Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

Agrofórum Online

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A birsalmafák terméseinél két különböző ok idézheti elő a gyümölcshús barnulását. Mindkettő gyakori, de tüneteik alapján jól elkülöníthetők.

A gyümölcshús barnulást, mely anyagcsere elváltozásra vezethető vissza, elsősorban a növény kalciumhiánya okozza. A talaj tényleges alacsony tartalma mellett okozhatja a túlzott nitrogéntartalma is, mely akadályozza felvételét. Előidézheti a talaj alacsony nedvességtartalma is, amikor a száraz talajból kevés vízhez, és abban igényénél kisebb mennyiségű oldott Ca-hoz jut a fa.

A húsbarnulás a gyümölcsön kívülről általában nem látszik, csak a felvágás után válik nyilvánvalóvá. A barnulás lehet részleges, vagy az egész gyümölcshúsra kiterjedő, a héjtól a magházig, színe világosbarnától mélybarna színig változhat, márványozott vagy összefüggő lehet. A hús barnulását a birs érettségi állapota is befolyásolja, a fán hagyott, túlérett gyümölcsökben gyakori.

Birs húsának barnulása

A szüretelés után, a tárolás alatt is kifejlődhet a húsbarnulás, amit a késői szüret (túlérett állapot) és a nem megfelelő tárolási körülmények indítanak el. A birset szüret után ajánlott alacsony hőmérsékletű tárolóban elhelyezni. Utóérő gyümölcs, az utóérés gyorsaságát a tárolóhely hőmérséklete befolyásolja leginkább. Házikerti tárolók nem képesek olyan hőmérsékletet biztosítani a gyümölcsnek, ami a lassú érést tudná biztosítani. Ilyen körülmények között a barnulás folytatódik és erősödik. A barna színelváltozást a sejtek oxidációja váltja ki. A gyümölcs barnás húsa nem romlott, nem rohadt, inkább száraz, feldolgozható, élelmezési célra felhasználható ép, világos gyümölcshússal keverve.

Birs moníliás rothadása

A kalciumhiány kialakulását a birsgyümölcsök kötődésétől a szüretig magas Ca-tartalmú lombtrágyával meg lehet előzni, 4-5 esetben alkalmazva. Száraz nyarakon a fák többszöri öntözése is segíti az egészséges gyümölcsök fejlődéséhez szükséges tápanyag-felvételt.

Birsgyümölcsön barnulást a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) is okozhat. Ez egy sebfertőző parazita gomba, a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, és gyorsan felszaporodik. Mindig foltokban képződik a barnulás, a gyümölcs héján is szembetűnő a barna elszíneződés, a folt gyorsan nő, alatta a hús megpuhul, rohad, a folt szegélyénél a gyümölcshús ép, világos színű. A moníliás rothadás elindítói leggyakrabban a termését fertőző, abban élő almamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvák okozta sérülések. Fertőzésüket rajzásuk idején alkalmazott rovarölő szeres permetezésekkel előzhetjük meg.

„Ne csak tudd a jót, hanem tedd is”

2022. június 11. 05:36

Az Atfarm a Yara által kifejlesztett digitális eszköz, amellyel idősoros műholdfelvételek alapján nyomon követjük növényállományainak fejlettségi állapotát.

Milyen betegség támadta meg nyár elején a borszőlő leveleit?

2023. június 25. 04:36

Vajdaságban élő borászok vagyunk. A napokban lettünk édesapámmal figyelmesek a szőlőn megjelent betegségre, azonban nem tudjuk meghatározni, hogy mi lehet. Képeket küldünk. Szeretnénk az Önök segítségét kérni!

Hatékony kezelések búzára és repcére: így javíthat terméseredményein

2021. január 28. 11:28

9,2%-os terméstöbblet búzában, 5,95%-os terméstöbblet repcében - csak két eredmény a Natur Agro Hungária Kft. tavalyi évben végzett szántóföldi összehasonlító kísérleteiből. A technológia számos alkalommal bizonyított már, használja ki Ön is!

Mit tehetünk a meggy optimális terméskötődése érdekében?

2019. február 27. 04:36

N. László kérdése: A kertemben 10 darab meggyfa található. Terméskötődésre milyen permetszert alkalmazhatok?