Mitől hervadnak a körtefák?

Mitől hervadnak a körtefák?

Agrofórum Online

K. Balázs kérdése: A körtefák hajtásvégei lehajlanak, elhalnak. Mi okozhatja ezt? Tudok-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Több ok is előidézhet a körtefáknál hajtásvégi elhalást. Mostanában számos helyről jelezték termesztők a körte hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) kártételének kezdetét. A kifejlett 6-10 mm hosszú, fekete színű darazsak nőstényei spirális alakzatban megszúrják a még zsenge zöld hajtásokat, abba rakják petéiket. Egy hajtáson 10-20 szúrásnyom is látható. A szúrás helye megfeketedik. A kártevő lárvája a hajtásban fejlődik ki.

A darázs neve kifejezetten beszédes, jellemzi az okozott kártételt: a tojásrakásra használt hajtások lankadnak, hervadnak majd megfeketedve elhalnak Észlelésekor a kár enyhítését és a kártevő felszaporodását a tünetes hajtások visszavágásával és megsemmisítésével csökkenthetjük. Almákon és más almatermésű gyümölcsfajok hajtásait is károsíthatja hasonló tüneteket okozva.

A hajtástörő eszelény (Rhynchites coeruleus) kékes, fémes színű 2-3 mm-es kicsi ormányos bogár, melynek nőstényei rügyeket, virágokat rágják, majd ezt követően a fiatal, 15-25 cm-es hajtásokba rakják tojásaikat. Ezután alatta a hajtást megrágják, ami elhervad, lekonyul, általában nem esik le, csak lógó állapotában jelzi a károsítást. Észlelve a beteg hajtásokat mielőbb távolítsuk el.

Az almástermésűek egyik súlyos betegsége is okozhat a körténél hajtás elhalást, ez a tűzelhalás betegség, melynek kórokozója az Erwinia amylovora baktérium. A kórokozó megfertőz – a körte, az alma, a birs és a naspolya mellett – számos rózsafélékhez tartozó díszcserjét és fát is. Virágokon hatol be a növényekbe, tehát virágzáskor fertőz, 18 – 30 °C közötti hőmérséklet kedvező felszaporodásához, különösen, ha gyakori zivatar, eső követi egymást, a növények felszíne nem szárad fel hosszú ideig és magas a páratartalom.

Ilyen időjárásnál erős a hajtások és a fiatal terméskezdemények fertőződése. Tűzelhalás okozta hajtáselhalásnál a bőrszöveten sebek nem láthatók, egynemű feketedés kíséri, nedves meleg körülmények között sárgás színű baktérium nyálka cseppek fejlődhetnek a felszínén. Idén ez ideig az időjárás nem kedvezett fertőzésének, de a napokban várható csapadékos idő, ha 20 °C fokot meghaladó hőmérséklettel párosul, számítani lehet rá.

A betegség megállítása Cu tartalmú permetezéssel javasolt. A fa beteg hajtásait 20-30 cm-es ép, tünetmentes fás részekkel le kell vágni, azonnal PVC zsákban összegyűjteni, és megsemmisíteni, a vágóeszközöket pedig (ollót, fűrészt) 3-5 %-os Hypos oldatban fertőtleníteni.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Körtetermesztés: fontos a fajtaválasztás a maximális haszon érdekében

2019. február 28. 04:48

A nagyüzemi körtetermesztés napjainkban a haszon maximalizálásáról szól. Nem mindegy, hogyan választják meg a termeszteni kívánt fajtákat, ezen a szinten már nem elég szimpátia alapján dönteni.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.