8℃ -1℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán

Mivel védekezzek, ha az alma, körte és birs termésein fekete foltok jelennek meg?

Agrofórum Online

Az alma, körte és birsalma termésein fekete foltok jelennek meg. Mivel védekezzek a rügypattanástól az érésig?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tünetekről küldött kép, illetve bővebb leírás hiányában csak a kiváltó okokat, lehetséges kórokozókat tudom felsorolni, illetve a védekezésre ez alapján iránymutatást adni. Az alma és körte termésein foltosodást leggyakrabban a varasodás okoz. A betegség nagyobb mértékű fertőzésére esős évjáratban kell számítani, viszont száraz körülmények között is rendszeresen szükséges kémiailag megelőző jelleggel védekezni ellene. E termésfoltokra jellemző, hogy kezdetben kisebbek, majd növekednek, sötétbarna színűek, idővel elparásodnak, varasak lesznek, a termések pedig akár fel is repedhetnek, egyenetlen felületűvé és féloldalassá válhatnak. A leveleken ugyancsak észlelhetők a betegség tünetei, kerek, kezdetben halványzöld foltok formájában, melyek kidomborodnak.

A koromfoltosság, valamint a légypiszok betegség egyaránt fekete foltok kialakulását okozza a termésen, főként a sárga héjú fajtáknál feltűnő jelenlétük. A koromfoltosság pár mm nagyságú, fekete elszíneződése könnyen letörölhető a gyümölcsök felületéről, míg a légypiszok betegség apró fekete pontok formájában mutatkozik meg a termések felületén. E kórokozók megjelenésére főként gombaölő szeres kezelésben nem részesülő fáknál számíthatunk, hiszen a varasodás elleni rendszeres védekezések e kórokozókkal szemben is hatékonyak. 

A varasodás megelőzése nemcsak a permetezésen alapul, hanem a beteg és lehullott lomb megsemmisítésén, valamint az őszi és tél végi lemosó permetezésen egyaránt (réztartalmú készítményekkel). A levelek megjelenése után, megelőző jelleggel a virágzásig legalább 2-3-szor érdemes elvégezni a kémiai védekezést. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában, vagyis kb. áprilistól júniusig felszívódó készítmények használata ajánlott (pl. penkonazol, tebukonazol). A kontakt szereket a vegetációs időszak kezdetén és végén ajánlatos alkalmazni (pl. réz, metiram). A tünetek megjelenésekor 5-7 naponta végzett kezeléssel érhetünk el javulást, amikor kontakt és felszívódó készítmények kombinált kijuttatása az ajánlott.

A birsen termésfoltosodást leggyakrabban a diplokarponos betegség okoz. A leveleken is láthatók apró barna foltok, melyek idővel nagyobbodnak, egybeolvadnak. A kórokozó jelenléte által a gyümölcsökön 4-6 mm nagyságú, sötétbarna, összeolvadó foltok képződnek. A fertőzési forrás elsősorban a lehullott levél, ezért ezek összegyűjtése, talajba forgatása is indokolt, mellyel a következő évi fertőződés esélye csökkenthető. A kémiai védekezést már a fák egérfüles állapotában el kell kezdeni és egészen június közepéig szükséges folytatni. A birs diplokarponos betegsége ellen a már fent említett, az alma és körte esetében leírt hatóanyagok egyaránt felhasználhatók a kémiai védekezésre.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Az alma felvásárlási áránál is szabályozott piaci viszonyok kellenének

2019. január 30. 05:17

A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.

A vártnál gyengébb lehet az európai almatermés

2022. szeptember 15. 08:04

A visszaesést részben a magas termelési költségek okozták, az áram drágulása ugyanis megfizethetetlenné tette a tárolást.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.