfélének számít.

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

2023. november 26. 11:10

A málnát mint értékes, Magyarországon is termesztett gyümölcstermő növényünket, úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Magas élvezeti értéke, és szerteágazó felhasználhatósága miatt még mindig megtalálható a kiskertek termesztésében.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben