Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

Agrofórum Online

Cs. Sarolta kérdése: A kerti jukkám virágszárait alig tudom levágni, feldarabolni olyan kemények. Mit lehetne tenni a szárakkal, hogy könnyebben boldoguljak velük?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A pálmaliliom (Yucca filamentosa) amerikai kontinensen őshonos, hazánkban a házkertek és közterek elterjedt dísznövénye. Igénytelen, hálás növény. Fagytűrése kiváló (-30 °C). Gond nélkül megél még a rossz minőségű homoktalajon a legmelegebb nyári kánikulában akár öntözés nélkül is.

Lassan nővő, hosszú életű évelő növény, amely jól bírja a mostoha körülményeket, az elágazó szárain nyílnak a csüngő csésze alakú sárgásfehér virágai, melyek szépen díszítik a környezetet, de viszonylag gyorsan elvirágzik, a virágszár magassága akár a 1,5-2 m-t is elérheti. Virágszárait gyakran hosszabb ideig nem távolítják el. Ennek egyik oka, hogy a szár nagyon kemény, ezért csak nagyobb metszőóllóval lehet elvágni, másrészt nem tudják, hogy mire lehet felhasználni. Ismereteim szerint ezért a levágott szárat nem hasznosítják.

Virágzó pálmaliliom

Kísérleteinkben azt tapasztaltuk, hogy nagyon alkalmas támasztó eszköz (karó) különböző növények mellé (uborka, paradicsom, borsó stb.) akár még az új telepítésű szőlőtőke mellé is lehet támaszték. A kerti pálmaliliom virágszár szakítószilárdságának és hajlítószilárdságának tanulmányozására a Kecskeméti Egyetem Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Anyagtechnológia Tanszék munkatársai segítségét vettük igénybe. Műszerek segítségével több mérést végeztek, melyből az a következtetés vonható le, hogy a kerti pálmaliliom szakítószilárdsága egyes esetekben nagyobb, mint a lágyacélé.

Pálmaliliomszár próbadarab a szakítógépben

Kísérleteink eredménye alapján a kerti pálmaliliom hajlítószilárdsága is igen jónak mondható, a bambuszéhoz hasonló. A pálmaliliom szilárdsága, azaz a különböző terhelésekkel szembeni ellenálló képessége, a szerkezeti acéléval vetekszik. Az adatok azt támasztják alá, hogy a pálmaliliom virágszárát nem érdemes kidobni, hanem hasznosítani lehet. Ebből arra következtethetünk, hogy a pálmaliliom (kerti jukka) nemcsak dísznövény, hanem virágszára segítőtársunk lehet, ha különböző növények mellé támaszul használjuk.

Miért nem hoz virágokat a fokföldi ibolya?

2023. január 26. 08:05

Korábban rendszeren virágzó fokföldi ibolyám egy ideje nem képez virágokat. Áthelyezésre került a növény, lehet, hogy ez okozza a problémát?

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

2023. február 12. 07:37

A galagonya a rózsafélék családjának egyik nemzetsége, az ide tartozó növényeknek kiváló gyógyhatásuk miatt nem csak a díszértékük jelentős.

Tényleg nemcsak szép, de hasznos is a büdöske?

2023. április 23. 07:10

Azt hallottam, hogy a bársonyvirág (büdöske) túl azon, hogy nagyon szép, még növényvédelmi szerepe is lehet a házikertben. Tényleg hasznos növény a bársonyvirág?

Hogyan fog virágozni jövőre az amarillisz?

2020. november 30. 14:55

Az amarillisz a téli időszak egyik legnépszerűbb ajándéknövénye. Némi odafigyeléssel és gondozással akár a következő évben is gyönyörködhetünk fehér, piros vagy rózsaszín, tölcsér alakú, liliomszerű impozáns virágaiban.