Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

Agrofórum Online

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása és a küldött kép alapján egyértelmű, hogy a szilvahimlő betegsége fordul elő a terméseken. A szilvahimlő, kórokozója Plum Pox Virus (PPV) nagyon gyakori betegség, a szilvafák többsége – házikertekben és gyümölcsösökben is – fertőzött vele. Hiába szűrik az oltványokat, hogy vírusmentes csemetéket neveljenek, mire kiültetés után termőre fordulnak a fák, már többségükben feldúsul a vírus és kifejlődnek a tipikus vírustünetek.

A betegség a leveleken is jól látható tüneteket okoz, bár Ön ezt nem láthatta. A súlyos kárt a terméseken váltja ki. Sajnos a legfinomabb szilvafajta, a Besztercei igen fogékony erre a vírusra, és a látható tünetek mellett belső elváltozásokat is előidéz. A gyümölcsön szabálytalan, besüppedő rajzolatok fejlődnek a héjon, alattuk a gyümölcs húsa megkeményedik, tömörré válik, színe is megváltozik, megbarnul. A hús elveszti jellegzetes ízét, cukortartalma lecsökken, létartalma is, szárazzá válik a belseje, élvezeti értéke lecsökken. Az ilyen gyümölcs feldolgozásra is silány, csak jó minőségű szilvával együtt, keverve tudják, szokták hasznosítani. Vannak olyan vírusváltozatok, melyek fertőzésére a szilva többsége még érés előtt, zölden lehullik a fáról, nem marad beérett, szüretelhető szilva a fán.

Jellegzetes mintázat a szilvák héján (fotó: a kérdező felvétele)

Tekintve, hogy ezeket a szilvákat nem Ön termesztette, szilvafa nevelési praktikákat nem adok. Együtt érzek Önnel, és sajnálom, hogy így járt. Az esete tanúsága, hogy ahol saját kezűleg lehet a gyümölcsöt válogatni vásárlásnál, ott azt tegye meg, alaposan végezze, szánjon rá elegendő időt. Ha eladó méri ki a gyümölcsöt – és általában ez a gyakorlat -, akkor a pultnál nézze még át, és minőségi kifogása esetén, adja vissza az árut.

A szilvahimlő vírus a kajszibarackot és az őszibarackot is fertőzi, és azok termésein is jól látható kör és gyűrű alakú, a héjtól eltérő színű, néha besüppedő mintázatot okoz. Azok vásárlásánál is figyelje a termések héját. A vírusfertőzött barackoknál is hasonló belső ízváltozás is fellép, a gyümölcsök ízetlenek, szárazak, rostosak, csökkent létartalmúak és cukortartalmuk is alacsony.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

2020. szeptember 14. 10:52

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas a szedésre a téli alma?