J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Ahogyan az alma esetében, úgy a körte esetében is csak a téli fajták alkalmasak hosszabb tárolásra. Az egyes körtefajták tárolhatósága elsősorban a szüret idejének függvénye. Az igen korai érésű fajták már június végén szüretelhetőek, gyümölcsei viszont túlzottan aprók, hamar szotyósodnak, vagyis túlérnek. A júliusban érő fajták már nagyobb mérettel rendelkeznek, de ezek is hamar túlérnek és csak pár napig tárolhatóak. Ezen fajták elsősorban friss fogyasztásra ajánlhatóak, általában koraiságuk miatt termesztik őket.
A nyári fajták augusztusban kezdik meg érésüket és kb. 1-2 hónapig tárolhatóak a tároló típusának függvényében. Az őszi fajták (Conference, Bosc kobak, Tongre) pedig augusztus végén szeptemberben szüretelhetőek, tartósan akár 3-4 hónapig is tárolhatóak. A téli fajták (Packham’s Triumph, Hardenpont téli vajkörte) pedig szeptember végétől október végéig szedhetőek és tárolásuk akár 6-8 hónapig is megoldható.
A hosszabb idejű tárolást nagyobb veszteség nélkül csak a téli érésű fajták viselik el. A fajták optimális tárolási hőmérséklete a + 0,5 és – 0,1 °C között lenne. A körte ennél magasabb hőmérsékleten is tárolható, de a tárolás időtartama ezáltal valamivel lerövidül. A Packham’s Triumph például – 1,1 °C-on 240 napig, + 3,3 °C-on pedig 100 napig tárolható. Háztartási körülmények között a földes pince is jó választás lehet. A legjobb lenne a 3 fok körüli, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló.
Ha van elég hely, egy rétegben szétterítve, kevés hely esetében pedig érdemes kosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen érdemes átválogatni a gyümölcsöket, eltávolítani a romlottakat. A termések épségének megőrzése érdekében ezt 4-6 hetente szükséges ismételni. Tárolás után a körte gyümölcsei az almával ellentétben, csak 1-2 hetes utóérlelés után érik el fogyasztási érettségüket, a fajtára jellemző gyümölcsminőséget!