Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

Agrofórum Online

Szeretném a véleményüket kikérni abban, hogy milyen növényeket ültessek a kertbe, ha a madaraknak szeretnék kedvezni velük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Vannak olyan fák és cserjék, melyek nemcsak táplálékot, hanem menedéket is nyújtanak, valamint fészekrakásra alkalmas helyet is biztosítanak a madarak számára. Érdemes olyan növényfajokból, vagy ezek kombinációjából választani, melyek több szempontból is értékesnek bizonyulnak számukra. Szerencsére több cserje és fa is van, melyek közül válogathatunk, ha szárnyas barátaink segítségére szeretnénk lenni. A széles választék lehetővé teszi azt is, hogy a saját igényeinknek megfelelőt is minden bizonnyal találunk közöttük. Nézzünk most ezek közül néhányat.

A som nyár végétől érő vitaminokban gazdag termése a rigók és a cinkék számára is kedvelt tápláléknak számít. Tavasszal nyíló virágaival a méheknek is kedvezhetünk, nem utolsó sorban pedig még a tél folyamán számunkra is csodás látványt nyújthatnak színes vesszőikkel. Az örökzöld, sövénynek is kiváló tiszafa egyetlen nem mérgező része termésének édes ízű magköpenye, melyet a madarak előszeretettel fogyasztanak. A berkenye termései egyaránt finom csemegét nyújtanak tollas látogatóinknak, emellett pedig számos rovar is megtalálható bokrain, melyek csakugyan nagyon ízleteseknek számítanak a madarak számára.

A fagyal, kökény, valamint a tűztövis példányairól nemcsak táplálék szerezhető, hanem kiváló fészkelőhelynek is bizonyulnak. Menedéket is nyújthatnak, ehhez nincs is másra szükség, minthogy a növényeket sűrűbben ültessük és metszéssel se ritkítsuk ezeket túlzottan. A bodza sokoldalú bokrai ősszel érő bogyóival a táplálék mellett egyes madárfajoknak fészekrakó helyet is kínálnak. A fák közül az eperfák, valamint minden gyümölcsfaj táplálékot adhat a madaraknak. A tölgyfának nemcsak a termése, hanem a rajta fellelhető rovarok is táplálékként szolgálhatnak. Az erdeifenyő eledel mellett fészkelőhelyet is nyújthat, valamint a hideg teleken sűrű és zöld ágai között menedékre is lelhetnek madaraink.

A megfelelő növények elültetése mellett gondoskodjunk a madarak számára víz kihelyezéséről egyaránt. Erre főként nyáron egy-egy aszályos időszakban, valamint a fagyos téli időjáráskor is szükség van. Sokat segíthetünk továbbá a tél folyamán a madarak eleséggel való rendszeres ellátásával, valamint odúk kihelyezésével is.

Mikor végezzem el a téli lemosó permetezést?

2020. december 20. 14:37

S. Gábor kérdése: A téli lemosó permetezést mikor a legjobb elvégezni és hogyan? Többféle gyümölcsfám van a kertben, együtt szeretném kezeltetni azokat.

Mi okozhatta a sok helyen előtörő mézgafolyást az őszibarackfa törzsén?

2022. szeptember 27. 04:36

Őszibarackfám törzsén, sok helyen, elég sűrűn, mézgakifolyások jelentek meg. Nagyon furcsa látvány. Mi okozhatta ezt, tehetek valamit?

Tényleg könnyű bodzát termeszteni?

2020. szeptember 5. 06:36

Másod éves fekete bodza bokraim levelei foltosak, többsége elhalt. Azt hittem, hogy a bodza probléma mentes növény, erdőszéleken minden kezelés nélkül szépen nő. Van-e más betegsége, kártevője is, amire számíthatok?

Mitől van fehér, gyapjas bevonat a kőrisfákon?

2019. május 5. 11:58

A kőrisfákon fehér gyapjas bevonat jelent meg, hasonlít a vértetűhöz. Korábban ilyet nem láttam. Mik ezek, lehet ellenük védekezni?