Milyen betegségei, kártevői vannak a babérmeggynek?

Milyen betegségei, kártevői vannak a babérmeggynek?

Agrofórum Online

Z. Judit kérdése: Babérmeggy sövényt tervezek telepíteni. Milyen betegségei, kártevői vannak, amelyek felléphetnek az állományban, mire készüljek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) egy lombos örökzöld cserje, viszonylag igénytelen. Gyorsan nő, ha figyelmesen gondozzák, és nem gyakoriak a növényvédelmi problémái. A tuja leváltására alkalmas dekoratív növény, sövénynek és szoliternek is felhasználható. Telepítése évében feltétlenül, de utána is – a biztonságos nevelés érdekében – rendszeres öntözést igényel.

Babérmeggy

KÁRTEVŐK

Rovar kártevői között gyakori a vincellér bogár, egy polifág, sok fás növényt (gyümölcs fajokat is) fertőző bogár. A kifejlett állat a növények leveleit rágja, éjjel aktív, nappal nem mozog, így jelenléte rejtve marad, csak rágási kártétele jelzi. Lárvái a konténerekben nevelt növények gyökereit károsítják rágásaikkal. Általában konténeres növényekkel szokott a kertekbe kerülni.

Öntözött körülmények között a meztelen csiga is okozhat kellemetlenségeket a levelek rágásával.

BETEGSÉGEK

Leggyakoribb a babérmeggy lisztharmat (Podosphaera tridactyla, P. pannosa). A gomba elsősorban a hajtásvégi, frissen kifejlődött vagy fakadó leveleket fertőzi, azokon deformációt, levéllemez hullámosságát okozza. A leveleken kifejlődik a fehéres bevonat, alatta a levél bőrszövete barnás vörös színt nyer, majd elhal. A betegség egész évben fertőz, enyhébb teleken a városokban, beépített területeken, házak melletti kertekben, a téli hónapokban is aktív a gomba, és találhatók friss fertőzésű levelek. A túlöntözött és helytelenül táplált, laza szövetű, gyors hajtásnövekedést mutató állományban párás körülmények között biztos fellépésére lehet számítani. Minden forgalomban lévő lisztharmat elleni szer hatásos ellene.

Babérmeggy lisztharmat

Babérmeggy levéllukacsosságát a csonthéjas gyümölcsféléket károsító Stigmina carpophyla gomba okozza. A leveleken 2-3 mm-es kör alakú foltokat okoz, a foltok kiesnek, és a lyukas levelek jelzik a gomba megtelepedését. Leveleken, vesszőkön telel a gomba. Párás, csapadékos időjárásnál okoz fertőzést. A réz, elemi kén, ditianon, difenokonazol, tebukonazol és a Pythium oligandrum hatóanyagú gombaölő szerekkel lehet védekezni ellene.

Babérmeggy permetezésénél minden esetben tapadásfokozó adalékanyagot kell alkalmazni.

Babérmeggy levélszél elhalás

Ismert egy élettani betegsége is, a vízforgalom zavara okozza: a hajtásvégi levelek széle elfeketedik, majd leválik a megmaradt zöld levélről. A visszamaradt zöld levélen már nem láthatók fekete részek, csak a visszamaradt levél mérete és alakja változik meg. Az egyenetlen vízellátás, hol sok, hol kevés, váltja ki az elváltozást. Törekedni kell a kiegyenlített, a növény igényeihez igazított öntözésre.

 

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

További milliárdok segítik az öntözésfejlesztést

2019. január 18. 10:33

2019-ben közel félmilliárd forintból jöhet létre az öntözési ügynökség – működésére pedig 2020-tól további évi 300 milliót kell biztosítani –, továbbá feladat lesz az öntözési ügynökségre vonatkozó és az önkéntes termelői öntözési közösségek működését segítő részletes szakmai koncepció megalkotása.

Agrárminiszter: a tegnap módszereivel nem lehet eredményesen megküzdeni a ma kihívásaival

2019. augusztus 16. 09:32

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.