Milyen károkat okoznak a fülbemászók a növényeken?

Milyen károkat okoznak a fülbemászók a növényeken?

Agrofórum Online

Az idei évben rengeteg fülbemászót lehet látni a kertemben. Ezek a rovarok károsítják a növényeket? Ha igen, akkor milyen károkkal kell számolnom?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fülbemászók kb. 0,5-5 cm közötti hosszúságú, karcsú és lapított testű rovarok, melyek felülete fényes. Színük általában sötétebb vagy világosabb barna, de vannak sárga vagy fekete egyedeik is. Látásuk összetett szemükkel gyengének mondható, így főként csápjaikkal, tehát tapintással tájékozódnak. Fedőszárnyaik bőrszerűek és rövidek, mely alatt található hártyás szárnyuk, amiket repülésre csak ritkán használnak. A potrohuk végén található páros faroksörték vannak, melyeket fogásra használnak, ezzel ragadják meg a zsákmányt, valamint a hímek a nőstényeket is. Lárváik a kifejlett alakokra hasonlítanak, szárnykezdeményeik a vedlések során fokozatosan alakulnak ki. Világszerte elterjedt rovarok, de elsősorban a meleg égöv lakói. Magyarországon hat fajuk előfordulása bizonyított, ezek közül mindössze csak kettő tekinthető gyakorinak. Számtalan élőhelyen megtalálhatók, így a mezőgazdasági területeken kívül épületekbe, lakásokba is behúzódhatnak.

Egyedeik általában éjjel aktívak, napközben főként nyirkos és sötét helyen találhatók meg. A nőstény tojásait a talajba rakja, ahol rendszeres forgatással védi őket a kiszáradástól. Ezt az óvó viselkedést egészen a lárvák második vedléséig folytatja. Ezután a nőstény elpusztul, majd testét utódai gyakran elfogyasztják. A harmadik stádiumú lárvák önálló életet kezdenek, majd öt lárvastádium után vedlenek imágóvá. Imágóként vagy idős lárvaként telelnek át, különféle fejlődési fokozataik szinte egész évben megtalálhatók.

Fülbemászó

A fülbemászók mindenevők, de elsősorban állati táplálékot fogyasztanak, esetenként érett gyümölcsöt, fiatal palántát, virágszirmot is megrágnak. Fő táplálékukat a környezetükben található rovartojások, lárvák, bábok adják, ezáltal tehát hasznos rovaroknak számítanak. Szívesen fogyasztanak levéltetveket, melyek egyedszámát tömeges megjelenés esetén jelentős mértékben képesek korlátozni. A rovarölő szeres kezelésekre nagyon érzékenyek, így e tevékenységük csak az őket is gyérítő készítmények használatától mentes környezetben érvényesül.

A közönséges fülbemászó (Forficula auricularia) a világon és hazánkban egyaránt az egyik legelterjedtebb fülbemászófaj. Tömeges elszaporodás esetén károkat is okozhat, de maga is képes jelentős mértékű kártevőszabályozásra. A homoki fülbemászó (Labidura riparia) hazánk homokos területein gyakori faj, mely elsősorban ragadozó életmódot folytat és éjszaka vadászik. Homoktalajon, a termesztett növényállományokban az egyik leghasznosabb rovar.

Hogyan szabadíthatjuk meg a hibiszkuszt a levéltetvektől?

2022. november 9. 04:37

A hibiszkuszaink tele vannak virággal. Pár napja behoztuk őket, azóta tele vannak levéltetűvel is. Kérem, adjanak tanácsot, hogyan szabadulhatunk meg végleg a tetvektől?

A levéltetvek jelenlétének 5 korai jele

2023. augusztus 21. 17:10

A kertet megtámadó kártevők közül a levéltetvek a legrosszabbak, mivel nem csupán a leveleket vagy terméseket csócsálják meg, hanem szó szerint kiszívják a növényekből az életet. Kolóniáik rémes pusztítást végeznek, miközben súlyos növénybetegségeket hordoznak és terjesztenek.

Kis kolóniákban szívogatnak a levéltetvek a repceállományokban

2021. október 5. 12:17

A levéltetvek betelepedése továbbra is megfigyelhető, bár a fertőzés üteme ebben az időszakban nem erősödött, inkább a néhány egyedből álló kis kolóniák szívogatása a jellemző.

Mik lehetnek a furcsa, tüskés rovarok a kecskerágón?

2022. szeptember 4. 04:36

Kecskerágó bokromon nagyon furcsa tüskés, fekete színű, kicsi rovarfélék élnek tömegesen. A kép alapján meg tudják határozni? Mivel permetezzem a bokrot?