Milyen betegségtől alakulnak ki apró szürke foltok az őszibarackon?

Milyen betegségtől alakulnak ki apró szürke foltok az őszibarackon?

Agrofórum Online

Őszibarackfáim termésein apró, lapos, zöld vagy inkább szürke színű 1-2 mm-es foltok fejlődtek. Szinte mindegyiken. Korábban ilyennel nem találkoztam. Kép alapján meg lehet határozni, hogy milyen betegség ez, és mit érdemes tudni róla?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képen egyértelműen azonosítható a betegség, az őszibarack kladospóriumos varasodása betegségről van szó, melyet a Cladosporium carpophilus nevű gomba okoz. Nem csupán az őszibarackot, hanem a nektarint, kajszibarackot és szilvát is fertőzi, annak gyümölcsét, vesszőit és leveleit is. Fő kártétele azonban elsősorban gyümölcsön szokott előfordulni. Világszerte megtalálható betegségről van szó.

Gyümölcstünetek: kezdeti 1-2 mm nagyságú, kör alakú foltok a héjon szürkés-zöldes színűek, melyek idővel megsötétednek, megkeményednek (parásodnak) és kissé kiemelkednek. Ahogy nő, gyarapodik a termés, a foltok alatt a gyümölcs héja bereped, nem tágul, annak következtében romlásnak, rohadásnak indul az érintett gyümölcs. A fertőzött gyümölcs értékét veszíti, romlékony, nem szállítható. A súlyosabb kárt akkor okozza, ha a még növekedésben, hízásban lévő gyümölcs héját fertőzi meg. A folt alatti bőrszövet elhal, nem tud tágulni, a gyümölcs deformálódik, súlyos esetben bereped. A kártétele hasonló az alma ventúriás varasodásának gyümölcsfertőzéséhez.

Kladospóriumos őszibarack

Leveleken, azok hátoldalán fakózöld foltok, majd a főér mentén keskeny sötétbarna léziók fejlődnek. Súlyos fertőzése a leveleknél hullást idéz elő.

Fertőzött vesszőkön felszínes, ovális alakú, vörös-szürke színű, 1-2 mm-es foltok nőnek, melyek később, a nyár végétől megnagyobbodnak.

Őszibarack kladospóriumos foltokkal

A gomba terjedésének a nedves meleg időjárás kedvez, amikor esős időjárás az uralkodó, vagy esőztető módon öntöznek, és utána a lomb is vizes marad hosszabb ideig, ilyen körülmények segítik terjedését. A kórokozó optimális fejlődésének a 22-30 °C fokos léghőmérséklet – igazi nyári meleg – és vizes, esős körülmények kedveznek, de már 16 °C felett megindul a spóraképzése. A gomba fertőző spórái széllel és vízcseppekkel terjednek.

Védekezés alapja a metszéssel kialakított szellős, napjárta, laza lombkorona, ami biztosítja a levelek, gyümölcsök vizesedés utáni gyors felszáradását. Metszésnél a betegség okozta foltos vesszőket el kell távolítani, mivel a vesszőkön fejlődő foltokban telel a gomba, onnan indul a konídiumok szóródása már sziromhullás végétől. Kémiai védekezés alapja a téli nyugalmi időszakban végzett réztartalmú lemosó permetezés, ami a fán áttelelő gombát hatástalanítja. Nem maradhat ki!

Leveles állapotban a kajszibaracknál engedélyezett és foltbetegségek ellen is hatásos gombaölő szerekkel lehet védekezni: Chorus 50 WG, Signum WG, Topas 100 EC és Luna privilege. A felsoroltak mind felszívódó hatással rendelkeznek, és a Luna privilege (II.) kivételével a III., azaz szabadforgalmú kategóriába tartoznak.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

2019. március 20. 04:36

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

A poloska már az őszibarackot sem kíméli

2019. augusztus 23. 07:21

Őszibarack fám termésein és a kajszibaracknál is furcsa elváltozást tapasztaltam idén. A gyümölcsök felülete sok helyen besüppedt, egyenetlen lett a felszíne. Mi okozza ezt? Lehet-e védekezni ellene?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.