Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

Mit csináljunk a pálmaliliom (kerti jukka) szárával?

Agrofórum Online

Cs. Sarolta kérdése: A kerti jukkám virágszárait alig tudom levágni, feldarabolni olyan kemények. Mit lehetne tenni a szárakkal, hogy könnyebben boldoguljak velük?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A pálmaliliom (Yucca filamentosa) amerikai kontinensen őshonos, hazánkban a házkertek és közterek elterjedt dísznövénye. Igénytelen, hálás növény. Fagytűrése kiváló (-30 °C). Gond nélkül megél még a rossz minőségű homoktalajon a legmelegebb nyári kánikulában akár öntözés nélkül is.

Lassan nővő, hosszú életű évelő növény, amely jól bírja a mostoha körülményeket, az elágazó szárain nyílnak a csüngő csésze alakú sárgásfehér virágai, melyek szépen díszítik a környezetet, de viszonylag gyorsan elvirágzik, a virágszár magassága akár a 1,5-2 m-t is elérheti. Virágszárait gyakran hosszabb ideig nem távolítják el. Ennek egyik oka, hogy a szár nagyon kemény, ezért csak nagyobb metszőóllóval lehet elvágni, másrészt nem tudják, hogy mire lehet felhasználni. Ismereteim szerint ezért a levágott szárat nem hasznosítják.

Virágzó pálmaliliom

Kísérleteinkben azt tapasztaltuk, hogy nagyon alkalmas támasztó eszköz (karó) különböző növények mellé (uborka, paradicsom, borsó stb.) akár még az új telepítésű szőlőtőke mellé is lehet támaszték. A kerti pálmaliliom virágszár szakítószilárdságának és hajlítószilárdságának tanulmányozására a Kecskeméti Egyetem Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Anyagtechnológia Tanszék munkatársai segítségét vettük igénybe. Műszerek segítségével több mérést végeztek, melyből az a következtetés vonható le, hogy a kerti pálmaliliom szakítószilárdsága egyes esetekben nagyobb, mint a lágyacélé.

Pálmaliliomszár próbadarab a szakítógépben

Kísérleteink eredménye alapján a kerti pálmaliliom hajlítószilárdsága is igen jónak mondható, a bambuszéhoz hasonló. A pálmaliliom szilárdsága, azaz a különböző terhelésekkel szembeni ellenálló képessége, a szerkezeti acéléval vetekszik. Az adatok azt támasztják alá, hogy a pálmaliliom virágszárát nem érdemes kidobni, hanem hasznosítani lehet. Ebből arra következtethetünk, hogy a pálmaliliom (kerti jukka) nemcsak dísznövény, hanem virágszára segítőtársunk lehet, ha különböző növények mellé támaszul használjuk.

Mitől foltosodik a tűztövis?

2019. május 27. 10:21

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?