Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

Agrofórum Online

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdezett szürke színű elszíneződést a retek húsának belsejében egy gombabetegség okozza, melynek kórokozója az Aphanomyces raphani. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, gyakori a retek nagyüzemi termesztésénél is, és házikertben szintén előfordul szabadföldi és fólia alatti termesztés esetén egyaránt.

A gomba tartósan nedves körülmények között és 20-27 °C hőmérsékleti tartományok mellett szaporodik fel, és fertőz. A retek sekélyen gyökeresedő növény, ezért gyakran szükséges öntözni, viszont a gombának optimális hőmérséklet már a reteknek nem kedvező. Ahol egyszer a területen a betegség megjelenik, a talaj fertőzött marad, ott hosszú ideig, legalább 1 évig életképesen fennmaradnak a gomba szaporítósejtjei. Fertőzött területen 2 évig retek termesztése nem ajánlott, az ugyanarra a területre vetett retekállományt a gomba ismételten megfertőzi. Ezért a retket, ahol ez a betegség megjelent, vetésforgóban szabad csak termeszteni.

Retek belső elszíneződése

A védekezés a termőterület folyamatos változtatására alapoz. A víz a gomba terjedéséhez is szükséges, függelékekkel (flagellumokkal) rendelkező fertőző spórái vízben úszva változtatják helyüket a talajban. Egyéb káposztaféléket is megfertőzi (botanikai rokonságban állnak), ilyen területeken káposztafélék termesztését is kerülni kell a vetésforgóban.

Retek fekete rothadása, a tünetek markánsabbak, általában kívülről is láthatók

A védekezés alapja az egészséges vetőmag, beteg növény törmelékével, ami a magokra tapad, a szaporítóanyag is fertőzött lehet, ezért csak ellenőrzött vetőmagokat ajánlott felhasználni.

Megfigyelések szerint a fajták ellenálló képessége a betegséggel szemben különböző, célszerű ellenálló fajtákat keresni és termeszteni. Reteknél a gumó bőrszövetén kívül is okozhat kékes-szürke külső elszíneződést, elhalást, súlyos gumópusztulást. A beteg, színelváltozást mutató retket ne fogyassza el, és azokat ne is helyezze a komposztba. Vásárláskor előfordulhat, hogy kívülről épnek kinéző retkek között ilyen, belül elszínesedettek is előfordulnak, az eladó köteles visszavenni, ha reklamál.

Miért pusztul a fű a kertben nagy hóborítás után?

2020. január 13. 10:06

K. Piroska kérdése: Előző teleken, a nagy mennyiségű hó után, a gyepünkön erős fűpusztulás lépett fel. Nagy területen elhaltak, elrohadtak a fűszálak. Hogyan tudom megelőzni a betegség megjelenését?

Miért és hogyan fertőtlenítsük a metszőollót és a többi szerszámot?

2023. január 28. 06:38

Növényvédelem és mégse: miért és hogyan fertőtlenítjük a szerszámainkat? Lássuk, hogy mi a jelentősége, és hogyan végezhető!

Mivel permetezzek a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

2022. december 18. 04:36

Sajnos nem boldogulok a mogyoróval, bokraimon sok a moníliás termés. Eddig rezet és Topast használtam a kezelésekhez, de hatástalanul. Milyen permetszert ajánlanak a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

Gombatermesztő üzem épül Tiszapüspökiben

2018. február 19. 15:08

Az üzemben, teljes kapacitásának elérésekor, mintegy 2 ezer 500 tonna gombát termesztenek majd évente a Tiszapüspöki és Törökszentmiklós közötti ipari övezet 5 ezer 600 négyzetméterén.