A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekezésre

A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekezésre

Agrofórum Online

S. Angéla kérdése: Puszpáng bokraimat eddig sikerült megvédenem idén a puszpángmoly lárváinak rágásától. Mikor várható az újabb fertőzés?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) igen agresszív behurcolt kártevő. 2011 őszén észlelték először hazánkban Sopronban, 2-3 év alatt elterjedt az országban, és azóta is komoly károkat okoz. A lepke nagyméretű, fehéres színű szárnyait barna színű szegély keretezi. 3 nemzedéke fejlődik ki évente, tojásai lerakása után hamarosan kikelnek a fiatal hernyók, melyek a levelek felszínét rágják, gyakran összeszőtt levelek között húzódnak meg.

A szerző felvétele

A nagy étvágyú lárvák gyorsan nőnek, kifejlett egyedei elérik a 4 cm-t is. Tömeges megjelenésük esetén okozzák a tarra rágást, amikor nem hagynak leveleket a bokrokon, és a rügyek lerágásával azok pusztulását is okozzák. Lárvái zöldes színűek fekete csíkokkal és pettyekkel, zöld színűk miatt a szintén zöld levelek között könnyen elrejtőznek. A lárva állapotot követi a bábállapot, abból kelnek ki a lepkék. Gyors elterjedésében szerepet játszottak az importból származó, nagy tömegben felhasznált fertőzött gyökeres buxus tövek, valamint a lepke aktív mozgása is. A lepke jó repülő, több kilométeres távolságban is megkeresi a tápnövényét. Vonzza a fény, kerti lámpák fényére repül

A lepkék jelenlétről feromon csapdák segítségével győződhetünk meg. A MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete által kifejlesztett csapda fogja a kifejlett lepkéket, jelzi rajzásukat. Bővebb leírás a http://www.csalomoncsapdak.hu/ honlapon olvasható. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növény-orvosi kamara országos előrejelző hálózat csapdáinak adatai szerint a lepkék 1. nemzedékének rajzása déli megyékben már folyik, tehát a rajzás a közeli napokban mindenhol megindul az országban.

A szerző felvétele

Permetezésnél számításba jöhető rovarölő szerek: metoxifenozid, indoxakarb hatóanyagok már a lárvák kibújása előtt is alkalmazhatók, lárva ölő hatásuk mellett jelentős tojásölő hatással is rendelkeznek. Fiatal lárvák ellen hatékony a következő keverék: a deltametrin vagy diflubenzuron hatóanyagú kontakt szerekhez kevert acetamiprid felszívódó hatóanyag. A permetléhez tapadásfokozó anyagot is kell adagolni. Védekezés csak akkor lesz eredményes, ha a bokor aljába, belsejébe is bőségesen bejuttatjuk a permetlevet, oda, ahol a kártevő gyakran meghúzódik. Házi kertekben a bokrok figyelésével, a károsított hajtások eltávolításával, megsemmisítésével a lárvák száma lényegesen csökkenthető. A kártevő rajzása elhúzódó, a 3 lepke nemzedék hosszú ideig jelen lehet a puszpáng növényeken, ezért évente többszöri kémiai védekezés válhat szükségessé.

Nagyot zuhant a hazai dísznövénypiac

2020. április 28. 13:17

A vágottvirág-termesztők 85, az egynyári és balkonnövények termesztői 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körülire becsülik a bevételkiesésüket.

Milyen egynyári dísznövényekről szedhetünk magot?

2020. szeptember 3. 15:40

Mikor és hogyan kell azokat begyűjteni?

Mire ügyeljünk, ha magot szeretnénk gyűjteni a virágzó dísznövényekből?

2023. augusztus 27. 12:40

Hogyan szedjek magot a dísznövényekből? Mire ügyeljek? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Miért festik fehérre a fák törzsét?

2019. november 28. 04:39

R. István kérdése: Miért szokták a fák törzsét fehérre festeni? Mi ellen véd, van-e haszna?