Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

NAK

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2017 tavaszán – termelői felvetéseket támogatva – hagyma munkacsoportot hozott létre, amely működésével a magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza. A munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, a termelés hatékonyabbá tételében. Alapvető cél, hogy amely időszakokban van hazai áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. Ehhez természetesen a fogyasztókat is meg kell győzni arról, hogy választásukkal a magyar termelőket segítik.

Az idei évi extrém időjárás a hagymatermesztők munkáját is jelentősen megnehezítette, az átlagosnál kisebb termés várható nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban. Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából évente 6-8 ezer tonna. A vöröshagyma-termőterület az elmúlt időszakban enyhén csökkent, 2018-ban közel 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát. A fokhagyma termőterülete enyhén emelkedett, mintegy 1100 hektár. A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma-termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A NAK a szakmai segítségnyújtás mellett a hazai és külföldi piaci információk gazdálkodókhoz eljuttatásában, a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítésében is támogatást nyújt, így például asztalhoz ülteti a termelőket és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőit. A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat. A hagymafélék tárolhatóságának fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen.

Ma már a vásárlók a vöröshagymát egész évben friss termékként fogyasztják, ezért jelentős az import mennyisége is. A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba (Románia, Szerbia). Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba (Románia, Szlovákia) irányul. Vöröshagymából közel 20 ezer tonna az import, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik; a fokhagymaimport pedig elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru, évente 1000-1400 tonna.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Összefogás és tárolókapacitás növelés segítheti a magyar hagymaágazatot

2019. január 14. 14:34

Azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Szakmai és marketingprogrammal segítenék a hagymatermesztést

2018. szeptember 12. 08:26

Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben – azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket –, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.