Talajélet
Talajélet

Talajélet: baktériumok

Talajélet: baktériumok

Agrofórum Online

A talaj élővilágának megoszlását tekintve a legnagyobb mennyiséget a baktériumok (50%) és sugárgombák teszik ki (25%), de jelentős a gombák részesedése is (14%). A talajfauna szintén számottevő tömeget alkot, a mikrofauna (3,5%), a mezofauna (2,5%), a makrofauna (2,5%) és a megafauna (1,4%) részesedése a talajéletből is figyelemre méltó.

Baktériumok (Bacteria) minden élőhelyen megtalálhatók, Földünk valamennyi talajtípusában otthon érzik magukat. Egy gramm talaj kb. 40 millió baktériumsejtet tartalmaz. A talaj leggyakoribb baktériumai: a Pseudomonas, Arthrobacter, Clostridium, Achromobacter, Bacillus, Micrococcus, Flavobacterium stb. nemzetségek tagjai. Eloszlásuk a talajban nem egyenletes, mert a hajszálgyökerek közelében az átlagos érték sokszorosa is előfordulhat. A baktériumok lebontó tevékenységük következtében a biogeokémiai ciklusok nélkülözhetetlen elemei. A legtöbb baktérium heterotróf táplálkozású, sok szaprofita van közöttük, amelyek a szerves anyagot enzimjeikkel lebontják, vagy anaerob közegben megerjesztik.

Pseudomonas nemzetség tagjai nagyon sokféle növényi és állati eredetű anyagot bontanak és a Corynebaktérium-félékkel együtt a rizoszféra baktérium-népességének 80-90%-át adják. A Clostridium fajok cellulózt, keményítőt, pektint vagy fehérjéket is fermentálnak.

Az élet számára Földünkön az elsődleges nitrogénforrást a légköri nitrogén jelenti. A biológiai körforgásba, természetes módon, csak mikroorganizmusok által kötött nitrogén útján léphet be. Termesztett, magasabb rendű növényeink a nitrogénhez nem tudnak hozzájutni a légkörben található N2-ből, ugyanis ennek megkötésére csak igen kevés élőlény képes.

A talajban szabadon élő, illetve a növényekkel asszociatív vagy szimbiotikus kapcsolatot kialakító N-kötő baktériumok egyaránt rendelkeznek nitrogenáz-enzimmel, amely enzim segítségével elvégzik a nagyon stabil N2-molekula felhasítását és ammóniává alakítását, melyet a növény már képes felvenni és hasznosítani N-igényének kielégítésére. A biológiai nitrogénkötés kulcsfontosságú a földi élet szempontjából. Nitrogénkötésre a cianobaktériumok bizonyos képviselői (Anabaena, Nostoc) is képesek. A növényekhez és algákhoz hasonlóan fotoautotrófok, a talaj legfelső néhány mm-es rétegére korlátozódnak. A további nitrogénkötő baktériumok közül az Azotobacter szabadon él, a Rhizobium viszont pillangós virágú növényekkel alkot szimbiózist.

A nitrogén és a foszfor mellett a kálium a legfontosabb növényi tápanyag, amely kulcsszerepet játszik a növények anyagcseréjében. A kártevőkkel és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képességét növeli, de több mint 80 különböző enzim aktiválásában is részt vesz.

A talajok jelentős mennyiségű, káliumtartalmú ásványi anyagainak különböző kötött ásványi formáit a növények közvetlenül nem képesek feloldani a gyökereikből kiválasztott vegyületekkel. A talaj káliumtartalmának növelése a műtrágyázás mellett, a szármaradványokat elbontó baktériumok és gombák számától függ, hiszen ezek a szármaradványok jelentős mennyiségű káliumot tartalmaznak. A talaj mikroorganizmusai nemcsak a holt szerves anyagokból képesek a káliumot felszabadítani, hanem a káliumtartalmú agyagásványokból is. Az ásványi formában lévő káliumot a növény számára felvehető formátumúvá alakítják (ilyen fajok pl. Bacillus mucilaginosus, Bacillus edaphicus, Bacillus circulans). E folyamatok során a K-ionok felszabadítását szerves savak (pl. borkősav, citromsav) kiválasztásával, exopoliszacharidok termelésével érik el. Az utóbbiak az ásványok felületéhez tapadva (valószínűsíthetően) olyan kelátvegyületeket képeznek, amelyek lehetővé teszik a kálium oldatba vitelét.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Mikrobiológiai készítmények termésnövelő hatása a növénykultúrákban

2024. február 28. 14:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

Mikrobiális élet szerepe a tápanyagszolgáltatásban

2024. február 19. 09:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Az öntözés és hatása a talajra

2018. december 1. 05:36

A fejlett növénytermesztési termesztéstechnológiának ma már része a víz pótlása is. Az öntözést és tápoldatozást tervszerűen be kell építeni a technológiába, melynek kivitelezése során figyelembe kell venni az öntözés talajra gyakorolt hasznos és káros hatásait egyaránt.

Megjelent a Helyes Talajvédelmi Gyakorlat című kézikönyv

2019. január 15. 12:47

Célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók környezettudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz.

Nehézfémszennyezés a talajban: kadmium (Cd)

2023. január 2. 12:08

Cikksorozatunkban a legfőbb nehézfémszennyezők közül a kadmium (Cd) ismertetése következik.

Hogyan javíthatjuk nyáron a talajunkat?

2023. július 26. 05:39

Most nagyon divatos dolog a talaj egészségéről beszélni, de rengeteg téves információ kering az interneten. Lássuk, mit és mikor érdemes csinálni!