27℃ 19℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Növényvédelem

Virtuális séta: a Wageningen Egyetem új kutatóbázisa

Agrofórum Online

A Wageningen Egyetem (WUR) megnyitotta legújabb, vezető nemzetközi kutató és oktatási létesítményét. A Serre Red névre keresztelt bázis méretének, valamint szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönheti egyediségét. A kutatóállomás csak szigorú biztonsági szabályozások betartásával látogatható. A virtuális séta lehetősége azonban sokak számára megnyitja az intézet kapuit.

A Serre Red egy teljes egészében elektromos működtetésű üvegházrendszer, melynek a növényi vírusok, patogén gombák és baktériumok, a genetikailag módosított növények biztonságos kutatása a funkciója, valamint oktatási szempontból tölt be alapvető szerepet.

,,A növényi betegségek jelentik a legnagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot, ugyanakkor látva a Föld népességnövekedését, a mezőgazdaságnak egyre több élelmiszert szükséges előállítania. Ezt a problémát csak mélyre ható kutatással és a bolygónk élhetőségét támogató fenntartható megoldásokkal lehetséges orvosolnunk.” – mondta el Ernst van den Ende, az Egyetem Növénytudományi Kutatócsoportjának igazgatója.

Ami világviszonylatban egyedivé teszi a Serre Redet, az 4000 m2-es területe, speciális felosztása és az az összetett, magas szintű kutatási tevékenység, mely a növényi betegségek vizsgálatát és genetikai módosítás lehetőségeit tűzi ki célul. Mind a 63, 15-52 m2 területű létesítményrész a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelően került kivitelezésre, egyedi légkondicionálással, valamint -szűréssel. A dupla falú üvegezés biztosítja a megfelelő hőmérséklet fenntartását. A területen keletkező hulladékot elszállítás előtt autoklávok segítségével sterilizálják.

A Serre Red építése 2019 elején kezdődött, azonban a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt úgy döntöttek, hogy a hivatalos megnyitó elmarad. Ehelyett, a WUR kutatói egy virtuális  HYPERLINK „https://rekelproducties.nl/360/wageningen-plant-sciences-570920/”séta keretein belül mutathatják be tevékenységüket az érdeklődőknek.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Discover-internationally-leading-research-and-education-centre-Serre-Red-in-a-virtual-360-degree-tour.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

Amit az oregánóról tudni kell

2022. október 16. 08:37

Az oregánó, más néven vadszurokfű, vadmajoránna a legalapvetőbb faj a konyhakertben. Mit érdemes tudni az oregánóról?

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?