Milyen betegségei, kártevői vannak a babérmeggynek?

Milyen betegségei, kártevői vannak a babérmeggynek?

Agrofórum Online

Z. Judit kérdése: Babérmeggy sövényt tervezek telepíteni. Milyen betegségei, kártevői vannak, amelyek felléphetnek az állományban, mire készüljek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) egy lombos örökzöld cserje, viszonylag igénytelen. Gyorsan nő, ha figyelmesen gondozzák, és nem gyakoriak a növényvédelmi problémái. A tuja leváltására alkalmas dekoratív növény, sövénynek és szoliternek is felhasználható. Telepítése évében feltétlenül, de utána is – a biztonságos nevelés érdekében – rendszeres öntözést igényel.

Babérmeggy

KÁRTEVŐK

Rovar kártevői között gyakori a vincellér bogár, egy polifág, sok fás növényt (gyümölcs fajokat is) fertőző bogár. A kifejlett állat a növények leveleit rágja, éjjel aktív, nappal nem mozog, így jelenléte rejtve marad, csak rágási kártétele jelzi. Lárvái a konténerekben nevelt növények gyökereit károsítják rágásaikkal. Általában konténeres növényekkel szokott a kertekbe kerülni.

Öntözött körülmények között a meztelen csiga is okozhat kellemetlenségeket a levelek rágásával.

BETEGSÉGEK

Leggyakoribb a babérmeggy lisztharmat (Podosphaera tridactyla, P. pannosa). A gomba elsősorban a hajtásvégi, frissen kifejlődött vagy fakadó leveleket fertőzi, azokon deformációt, levéllemez hullámosságát okozza. A leveleken kifejlődik a fehéres bevonat, alatta a levél bőrszövete barnás vörös színt nyer, majd elhal. A betegség egész évben fertőz, enyhébb teleken a városokban, beépített területeken, házak melletti kertekben, a téli hónapokban is aktív a gomba, és találhatók friss fertőzésű levelek. A túlöntözött és helytelenül táplált, laza szövetű, gyors hajtásnövekedést mutató állományban párás körülmények között biztos fellépésére lehet számítani. Minden forgalomban lévő lisztharmat elleni szer hatásos ellene.

Babérmeggy lisztharmat

Babérmeggy levéllukacsosságát a csonthéjas gyümölcsféléket károsító Stigmina carpophyla gomba okozza. A leveleken 2-3 mm-es kör alakú foltokat okoz, a foltok kiesnek, és a lyukas levelek jelzik a gomba megtelepedését. Leveleken, vesszőkön telel a gomba. Párás, csapadékos időjárásnál okoz fertőzést. A réz, elemi kén, ditianon, difenokonazol, tebukonazol és a Pythium oligandrum hatóanyagú gombaölő szerekkel lehet védekezni ellene.

Babérmeggy permetezésénél minden esetben tapadásfokozó adalékanyagot kell alkalmazni.

Babérmeggy levélszél elhalás

Ismert egy élettani betegsége is, a vízforgalom zavara okozza: a hajtásvégi levelek széle elfeketedik, majd leválik a megmaradt zöld levélről. A visszamaradt zöld levélen már nem láthatók fekete részek, csak a visszamaradt levél mérete és alakja változik meg. Az egyenetlen vízellátás, hol sok, hol kevés, váltja ki az elváltozást. Törekedni kell a kiegyenlített, a növény igényeihez igazított öntözésre.

 

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Erről érdemes tudni a fúrt kutak kapcsán!

2023. március 31. 15:43

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat.

Módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási felhívás

2018. december 18. 10:03

Több pontos is módosult a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázat (VP2-4.1.4-16). A támogatási kérelmek benyújtására 2020. augusztusig van lehetőség.

Öntözni vagy nem öntözni? –az űrből érkező segítség

2019. október 27. 07:14

Hamarosan az űrből is segítségre számíthatnak a gazdák az öntözéssel kapcsolatos döntések meghozatalában.