Mivel permetezhetem a smaragd tujákat, ha megjelent a hajtáselhalás?

Mivel permetezhetem a smaragd tujákat, ha megjelent a hajtáselhalás?

Agrofórum Online

Pusztulnak a tujáim. Milyen legmagasabb töménységben használható az Agrol a smaragd tujáknál, ami még hatásos, és nem káros rájuk? Most tavasszal tervezem permetezésüket.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Tuják levelei, hajtásai sokféle ok miatt barnulhatnak, és azok közül igen kevés ellen hatna az Agrol. Az Agrol plusz téli lemosó permetezőszert 2014-ben kivonták a forgalomból, azóta nem árusítják. 10 éves szert már nem ajánlott felhasználni, adja le veszélyes hulladékot begyűjtő telepre!

Az Agrol olajtartalma a rovarok azon csoportjára hatott, melyek apró méretűek, szívó szájszervűek, a tuján húzódtak meg áttelelő alakjai. Helyette könnyebb és növényi eredetű olajtartalmú készítményeket forgalmaznak jelenleg. Felhasználásukat elsősorban lombhullató növényekre ajánlják télen, amikor azok nyugalmi állapotban vannak, levelek nem találhatók rajtuk. Erre az időszakra más, magasabb töménységgel javasolják felhasználásukat, mint a vegetációs időszakban, amikor zöld lombjukat éri a permetlé.

Tuja hajtásvégelhalása (fotó: a kérdező felvétele)

A tuja örökzöld növény, életmódja és ebből adódóan azon élő károsítók életciklusa is eltér a lombhullatóktól. A tuja télen is él, anyagcseréje fennmarad, télen is táplálékot találnak rajta a károsítói. Az aktuális téli hőmérséklet határozza meg a kártevő aktivitását is. Általánosságban a 8-10 °C léghőmérséklet állandósulásával indul meg tevékenységük, táplálkozásuk és hamarosan szaporodásuk is.

Az olaj hatóanyagot tartalmazó, rovarok elleni készítmények hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony olajréteget képezve rátapadnak a rovarok testére, amik levegő hiányában elpusztulnak. Az olajréteg azonban a zöld lombot is bevonja, befedi, lezárja a leveleken található légzőnyílásokat is. Hatása egyben hasznos és káros is lehet. Ez az oka, hogy a készítmények használati javaslatánál fenyőkre, tujákra, örökzöldekre vonatkozóan nem olvashat javaslatot.

Elhalt hajtás a tuján
Elhalt hajtás a tuján (fotó: a kérdező felvétele)

Gyakorlati növényvédelmi szakemberek tapasztalatai szerint a napraforgóolaj-tartalmú Vegesol eReS 0,4-0,5%-os vagy a Vegesol R 0,2-0,4%-os oldata nem okoz perzselést a tujákon. Atkák, levéltetvek ellen gyérítő hatású. A benne lévő gombaölő hatóanyag-tartalom egyben a gombabetegségek ellen is hat.

A pótlólag megküldött képeken gombafertőzés okozta hajtásvégi elhalást lehet látni, amit a gyakori nyárvégi, őszi esőzés segített elő. A tavalyi időjárás extrém volt, hosszú ideig maradtak nedvesek a levelek, ez a szituáció segítette a gombabetegségek elterjedését. Ellenük házikertekben szabadon felhasználhatók és hatásosak a réz hatóanyagot tartalmazó gombaölő szerek (pl. Bordóilé neo, Cuproxat, Astra rézoxiklorid stb.), felszívódó szerek közül pedig az Amistar, Signum. A Topas is felhasználható, ha még van készleten, de átsorolták II. forgalmi kategóriába, vásárlásához zöld könyv szükséges. A barnult hajtásvégeket érdemes lemetszeni, eltávolítani. A tuják öntözését a reggeli órákra javaslom időzíteni, amikor hamar felszárad a vizes növény, és csökken a harmatképződés esélye, tartama.

A tuják fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét komplex trágyákkal lehet erősíteni, csak összetett műtrágyákat és/vagy szerves trágyát használjon tápanyagpótlásra!

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

Sokasodnak a repcekártevők, készüljünk fel a védekezésre!

2024. március 14. 10:10

Kontakt és felszívódó rovarölő hatóanyagok kombinációját ajánlja a Nufarm a hatékony védekezésre.

Mivel permetezzem a rózsát a levélfoltok továbbterjedése ellen?

2023. augusztus 8. 04:37

Mivel permetezzem le a rózsát, hogy megakadályozzam a foltosodást okozó levélbetegség továbbterjedését?

Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

2018. szeptember 29. 08:01

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre.