Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Történelmi körtefajták újratöltve

Történelmi körtefajták újratöltve

Agrofórum Online

Történelmi kalandozásunk tovább folytatódik a körtefajták világában. Ezúttal a pálinkakedvelőknek is kedvezünk: megtudhatják, melyik fajtából készült (vagy még ma is készül?) a legfinomabb pálinka Magyarországon.

Elsősorban a Duna-Tisza közén élő, gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók ismerhetik a vélhetően történelmi, magyar körtefajtát, az Arabitkát. A szakirodalom szerint az egyik legjobb korán érő fajtaként tekinthetünk rá, amely szinte pontosan az Árpávalérővel egy időben érik. A gyümölcsfa által nevelt apró méretű, aranysárga héjú gyümölcsök ízére nem lehet panasz, édes, leveses, ezért is vált régen a fogyasztók egyik kedvencévé. Termesztése azoknak a gazdáknak javasolt, akik azonnali, piaci értékesítésre szánják, eltartási ideje ugyanis rövid, mindössze egy hét, de cserébe a szállítást jól tűri. A termesztők között azért vált népszerűvé, mert kifejezetten szívós fajta, termőhelyre és éghajlatra igénytelen, betegségeknek ellenálló.

Ismeretlen eredetű, de történelmi körtefajta a Bohusné körte. Nevét Bohus Gábor után kapta, Ő volt, aki kezdeményezte a fajta termesztésbe vonását. Gyümölcse kis-közepes méretű, színe sötétebb-vöröses. Kiváló piaci fajta, édes, kissé savas ízű gyümölcse szottyosodásra nem hajlamos. A termelők egyik legnagyobb problémája lehet, hogy a szüret idejét az elhúzódó érési időszak miatt nem könnyű meghatározni. Termőhelyére igényes, napos, nem túl magas hőmérsékletű területen érzi jól magát, ahol a talaj tápanyagokban gazdag. Levélfoltosodásra és tűzelhalásra fogékony fajta.

Végezetül tegyünk említést egy igazi pálinkának való fajtáról, a Tüskés körtéről. Származása ismeretlen, de hazánkban kiemelt fontossággal bír már megjelenésétől fogva. A Tüskés körtefa által nevelt gyümölcsök alakjuk alapján összetéveszthetőek más fajtákkal, de különleges íze, zamata semelyik egyéb fajtához nem hasonlítható. Többféle felhasználásra is ideális: van, aki éréskor frissen szereti fogyasztani, mások inkább akkor eszik, amikor már barnul a gyümölcshús és persze sokan készítenek belőle pálinkát és aszalt gyümölcsöt is. Gyümölcshúsa fehér színű, de az érés során bebarnul, szottyosodik. Ettől azonban nem kell megijedni, ugyanis ekkor válik igazán édessé a gyümölcs.

 

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Felmérik a magyar gyümölcsültetvények állapotát

2018. január 29. 10:23

Az Agrárkamara szerint a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és a fejlődéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához.

Ismerjük föl idejében a hiánytüneteket!

2018. október 17. 07:25

A gyümölcstermő növényeken előforduló fejlődési rendellenességek láttán hajlamosak vagyunk először valamilyen kórokozóra vagy kártevőre gyanakodni, pedig ezeket a tüneteket gyakran nem ezek, hanem valamilyen tápelem hiánya okozza.

Kerti parti az Agrokernél - minden a korszerű gyümölcstermesztésről

2018. július 10. 08:42

A már javában zajló aratási munkák ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze az Agroker Holding Zrt. immár hagyományossá vált partiján Fehérgyarmaton. A július 5-i rendezvényen a gyümölcsültetvények gépesítésével és a tápanyagpótlás technológiai újdonságaival ismerkedhettek meg a termelők.

Növénytermesztés Képgaléria Videó