Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

Agrofórum Online

A megfelelő időpontban végzett szüret nem csak a beltartalmi jellemzőket, hanem a gyümölcsök utóérését és tárolhatóságát is befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte esetében a nyári és a kora őszi fajtáknál az érést, az alapszín változása is jelzi (zöld alapszínből halvány sárgászöld), így többmenetes szürete is megoldható. A kocsány fásodásának mértéke és a kiszakadás jellege is az érés egyik mutatója lehet. Azoknál a fajtáknál, melyeknél a szüretet nagyobb húskeménységnél kell megkezdeni (késői fajták), az alapszínváltozás nem látható, ezért csak az egymenetes szüret képzelhető el. A körte érésmenete az almánál gyorsabb, ezért az optimális szüreti időpont meghatározásának még nagyobb jelentősége van. Tartós tárolásra szánt körténél ezért betárolás előtt a különböző húskeménységű gyümölcsöket a hosszabb tárolás érdekében érdemes szétválasztani. A tárolásra készítés során továbbá a sérült, megnyomódott, jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni.

Az őszi érésű és hosszabb tárolásra is alkalmas körtefajták nagyobb részénél és az összes téli érésű fajtánál a tárolás semmilyen körülmények között nem maradhat el, mert a megfelelő fogyasztási minőség, mint íz, zamat, illat, csak rövidebb-hosszabb hideghatás nyomán alakul ki. A minimálisan szükséges hideghatás általában az őszi érésű fajtáknál 1-3 hét, a téli érésűeknél pedig 4-6 hét. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 5°C-nál nem magasabb. A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni, ekkor nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

A megfelelő gyümölcsminőség eléréséhez a tárolást követően utóérlelésük is szükséges. Ez azért fontos, hogy még a gyümölcsök puhulása előtt értékes beltartalmi tulajdonságaik mielőbb tudjanak kialakulni. Az utóérlelő helyiség hőmérséklete 15–25°C között változzon. Rövidebb ideig utóérlelt gyümölcsök magasabb hőmérsékletet igényelnek ugyanolyan érettségi fok eléréséhez.

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

2022. április 16. 10:39

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el április elején.

Európa alacsony körtetermésre számít

2023. július 10. 17:10

A közelgő európai körtetermés az előrejelzések szerint 1,9 millió tonna körül lesz, ami az elmúlt tíz év egyik legkisebbje lesz.

Rendkívül aktívak a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák

2021. augusztus 25. 12:03

Immár sokadszor, de ismét ki kell emelni a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloska kiemelkedő aktivitását.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).