8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz

Mivel tudunk kiskertben védekezni a paradicsomvész ellen?

Agrofórum Online

Szeretném segítségüket kérni. Mivel tudok kiskertben védekezni, permetezni a paradicsomvész ellen? Köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsomvész, vagyis a fitoftórás betegség a paradicsom jelentős, sokszor súlyos károkat okozó betegsége. A paradicsom mellett, amennyiben kertjében burgonya is található, sajnos annak állományában való megjelenésére is fel kell készülni. Kiskerti körülmények között is egy rendszeresen előforduló betegség, megjelenésére, súlyos mértékű károkra általában csapadékos időjárás következtében kell számítanunk. A tünetek a leveleken, száron, terméseken, de még a levélnyélen is megjelenhetnek. Fontos, hogy a levélen kialakuló kezdeti tüneteket minél hamarabb felismerjük és a védekezést megkezdjük!

A levélen kezdetben szürkés-zöld, vizenyős, majd zöldes-barna, elmosódott szélű foltok mutatkoznak meg. Idővel a foltosodás nagyobb mértékben elterjed, így a levelek elszürkülve halnak el, majd el is száradnak. A levélnyélen, illetve a száron is, szabálytalan alakú és nagyságú vizenyős, sötétbarna foltok láthatók. A fertőzött terméseken nagyméretű, elmosódott szélű, vörösbarna foltok jelennek meg a betegség nyomán. Az érő bogyók belső részének elszíneződése, az érett termések rothadásnak indulása is a tünetek közé tartozik. Minden fertőzött növényi részen továbbá fehér színű penészgyep megjelenése is a fitoftórás betegség megtelepedését igazolja.

Érdemes a betegség ellen már megelőző jelleggel védekezni, így az áttelelő képleteit a növényi maradványok összegyűjtésével csökkenteni. Fontos a vetésforgó betartása, illetve a rokon növények, főként a burgonya, szomszédos helyre való ültetésének elkerülése. Emellett a fajtaválasztás, a gyomirtás, a megfelelő tápanyag-ellátás is nagy szerepet játszik a betegségek kialakulásának megelőzésében.

A növények öntözését lehetőség szerint a reggeli órákban végezzük el, így csökkentve le a levelek felületének hosszabb ideig tartó nedvességét. A fertőzéshez kedvezőnek tekinthető a hűvösebb, 12-15 °C-os hőmérséklet, terjedésének viszont a magasabb 18-22 °C az optimális. A kémiai kezelést már tavasz végétől ajánlott megkezdeni, megelőző jelleggel permetezni. A többi kórokozó ellen is védekezve, a permetezést a tenyészidőszak végéig érdemes folytatni, ha az időjárási körülmények is okot adnak a fertőzésveszélyre.

A kontakt készítmények közül a réz hatóanyagok megelőző jelleggel jó eredménnyel vethetők be, míg a felszívódó szerek (Promesa, Amistar, Trunfo, Topas, Proplant), a betegség kialakulása esetében, illetve nagyobb fertőzési nyomás során alkalmazandók. A kémiai védekezés mellett, további fontos teendőnk a beteg növényrészek eltávolítása és megsemmisítése, mellyel a továbbfertőzés nagyobb mértékben akadályozható. Az érési időszak közben végzett kezelések során minden esetben vegyük figyelembe az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartását is!

Kiemelt kép: Pixabay

Különleges formák a paradicsomok világában

2019. március 31. 06:37

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

2020. március 16. 08:17

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket.

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.