Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

Agrofórum Online

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdezett szürke színű elszíneződést a retek húsának belsejében egy gombabetegség okozza, melynek kórokozója az Aphanomyces raphani. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, gyakori a retek nagyüzemi termesztésénél is, és házikertben szintén előfordul szabadföldi és fólia alatti termesztés esetén egyaránt.

A gomba tartósan nedves körülmények között és 20-27 °C hőmérsékleti tartományok mellett szaporodik fel, és fertőz. A retek sekélyen gyökeresedő növény, ezért gyakran szükséges öntözni, viszont a gombának optimális hőmérséklet már a reteknek nem kedvező. Ahol egyszer a területen a betegség megjelenik, a talaj fertőzött marad, ott hosszú ideig, legalább 1 évig életképesen fennmaradnak a gomba szaporítósejtjei. Fertőzött területen 2 évig retek termesztése nem ajánlott, az ugyanarra a területre vetett retekállományt a gomba ismételten megfertőzi. Ezért a retket, ahol ez a betegség megjelent, vetésforgóban szabad csak termeszteni.

Retek belső elszíneződése

A védekezés a termőterület folyamatos változtatására alapoz. A víz a gomba terjedéséhez is szükséges, függelékekkel (flagellumokkal) rendelkező fertőző spórái vízben úszva változtatják helyüket a talajban. Egyéb káposztaféléket is megfertőzi (botanikai rokonságban állnak), ilyen területeken káposztafélék termesztését is kerülni kell a vetésforgóban.

Retek fekete rothadása, a tünetek markánsabbak, általában kívülről is láthatók

A védekezés alapja az egészséges vetőmag, beteg növény törmelékével, ami a magokra tapad, a szaporítóanyag is fertőzött lehet, ezért csak ellenőrzött vetőmagokat ajánlott felhasználni.

Megfigyelések szerint a fajták ellenálló képessége a betegséggel szemben különböző, célszerű ellenálló fajtákat keresni és termeszteni. Reteknél a gumó bőrszövetén kívül is okozhat kékes-szürke külső elszíneződést, elhalást, súlyos gumópusztulást. A beteg, színelváltozást mutató retket ne fogyassza el, és azokat ne is helyezze a komposztba. Vásárláskor előfordulhat, hogy kívülről épnek kinéző retkek között ilyen, belül elszínesedettek is előfordulnak, az eladó köteles visszavenni, ha reklamál.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Változások a gombagyűjtésekre vonatkozó rendeletekben

2019. április 7. 07:03

Módosult az étkezési célra forgalomba kerülő, illetve a földalatti gombák gyűjtéséről szóló két rendelet.

Létezik biológiai védekezési megoldás a pajorok ellen?

2021. április 5. 11:38

R. Anikó kérdése: Veteményesem ásása közben számos pajor került elő. Hogyan tudok védekezni ellenük vegyszermentes megoldással?

Milyen készítmény alkalmas lemosó permetezésre?

2023. március 18. 04:36

A felsorolt szerek közül melyiket használhatom lemosó permetezésre gyümölcsfákhoz (birs, körte, szilva, meggy)? Ezek vannak itthon: Alfa Solo; Bordómix DG; Meteor rézoxiklorid; Champion WG. Rézhidroxid; Rézoxiklorid 50 WP. Ha valami hatékonyabbat tudnak ajánlani azt is szívesen venném.