Növénytermesztés
Növénytermesztés

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

Syngenta Blog

Nagy-Britanniában befejeződött a búza betakarítása, és a becslések szerint 2015 óta a legnagyobb a termés – idézte a Reuters hírügynökség a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB) közleményét.

A szervezet becslése szerint az idei búzatermés 16,19 millió tonnára növekszik az előző szezon 13,56 millió tonnájával szemben. Ugyancsak több árpát, 7,53 millió tonnát takarítottak be, mint tavaly, amikor az árpatermés csupán 6,51 millió tonnára rúgott.

„A nagy búza- és árpatermés kétségkívül a nettó exportőr-pozíciójába helyez bennünket” – jelezte összefoglalójában az AHDB elemzője, Alice Bailey, aki szerint a megegyezés nélküli, vagyis a no-deal Brexit lehetősége viszont aggodalommal tölti el a farmereket, hogy annak bekövetkeztekor mit is kezdjenek a felesleggel.

Az említett kiváló terméseredményekkel szemben a repcetermésre vonatkozó előzetes becslések azonban meglehetősen borúsak. Az AHDB elemzői úgy látják, hogy a termés 1,77 millió tonnára esett vissza, ami a legkisebb mennyiség 2004 óta, és jelentősen elmarad az elmúlt évi 2,01 millió tonnától.

 

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

2019. november 8. 05:47

A tapasztalatok alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél található valamilyen minőségi probléma.

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

2019. november 7. 11:03

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit.

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5. 10:47

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozam-adatok a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához

2019. november 1. 11:03

A 2019. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelem 2019. november 30-ig azon károsultak nyújthatják be, akik kárbejelentést tettek a 2019. évi kárenyhítési időszakra.

Tetemes a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. szeptember 24. 09:03

A tartós szárazság felgyorsította a kukorica érési folyamatait, így a korai érésű hibridek aratása is megkezdődhet.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.