Mitől van tele apró foltokkal a szamóca levele?

Mitől van tele apró foltokkal a szamóca levele?

Agrofórum Online

S. László kérdése: A szamócám levelein apró, kerek, világos foltok jelentek meg, mi a teendőm, hogy megóvjam növényeimet?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A tünetek alapján a szamóca gyakori és veszélyes kórokozójára (Mycosphaerella fragariae), a szamóca mikoszferellás levélfoltosságára lehet következtetni.

A levélfoltosság hatására kezdetben a fiatal leveleken szegély nélküli apró foltok jelennek meg, melyek aprók és vörösesbarna színűek. Később a levelek növekedésével párhuzamosan közepük kifehéredik, szegélyük pedig lilás-piros lesz. A levelek mellett a levélnyélen, indán, kocsányon is képződnek vörösbarna színű, kifehéredő közepű, megnyúlt alakú foltok.

A beteg, lombjukat vesztett, legyengült tövek a jövő évben kevesebb termést hoznak. Széles hőmérsékleti tartományban fertőzőképes, ezért kora tavasztól a vegetáció végéig számítani lehet a megjelenésére, főként nedves, párás időszakokban

Április elejétől megindul a szamóca intenzív növekedése, a levelei gyorsan fejlődnek. Ahogy az időjárás egyre melegszik és ezzel párhuzamosan a leveleket tartós nedvesség éri a gomba fejlődésnek indul. A fertőzés forrása a beteg levelek, melyeken a kórokozó áttelelni képes.

A kórokozók ellen már a telepítés előtt is védekezhetünk. Fontos, hogy új megvásárolt palántáink ültetése esetén, kizárólag egészséges szaporító anyagot használjunk. A virágzás ideje alatti permetezéseknél fokozott figyelmet kell fordítani az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására. Különös tekintettel arra, hogy a szamóca 80%-os elvirágzásakor már megjelenhetnek az első érett gyümölcsök.

A szamóca érése idején észlelt levélbetegségek ellen már nem védekezhetünk kémiai szerekkel. De a szedés után a következő évi termés megvédése érdekében, valamint a korai lombhullás elkerülése miatt mindenképpen folytatni kell a növényvédő szeres kezeléseket. Javítja a permetezések hatékonyságát a már beállt szamócásokban, ha a lombozatot szüret után lekaszáljuk.

Ősz elején távolítsuk el a szamócatövekről az elszáradt, foltos, beteg leveleket így csökkenthetjük a következő évi fertőzés veszélyét. Ha a levélbetegség tünetei súlyosak, növényvédő szerek alkalmazása indokolt. A kezeléseket kontakt és felszívódó hatóanyagú növényvédő szerekkel végezzük (azoxistrobin, boszalid, difenokonazol, penkonazol).

Mi rághat lyukakat a szamóca termésébe?

2023. június 9. 04:36

Bosszantó jelenséget tapasztaltam idén a házikertemben, valami nagyobb lyukakat rág a szamóca terméseibe. Mi okozhatja ezt a kártételt?

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

2019. augusztus 3. 09:38

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek.

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

2023. szeptember 26. 04:36

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?

A szamóca leveleit valóban le kell szedni március 15-ig?

2023. március 5. 04:39

A tavalyi szamóca leveleit tényleg le kell szedni március 15-ig? RS2 tőzegbe szoktam ültetni a palántákat, ez jó a szamócának?