Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

Agrofórum Online

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mángold egy lágyszárú, kétéves növényfaj, mely első évben fás karógyökeret és levélrozettát, második évben pedig magszárat fejleszt és magot érlel. Gyökere általában elágazó és húsos, kevés cukrot tartalmaz. Az első évben megjelenő leveleinek színe és mérete, levélnyelének hossza és vastagsága fajtatulajdonság. Magszárán található levelei pedig nagyon hasonlítanak a cékláéhoz, valamint virágzata és termései is ehhez a fajhoz hasonló megjelenésűek. Hazánkban a mángold termesztése szinte csak a kiskertekre korlátozódik, ahol egyéves növényfajként termesztik. Nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen savakban gazdag, valamint vitaminokat, sok nyerscukrot és pektint is tartalmaznak levelei. Felhasználása sokrétű, hiszen a spenóthoz hasonlító főzelék, de saláta, leves, valamint rakott étel is készíthető belőle.

A mángold hőigényét tekintve közepesnek mondható, magja már 10 fokon képes kicsírázni. A lombozat fejlődéséhez viszont már 20-30 fok az ideális. A kifejlett növény kifejezetten hidegtűrő, ami azt jelenti, hogy hó- vagy egyéb takaró alatt szabadföldön károsodás nélkül képes áttelelni. Az árnyékos körülményeket nem tűri, vízigénye is nagy és a levegő páratartalmával szemben is igényes, csak párás környezet megléte esetében fejleszt szép lombozatot.

A mángold felhasználása sokrétű, hiszen főzelék, saláta, leves, valamint rakott étel is készíthető belőle (fotó: Pixabay)

Tápanyagigény szempontjából káliumból van szüksége a legtöbbre, melyből a foszfor- és nitrogénmennyiséghez képest akár három vagy négyszeres mennyiségre van szüksége. Talajból a tápanyagban gazdag, mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású és középkötött, közömbös, esetleg kissé lúgos talajokat kedveli. 

Vetése hazánkban április első dekádjától általában a hónap végéig végezhető el. A kisebb levéllel rendelkező fajtákat kb. 20 cm sortávolságra, míg a nagyobb levéllel rendelkezőket legalább 25 cm-re vessük. A tőtávolság a leveléért termesztett mángold estében 15-20 cm között alakul, míg a levélnyeléért termesztettnél 30-35 cm. A vetés után kb. 2-2,5 hónap szükséges ahhoz, hogy a leveléért termesztett metélő mángold szedhető legyen, míg a levélnyeléért termesztett esetében 3-4 hónap kell a szedésre érett állapot eléréséig. A szedési időszak letelte után megmaradt gyökere akár takarmányozás céljából is felhasználható.

Pak choi: így termesztjük a kiskertben

2023. április 26. 05:36

A pak choi ránézésre kicsit hasonlít a mángoldra, de furcsa formájú salátának vagy káposztának is lehet nézni, ha valaki nem látott még hozzá hasonlót.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.