Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

Agrofórum Online

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdezett szürke színű elszíneződést a retek húsának belsejében egy gombabetegség okozza, melynek kórokozója az Aphanomyces raphani. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, gyakori a retek nagyüzemi termesztésénél is, és házikertben szintén előfordul szabadföldi és fólia alatti termesztés esetén egyaránt.

A gomba tartósan nedves körülmények között és 20-27 °C hőmérsékleti tartományok mellett szaporodik fel, és fertőz. A retek sekélyen gyökeresedő növény, ezért gyakran szükséges öntözni, viszont a gombának optimális hőmérséklet már a reteknek nem kedvező. Ahol egyszer a területen a betegség megjelenik, a talaj fertőzött marad, ott hosszú ideig, legalább 1 évig életképesen fennmaradnak a gomba szaporítósejtjei. Fertőzött területen 2 évig retek termesztése nem ajánlott, az ugyanarra a területre vetett retekállományt a gomba ismételten megfertőzi. Ezért a retket, ahol ez a betegség megjelent, vetésforgóban szabad csak termeszteni.

Retek belső elszíneződése

A védekezés a termőterület folyamatos változtatására alapoz. A víz a gomba terjedéséhez is szükséges, függelékekkel (flagellumokkal) rendelkező fertőző spórái vízben úszva változtatják helyüket a talajban. Egyéb káposztaféléket is megfertőzi (botanikai rokonságban állnak), ilyen területeken káposztafélék termesztését is kerülni kell a vetésforgóban.

Retek fekete rothadása, a tünetek markánsabbak, általában kívülről is láthatók

A védekezés alapja az egészséges vetőmag, beteg növény törmelékével, ami a magokra tapad, a szaporítóanyag is fertőzött lehet, ezért csak ellenőrzött vetőmagokat ajánlott felhasználni.

Megfigyelések szerint a fajták ellenálló képessége a betegséggel szemben különböző, célszerű ellenálló fajtákat keresni és termeszteni. Reteknél a gumó bőrszövetén kívül is okozhat kékes-szürke külső elszíneződést, elhalást, súlyos gumópusztulást. A beteg, színelváltozást mutató retket ne fogyassza el, és azokat ne is helyezze a komposztba. Vásárláskor előfordulhat, hogy kívülről épnek kinéző retkek között ilyen, belül elszínesedettek is előfordulnak, az eladó köteles visszavenni, ha reklamál.

Téli lemosó permetezés: Mikor és mivel végezzük?

2023. október 23. 04:36

Mikor és mivel javasolják a téli lemosó permetezést házikertekben? Néhány gyümölcsfám van, pár tő szőlőm és néhány díszbokrom. Egyféle permetszert szeretnék csak használni, egyszerűsítve a munkát.

Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

2020. augusztus 3. 07:36

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?

Mi okozhatja sárga színű foltok megjelenését a szeder szárán?

2019. április 23. 12:17

K. Ildikó kérdése: Tüskétlen szeder zöld szárain élénksárga, kissé kiemelkedő foltokat látok. Mik lehetnek ezek?

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.