13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin

Mik a mandula érésének jelei?

Agrofórum Online

Kérem szíves válaszukat! Milyen jelek alapján ismerhető fel könnyen a mandula termésének érettsége? Köszönöm.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mandula termése felnyíló csonthéjas termés, melynek érésekor jellemzően külső terméshéja felreped, csontárja pedig kihullik. A csontár héja barna, esetleg sárgás színezetű, mely lényegében a termés valódi belső héjának tekinthető és fontos fajtabélyeg is egyben. A csontárban fejlődő magot pedig vékony, barnás színű maghéj fedi.

A hazánkban található mandulafajták érési időszaka általában szeptember elején kezdődik és október közepéig is eltarthat. A mandula szüretet akkor kell megkezdeni, amikor az első termések maguktól lehullnak a fákról, többségük zöld héja már levált a csontárról, vagy felrepedt. A terméseket házi körülmények között, gyenge ütögetéssel, vagy a fa rázásával tudjuk leválasztani, majd pedig a földről összegyűjteni. Az ütögetés során ügyeljünk arra, hogy az, a termőrésszel berakódott gallyakat ne, csak a termő ágakat érje! A talajról történő összegyűjtés megkönnyíthető, amennyiben a fák alá fóliát vagy ponyvát terítünk ki. Arra is ügyeljünk, hogy a talajra lehullott mandulát mihamarabb szedjük fel, hiszen azok rövid időn belül megbarnulnak, vagy sajnos akár meg is penészedhetnek!

A legmunkaigényesebb feladatnak talán nem is a szedés és a termések összegyűjtése tekinthető, hanem a buroktalanítás. A lerázott mandula jelentős része ugyanis burokkal együtt, vagyis a burkában hullik le. Az ilyen burokban maradt terméseknek a minősége nagyon hamar képes megromlani, így a felszedést követően a kiszedésnek mihamarabb neki kell látni! Idő hiányában legalább a héjas és héj nélküli mandulák kiválogatását ajánlott elvégezni. A burok nélküli mandulát kb. 5 napig érdemes még szárítani, míg a burkában maradt terméseket 1-2 napig ponyvával letakarni. A takarás, füllesztés hatására a burok már könnyebben választható le a termésekről.

A buroktalanított és szárított, héjas mandula már több ideig képes elállni, de a termés mandulabélként való felhasználása még mindig várat magára, hiszen csak a héj megtörése után van lehetőségünk a mandulabelet felhasználni.  

Kiemelt kép: Pixabay

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.