Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

Agrofórum Online

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A birsalmafák terméseinél két különböző ok idézheti elő a gyümölcshús barnulását. Mindkettő gyakori, de tüneteik alapján jól elkülöníthetők.

A gyümölcshús barnulást, mely anyagcsere elváltozásra vezethető vissza, elsősorban a növény kalciumhiánya okozza. A talaj tényleges alacsony tartalma mellett okozhatja a túlzott nitrogéntartalma is, mely akadályozza felvételét. Előidézheti a talaj alacsony nedvességtartalma is, amikor a száraz talajból kevés vízhez, és abban igényénél kisebb mennyiségű oldott Ca-hoz jut a fa.

A húsbarnulás a gyümölcsön kívülről általában nem látszik, csak a felvágás után válik nyilvánvalóvá. A barnulás lehet részleges, vagy az egész gyümölcshúsra kiterjedő, a héjtól a magházig, színe világosbarnától mélybarna színig változhat, márványozott vagy összefüggő lehet. A hús barnulását a birs érettségi állapota is befolyásolja, a fán hagyott, túlérett gyümölcsökben gyakori.

Birs húsának barnulása

A szüretelés után, a tárolás alatt is kifejlődhet a húsbarnulás, amit a késői szüret (túlérett állapot) és a nem megfelelő tárolási körülmények indítanak el. A birset szüret után ajánlott alacsony hőmérsékletű tárolóban elhelyezni. Utóérő gyümölcs, az utóérés gyorsaságát a tárolóhely hőmérséklete befolyásolja leginkább. Házikerti tárolók nem képesek olyan hőmérsékletet biztosítani a gyümölcsnek, ami a lassú érést tudná biztosítani. Ilyen körülmények között a barnulás folytatódik és erősödik. A barna színelváltozást a sejtek oxidációja váltja ki. A gyümölcs barnás húsa nem romlott, nem rohadt, inkább száraz, feldolgozható, élelmezési célra felhasználható ép, világos gyümölcshússal keverve.

Birs moníliás rothadása

A kalciumhiány kialakulását a birsgyümölcsök kötődésétől a szüretig magas Ca-tartalmú lombtrágyával meg lehet előzni, 4-5 esetben alkalmazva. Száraz nyarakon a fák többszöri öntözése is segíti az egészséges gyümölcsök fejlődéséhez szükséges tápanyag-felvételt.

Birsgyümölcsön barnulást a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) is okozhat. Ez egy sebfertőző parazita gomba, a héjon lévő sebeken keresztül hatol be, és gyorsan felszaporodik. Mindig foltokban képződik a barnulás, a gyümölcs héján is szembetűnő a barna elszíneződés, a folt gyorsan nő, alatta a hús megpuhul, rohad, a folt szegélyénél a gyümölcshús ép, világos színű. A moníliás rothadás elindítói leggyakrabban a termését fertőző, abban élő almamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvák okozta sérülések. Fertőzésüket rajzásuk idején alkalmazott rovarölő szeres permetezésekkel előzhetjük meg.

Időzített minőség és 120 évnyi tapasztalat

2025. április 2. 16:10

Az egyre csökkenő repce- és kukoricaterületünk egy meghatározó része napraforgótáblák formájában fog realizálódni 2025-ben is.

Wuxal Boron Plus - A tökéletes terméskötődésért

2023. március 17. 06:34

Fenológiához igazított lombtrágyázás gyümölcsültetvényekben.

Kalászosok nitrogén-lombtrágyázása

2022. május 2. 08:35

A levélanalízisek már április végére gyenge–közepes nitrogén-, alacsony magnézium- és kénszinteket mutattak a kalászos gabonákban.

Műtrágya nélkül indítjuk el a kalászosokat!?

2023. szeptember 20. 18:10

Mit adjunk ki, mit hagyhatunk el, mennyit tudunk spórolni? Lehet-e olcsón, mégis sokat és jó minőségben termelni?