Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

Agrofórum Online

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű barackfának? Fotót küldök a problémáról. Ki kell vágni a fát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csonthéjas gyümölcsfajokon gyakori problémaként jelenik meg a képen is látható mézgafolyás, mely jelenség főként ilyenkor, a lombjukat vesztett fákon válik szembetűnővé. Az őszibarack mellett a kajszin, de a cseresznyén és a meggyen egyaránt általánosan előforduló problémának tekinthető. A sárgásbarna színű, ragadós, gyantás folyadék, nemcsak a fák törzsén, hanem azok ágain is megjelenhet. Idővel a gyanta megszilárdul, kemény állapotban pedig képződése helyén is marad. Gyakorta képződik azonban metszési felületek, illetve a fát ért sérülések környékén, a fák védekező mechanizmusa által. A mézgafolyás azonban nem jelenti a fák azonnali pusztulását, kivágásának szükségességét, hiszen emellett akár még évekig is élhet és teremhet. Érdemes elsősorban képződésének okát, az okozott stressz forrását megkeresni, ezt megpróbálni első körben orvosolni. 

A mézga keletkezésének oka több tényezőre is visszavezethető, melyek akár önmagukban, de akár halmozottan is érinthetik a fákat. A fentebb már említett metszési sérülések mellett a talaj túl magas vízszintje, a túlzásba vitt nitrogén adagolása, de mechanikai sérülés, valamint növényvédelmi probléma is kiválthatja a fák ilyen módon megmutatkozó védekező mechanizmusát. Növényvédelmi vonatkozásban elsősorban a fás részeken károsító fajok jelenlétét ajánlatos ellenőrizni, a törzsön kisebb-nagyobb lyukakat keresni. Ezek megléte ugyanis a farontó hernyók táplálkozására, jelenlétére utal.

Mézgafolyás az őszibarackfán (fotó: a kérdező felvétele)

A farontók mellett nem ritka a szúbogarak megjelenése sem, mely kártevők már általában a legyengült és idősebb fákat részesítik előnyben táplálkozásuk szempontjából. Emellett a mézgafolyás a gutaütés egyik jeleként is mutatkozhat, ebben az esetben viszont más tünetek is megfigyelhetők, mint pl. lankadó és fakó levelek, a fás részeken rákos sebek. A gutaütés megelőzése érdekében a csonthéjasok metszését tavasszal, lehetőleg a rügyfakadáshoz közeli időszakban végezzük el.

A fa átvizsgálásán, lehetséges okok felmérésén túl, a beteg és mézgás részt kezelni is érdemes. Ez azt jelenti, hogy a folyás alatti fás részeket kivágjuk, egy éles kés segítségével, egészen az egészséges részéig a fának. Ezután a keletkezett sebet le kell zárni, fasebkezelő anyaggal ellátni, mellyel a kórokozók elleni védelmet segíthetjük elő. 

Kiemelt kép: Pixabay

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Elvitte a fagy az idei őszibaracktermés nagy részét

2023. augusztus 23. 07:10

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben.

Felgyorsult a gabonalisztharmat terjedése

2020. március 23. 08:47

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet.

Augusztusi őszibarackok

2019. február 13. 05:36

Az őszibarack fő fogyasztási szezonja hazánkban augusztusban van. A szüreti időszaka ugyan június közepétől szeptember végéig tart, de júniusban és júliusban a cseresznye, a meggy, a kajszi, a bogyósok, szeptemberben pedig az alma, a körte és a szilva jelentős konkurenciát jelent számára. Néhány évtizeddel ezelőtt szinte a teljes szezonban, de augusztusban feltétlenül főként a hazai kertekben termett őszibarackot fogyasztottuk.