Miért világosak a naspolya levelei?

Miért világosak a naspolya levelei?

Agrofórum Online

H. Lajos kérdése: a holland óriás naspolyának miért világosak a levelei, mi a problémája ,mivel védekezzek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A küldött kép alapján a naspolya egyik fontos tápanyagára, a vasnak a hiányára lehet következtetni. A vas nem reutalizálható (nem átépíthető) tápanyag lévén hiánytünetei kezdetben mindig a fiatal levelekben jelennek meg.

Először a levélerek közötti részek sárgulását okozza. Az erek zöldek maradnak, melyek sárgulása csak később figyelhető meg. A tünetet más néven vasklorózisnak is nevezik. A fejlődő friss hajtások már eleve halványabb színűek lesznek. Súlyos esetben a levelek teljes kifehéredése, szélük felüli barnulása, elhalása figyelhető meg.

Az ilyen hiánybetegség tüneteit mutató levelek általában a fán maradnak, nem hullanak le a tenyészidőszak folyamán sem. A hiánytünet hatására a termések is erősen elszínezettek és kisméretűek lehetnek. A gyümölcsfajok közül a naspolya közeli rokonai közül az alma, körte és birs esetén is gyakorta előforduló problémát jelent, hiszen ezek a fajok a vas hiányára érzékenyebbek.

Talajaink általában elegendő vasat tartalmaznak, viszont hiánytünete ennek ellenére gyakran kialakul, ami annak tudható be, hogy a talajoldatban kevés a növény számára könnyen felvehető vas. A vashiány kialakulását több tényező is okozhatja.

Meszesebb talajokon felvétele eleve akadályozott. Hiánytünetéhez vezethet a talaj aránytalanul magas mangánellátása is. Az erősen tömődött, túlöntözött, magas víztartalmú, rossz levegőzöttségű talajokban a vas átalakul, a növény számára nem felvehető formában van jelen. Amennyiben vasklorózissal állunk szemben, gyors eredményt érhetünk el lombtrágyázással, azonban hosszabbtávú megszüntetésére ez a megoldás nem szolgál.

Fennállása esetén a tüneteket helyes termesztéstechnológiával csökkenthetjük. Fontos a talaj lazítása, levegőtlenségének megszüntetése és a kiegyensúlyozott tápanyagtartalom megteremtése. Növényeink számára így biztosíthatjuk a vas felvételéhez szükséges megfelelő talajállapotot.

Parlagfű elleni vizsgálatok levél alá történő permetezési technikával, napraforgóban

2018. október 9. 14:41

A levél alá történő permetezési technika régóta ismert, az 1960-1970-es években alkalmazták tág térállású kultúrákban az alapkezelések hibáinak korrigálására. Ennek, a csaknem elfeledett alkalmazási módnak az újraértelmezését a térinformatikával támogatott módszerek teszik lehetővé, melyek segítségével elkerülhetők a fitotoxikus káresetek.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.