Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Agrofórum Online

Kérem tanácsukat a megküldött fotó alapján! Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A levélen a körtelevél-gubacsatka kártétele a levélhimlők látszanak. Ez a kártevő általában a fiatal körtefák zsenge leveleit támadja meg. A körtelevél-gubacsatka rügypikkelyek alatt telel. Tavasztól kezdi a fiatal leveleket károsítani. Viszonylag korán megfigyelhetjük, főleg a nemes fajtákon már fakadás után, virágzás kezdetén. Szívogatásának hatására a levél mindkét oldalán, eleinte zöld, majd pirosas gubacsokat kidomborodó foltokat himlőket figyelhetünk meg. A levélhimlő egy-egy levélen rendszerint nagy számban, százasával található. Kezdetben a főér oldalán szabályosan, majd elszórtan.

Később a termésen is megjelenik hasonló foltokkal és emiatt a termés torzulhat. A gubacsokban élnek az atkák. Kifejlett atka 0, 2mm nagyságú, megnyúlt testű, fehéres színű, négy lába van. Évente 2-3 nemzedéke fejlődik. A gubacsatkák a levél fonákán lévő az elhat, elfeketedett gubacsok nyílásain keresztül elhagyják a levelet és a hajtáson feljebb vándorolva a fiatal leveleket fertőzik. Száraz meleg nyarakon sok gondot okoznak. Erős fertőzés esetén (fiatal oltványoknál) korai lombhullás miatt a körtefa fejlődésében visszamard.

Védekezés

Mivel a gubacsok a levelek belsejében vannak, így az ellenük való védekezés nagyon nehéz. Felszaporodásuk megakadályozása érdekében időben mindent meg kell tennünk, hogy ne okozzanak kárt fiatal körtefáinkon, ne okozzon terméskiesést. Április végén még a tojások lerakása előtt, majd két hét múlva a kikelő lárvák megjelenésekor célszerű atkaölőszerrel permetezni, kontakt növényvédőszerek a gubacsokban lévő atkák ellen nem hatásosak, a felszívódó rovarölőszerek javasolhatók ellenük.

Ott, ahol az előző évben jelentős károkat okozott a gubacsatka fertőzés nyugalmi időszakban lemosó permetezés feltétlen ajánlott. A permetezőszereket célszerű váltogatni, hogy ne alakuljon ki rezisztencia az akaölőszerekkel szemben. A károsodott részek eltávolítása és azonnali megsemmisítése a leghatékonyabb védekezés.

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 5. 04:38

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

2023. augusztus 7. 14:10

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Szőlő-, alma- és körte-körkép a világból

2021. július 17. 08:34

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzései szerint a csemegeszőlő termésének mennyisége globális léptékben a 2017-2018-as szezon rekordja alatt marad: idén 24,7 millió tonna várható.