Repceszár-ormányos – érdemes már védekezni?

Repceszár-ormányos – érdemes már védekezni?

Agrofórum Online

L. Ferenc kérdése: Repcében ragacslappal fogtunk ormányos bogarakat. A repce nincs még szárban, van értelme a korai védekezésnek?

Aki válaszol:

Dr. Sallai-Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

A melegedés hatására megjelentek az első repceszár-ormányosok. A táblaszélektől vándorol befelé, 15 C0 felett már repülni is képes a tábla belseje felé.

A kártevő alak ellen nem tudunk védekezni, az egyetlen fegyverünk a rajzáscsúcs esetén az imágók ellen pontosan időzített beavatkozás. Ilyen enyhe időjárásban akár már márciusban is időszerű lehet a rovarölő szeres védekezés ellene.

Javaslom a csapdák naponta/2 naponta történő átnézését! Rajzáscsúcs esetén gyors beavatkozás szükséges  piretroid vagy klórpirifosz hatóanyagú szerekkel. Utóbbiak az AKG-s területeken csak ősszel juttathatóak ki! Tapadásfokozó adagolása mindenképpen szükséges a megfelelő hatás kifejtéséhez.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Kockázatok és nehézségek a repce tavaszi klórpirifoszos kezelésének időzítésében

2019. február 26. 09:44

Az őszi káposztarepce tavaszi növényvédő szeres kezelései során gyakran használunk olyan rovarölő szert, ami a méhekre mérsékelten, vagy éppen kifejezetten veszélyes. Ezeknek a készítményeknek az engedélyokirata a kijuttatás legutolsó időpontját is meghatározza.