Mitől hervadnak a körtefák?

Mitől hervadnak a körtefák?

Agrofórum Online

K. Balázs kérdése: A körtefák hajtásvégei lehajlanak, elhalnak. Mi okozhatja ezt? Tudok-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Több ok is előidézhet a körtefáknál hajtásvégi elhalást. Mostanában számos helyről jelezték termesztők a körte hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kártételének kezdetét. A kifejlett 6-10 mm hosszú, fekete színű darazsak nőstényei spirális alakzatban megszúrják a még zsenge zöld hajtásokat, abba rakják petéiket. Egy hajtáson 10-20 szúrásnyom is látható. A szúrás helye megfeketedik. A kártevő lárvája a hajtásban fejlődik ki.

A darázs neve kifejezetten beszédes, jellemzi az okozott kártételt: a tojásrakásra használt hajtások lankadnak, hervadnak majd megfeketedve elhalnak Észlelésekor a kár enyhítését és a kártevő felszaporodását a tünetes hajtások visszavágásával és megsemmisítésével csökkenthetjük. Almákon és más almatermésű gyümölcsfajok hajtásait is károsíthatja hasonló tüneteket okozva.

A hajtástörő eszelény (Rhynchites coeruleus) kékes, fémes színű 2-3 mm-es kicsi ormányos bogár, melynek nőstényei rügyeket, virágokat rágják, majd ezt követően a fiatal, 15-25 cm-es hajtásokba rakják tojásaikat. Ezután alatta a hajtást megrágják, ami elhervad, lekonyul, általában nem esik le, csak lógó állapotában jelzi a károsítást. Észlelve a beteg hajtásokat mielőbb távolítsuk el.

Az almástermésűek egyik súlyos betegsége is okozhat a körténél hajtás elhalást, ez a tűzelhalás betegség, melynek kórokozója az Erwinia amylovora baktérium. A kórokozó megfertőz – a körte, az alma, a birs és a naspolya mellett – számos rózsafélékhez tartozó díszcserjét és fát is. Virágokon hatol be a növényekbe, tehát virágzáskor fertőz, 18-30 °C közötti hőmérséklet kedvező felszaporodásához, különösen, ha gyakori zivatar, eső követi egymást, a növények felszíne nem szárad fel hosszú ideig és magas a páratartalom.

Ilyen időjárásnál erős a hajtások és a fiatal terméskezdemények fertőződése. Tűzelhalás okozta hajtáselhalásnál a bőrszöveten sebek nem láthatók, egynemű feketedés kíséri, nedves meleg körülmények között sárgás színű baktérium nyálka cseppek fejlődhetnek a felszínén. Idén ez ideig az időjárás nem kedvezett fertőzésének, de a napokban várható csapadékos idő, ha 20 °C fokot meghaladó hőmérséklettel párosul, számítani lehet rá.

A betegség megállítása Cu tartalmú permetezéssel javasolt. A fa beteg hajtásait 20-30 cm-es ép, tünetmentes fás részekkel le kell vágni, azonnal PVC zsákban összegyűjteni, és megsemmisíteni, a vágóeszközöket pedig (ollót, fűrészt) 3-5%-os Hypos oldatban fertőtleníteni.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Ízletes eperfajta, ami a lisztharmattal szemben is toleráns

2023. február 2. 10:41

Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyök miatt fejlesztettek ki.

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.