Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

Agrofórum Online

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Leírása és a küldött kép alapján egyértelmű, hogy a szilvahimlő betegsége fordul elő a terméseken. A szilvahimlő, kórokozója Plum Pox Virus (PPV) nagyon gyakori betegség, a szilvafák többsége – házikertekben és gyümölcsösökben is – fertőzött vele. Hiába szűrik az oltványokat, hogy vírusmentes csemetéket neveljenek, mire kiültetés után termőre fordulnak a fák, már többségükben feldúsul a vírus és kifejlődnek a tipikus vírustünetek.

A betegség a leveleken is jól látható tüneteket okoz, bár Ön ezt nem láthatta. A súlyos kárt a terméseken váltja ki. Sajnos a legfinomabb szilvafajta, a Besztercei igen fogékony erre a vírusra, és a látható tünetek mellett belső elváltozásokat is előidéz. A gyümölcsön szabálytalan, besüppedő rajzolatok fejlődnek a héjon, alattuk a gyümölcs húsa megkeményedik, tömörré válik, színe is megváltozik, megbarnul. A hús elveszti jellegzetes ízét, cukortartalma lecsökken, létartalma is, szárazzá válik a belseje, élvezeti értéke lecsökken. Az ilyen gyümölcs feldolgozásra is silány, csak jó minőségű szilvával együtt, keverve tudják, szokták hasznosítani. Vannak olyan vírusváltozatok, melyek fertőzésére a szilva többsége még érés előtt, zölden lehullik a fáról, nem marad beérett, szüretelhető szilva a fán.

Jellegzetes mintázat a szilvák héján (fotó: a kérdező felvétele)

Tekintve, hogy ezeket a szilvákat nem Ön termesztette, szilvafa nevelési praktikákat nem adok. Együtt érzek Önnel, és sajnálom, hogy így járt. Az esete tanúsága, hogy ahol saját kezűleg lehet a gyümölcsöt válogatni vásárlásnál, ott azt tegye meg, alaposan végezze, szánjon rá elegendő időt. Ha eladó méri ki a gyümölcsöt – és általában ez a gyakorlat -, akkor a pultnál nézze még át, és minőségi kifogása esetén, adja vissza az árut.

A szilvahimlő vírus a kajszibarackot és az őszibarackot is fertőzi, és azok termésein is jól látható kör és gyűrű alakú, a héjtól eltérő színű, néha besüppedő mintázatot okoz. Azok vásárlásánál is figyelje a termések héját. A vírusfertőzött barackoknál is hasonló belső ízváltozás is fellép, a gyümölcsök ízetlenek, szárazak, rostosak, csökkent létartalmúak és cukortartalmuk is alacsony.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Körtetermesztés: fontos a fajtaválasztás a maximális haszon érdekében

2019. február 28. 04:48

A nagyüzemi körtetermesztés napjainkban a haszon maximalizálásáról szól. Nem mindegy, hogyan választják meg a termeszteni kívánt fajtákat, ezen a szinten már nem elég szimpátia alapján dönteni.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében