Mitől lesz a hónapos retek fehér színű belseje szürke foltos?

Agrofórum Online

Szeretném tudni, mitől lesz a hónapos retek egyébként fehér színű belseje szürke foltos? Nem puha, nem fakó, nem hibás a külseje, csak felvágva derül ki, hogy foltos. Ehető, fogyasztható így is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kérdezett szürke színű elszíneződést a retek húsának belsejében egy gombabetegség okozza, melynek kórokozója az Aphanomyces raphani. Az egész világon elterjedt betegségről van szó, gyakori a retek nagyüzemi termesztésénél is, és házikertben szintén előfordul szabadföldi és fólia alatti termesztés esetén egyaránt.

A gomba tartósan nedves körülmények között és 20-27 °C hőmérsékleti tartományok mellett szaporodik fel, és fertőz. A retek sekélyen gyökeresedő növény, ezért gyakran szükséges öntözni, viszont a gombának optimális hőmérséklet már a reteknek nem kedvező. Ahol egyszer a területen a betegség megjelenik, a talaj fertőzött marad, ott hosszú ideig, legalább 1 évig életképesen fennmaradnak a gomba szaporítósejtjei. Fertőzött területen 2 évig retek termesztése nem ajánlott, az ugyanarra a területre vetett retekállományt a gomba ismételten megfertőzi. Ezért a retket, ahol ez a betegség megjelent, vetésforgóban szabad csak termeszteni.

Retek belső elszíneződése

A védekezés a termőterület folyamatos változtatására alapoz. A víz a gomba terjedéséhez is szükséges, függelékekkel (flagellumokkal) rendelkező fertőző spórái vízben úszva változtatják helyüket a talajban. Egyéb káposztaféléket is megfertőzi (botanikai rokonságban állnak), ilyen területeken káposztafélék termesztését is kerülni kell a vetésforgóban.

Retek fekete rothadása, a tünetek markánsabbak, általában kívülről is láthatók

A védekezés alapja az egészséges vetőmag, beteg növény törmelékével, ami a magokra tapad, a szaporítóanyag is fertőzött lehet, ezért csak ellenőrzött vetőmagokat ajánlott felhasználni.

Megfigyelések szerint a fajták ellenálló képessége a betegséggel szemben különböző, célszerű ellenálló fajtákat keresni és termeszteni. Reteknél a gumó bőrszövetén kívül is okozhat kékes-szürke külső elszíneződést, elhalást, súlyos gumópusztulást. A beteg, színelváltozást mutató retket ne fogyassza el, és azokat ne is helyezze a komposztba. Vásárláskor előfordulhat, hogy kívülről épnek kinéző retkek között ilyen, belül elszínesedettek is előfordulnak, az eladó köteles visszavenni, ha reklamál.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Mitől fejlődött ki a szelídgesztenye törzsén nagy foltban elhalás?

2022. december 23. 04:37

Van egy 7 éves szelídgesztenyefám, aminek a törzsén nagy foltban elhalás fejlődött ki. Az elhalt részt kibontottam, kitisztítottam. Nem nyugodtam meg, nagyon mély és terjedelmes elhalásról van szó. Megállapítható a kép alapján, hogy mi okozhatta? És orvosolható-e a betegség?

Mit tehetünk az egészséges mogyorótermésért?

2019. szeptember 5. 04:36

F. Mihály kérdése: Mogyoróbokrom évek óta csak romlott mogyorót ad, többnyire már nyáron lehullanak a beteg termések. Mit tegyek, hogy egészséges mogyorót tudjak a következő évben betakarítani?

Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén?

2023. február 9. 04:38

Almafám törzsén a kéreg fekete színű, a fa tavaly nem mutatott semmi elváltozást, szépen termett. Mi lehet ez a fekete bevonat, hogyan tudom eltávolítani?