Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A birsalmafák terméseinél két különböző ok idézheti elő a gyümölcshús barnulását. Mindkettő gyakori, de tüneteik alapján jól elkülöníthetők.
A gyümölcshús barnulást, mely anyagcsere elváltozásra vezethető vissza, elsősorban a növény kalciumhiánya okozza. A talaj tényleges alacsony tartalma mellett okozhatja a túlzott nitrogéntartalma is, mely akadályozza felvételét. Előidézheti a talaj alacsony nedvességtartalma is, amikor a száraz talajból kevés vízhez, és abban igényénél kisebb mennyiségű oldott Ca-hoz jut a fa.
A húsbarnulás a gyümölcsön kívülről általában nem látszik, csak a felvágás után válik nyilvánvalóvá. A barnulás lehet részleges, vagy az egész gyümölcshúsra kiterjedő, a héjtól a magházig, színe világosbarnától mélybarna színig változhat, márványozott vagy összefüggő lehet. A hús barnulását a birs érettségi állapota is befolyásolja, a fán hagyott, túlérett gyümölcsökben gyakori.
A szüretelés után, a tárolás alatt is kifejlődhet a húsbarnulás, amit a késői szüret (túlérett állapot) és a nem megfelelő tárolási körülmények indítanak el. A birset szüret után ajánlott alacsony hőmérsékletű tárolóban elhelyezni. Utóérő gyümölcs, az utóérés gyorsaságát a tárolóhely hőmérséklete befolyásolja leginkább. Házikerti tárolók nem képesek olyan hőmérsékletet biztosítani a gyümölcsnek, ami a lassú érést tudná biztosítani. Ilyen körülmények között a barnulás folytatódik és erősödik. A barna színelváltozást a sejtek oxidációja váltja ki. A gyümölcs barnás húsa nem romlott, nem rohadt, inkább száraz, feldolgozható, élelmezési célra felhasználható ép, világos gyümölcshússal keverve.
A kalciumhiány kialakulását a birsgyümölcsök kötődésétől a szüretig magas Ca-tartalmú lombtrágyával meg lehet előzni, 4-5 esetben alkalmazva. Száraz nyarakon a fák többszöri öntözése is segíti az egészséges gyümölcsök fejlődéséhez szükséges tápanyag-felvételt.
Birsgyümölcsön barnulást a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) is okozhat. Ez egy sebfertőző parazita gomba, a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, és gyorsan felszaporodik. Mindig foltokban képződik a barnulás, a gyümölcs héján is szembetűnő a barna elszíneződés, a folt gyorsan nő, alatta a hús megpuhul, rohad, a folt szegélyénél a gyümölcshús ép, világos színű. A moníliás rothadás elindítói leggyakrabban a termését fertőző, abban élő almamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvák okozta sérülések. Fertőzésüket rajzásuk idején alkalmazott rovarölő szeres permetezésekkel előzhetjük meg.