Milyen gyomírtó szerrel kezelhető a hagyma?

Milyen gyomírtó szerrel kezelhető a hagyma?

Agrofórum Online

Sz. László kérdése: a foliába vetett hagymát milyen gyomírtóval kezelhetem állományban?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Hazánkban a vöröshagymát ritkán hajtatják. A vöröshagyma-hajtatás a termény piaci előkészítésének kézimunka igényessége miatt csak kisüzemben és házikertekben játszik szerepet. A hajtatásban alkalmazott gyomirtási technológia a zöldségnövények esetében a mechanikai műveletekre korlátozódik. Zárt térben a gyomirtószerek használata nem megengedett, ezért a gyommentesség fenntartása folyamatos kézi gyomlálással biztosítható. Az utóbbi években a vöröshagyma szabadföldi termesztése során alkalmazható készítmények száma is jelentősen lecsökkent. A hagyma levélzete az egész tenyészidőszakban ritka, gyomelnyomó képessége nincs, ezért a vegetáció ideje alatt csak herbicidekkel és a mechanikai gyomirtás kombinálásával lehet a gyommentességet biztosítani. Az állományban emiatt rendszerint az összes magról kelő gyom megtalálható.

Gyomirtás szempontjából fontos, hogy megkülönböztessük a magról vetett és a dughagymát. A dughagymáról szaporított étkezési vöröshagyma gyomirtása könnyebb feladat, ugyanis a dughagyma gyökérzete gyorsan növekszik, és nem kerülhet kapcsolatba a talaj felszínére kipermetezett gyomirtó szerekkel, ezért hatékonyabb készítményeket és magasabb dózist is lehet alkalmazni. A hagyma vetése után, de még kelése előtt a pendimetanil hatóanyag felhasználásával védekezhetünk a gyomok ellen. A magról vetett hagymát csirázás és kaszahányás (1-2 levél) között nagyfokú érzékenysége miatt tilos vegyszeresen gyomirtani. A vöröshagymában, állományban, azaz 3-4 leveles állapotban van lehetőségünk a vegyszeres gyomirtásra. A kétszikű gyomok ellen bromoxinil, klopiralid, klórprofám és a piridát hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak. Az egyszikű gyomok ellen több szelektív egyszikűirtó készítmény is a rendelkezésünkre áll. Ezek pl. a  fluazifop-P, haloxifop-P és a propaquizafop hatóanyagot tartalmazó készítmények. A hagymalevél viaszrétegének megléte több gyomirtószer esetében a felhasználás egyik feltétele, ezért eső vagy öntözés után 2-3 napig ne gyomirtsunk.  Ezen túl fontos még tudnunk azt is, hogy a készítményekhez tilos a nedvesítőszer hozzáadása, és a 25 0C feletti kijuttatásuk sem megengedett.

Szakmai és marketingprogrammal segítenék a hagymatermesztést

2018. szeptember 12. 08:26

Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben – azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket –, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.

Mely növények hagymáit, gumóit szükséges felszednünk ősszel?

2019. november 1. 11:17

Melyek azok a dísznövény fajok, amelyek gumója, hagymája, gyöktörzse nem vészeli át kertünkben a telet? Milyen teendőink vannak a felszedés során? Hogyan tároljuk ezeket a növényi szerveket?

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

Elindult a vöröshagyma betakarítása

2019. június 7. 11:33

A technológiában is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak.