Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

FMC-Agro Hungary Kft.

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik. Amikor 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba.

A rovarok lyukat rágnak a repce szárába, levelek nyelébe és főerébe, majd az ebbe elhelyezett petékből kikelő lárvák a rágásukkal, „odvasításukkal” a rágás feletti részek részleges vagy teljes pusztulását okozzák.

Repceszár-ormányos lárvák kártétele repce szárában

Védekezni a betelepülő imágók ellen a legkönnyebb és leghatékonyabb. Az imágók ellen való optimális védekezési idő meghatározásának megkönnyítését a repcetáblákban kihelyezett sárgatálak segítik. Ha nem nő tovább a tálakban összegyűlő rovarok száma egyik napról a másikra, eljött az idő a permetezésre.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a betelepülő imágók elleni könnyebb és hatékonyabb védekezés érdekében?

  • A betelepülés elhúzódó, tartamhatással rendelkező rovarölő szer választása ajánlott.
  • Kora tavasszal a hideg nappalok miatt a gázosodásra hajlamos készítmények „fáznak”, ezért hidegben is működő készítmények használata célszerű.
  • Tavasszal az esős napok valószínűsége nagyobb, a védekezés megkezdésével viszont nem lehet sokat várni, ezért „esőálló” rovarölő szer alkalmazása szükséges.

A piretroidok gyors, taglózó, hidegben is ható tulajdonsága alkalmas a repceszár-ormányos kártételének megakadályozására, ami egy jó alap. Az igazi sikerhez azonban további előnyös tulajdonságokra is van szükség.

A Rapid® CS (60 g/l) gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid típusú rovarölő szer (dózisa 60-80 ml/ha), mely több szempontból is megfelel a fent sorolt szempontoknak:

  • a Rapid® CS a legmodernebb mikrokapszulázott formulációjú rovarölő szer. A kapszulába zárt hatóanyaga a felületi kezelésnek köszönhetően jobban ellenáll az időjárási körülményeknek, mind meleg (kevésbé párolog), mind hideg esetén, biztosítva ezzel a tulajdonságával a tartamhatás dolgát;
  • az eltérő méretű mikrokapszulának köszönhetően a hatóanyag folyamatosan szabadul ki és tart fent rovarölő hatást a repce állományunkban;
  • a gamma-cihalotrin UV fény hatására lassabban bomlik más piertroid hatóanyagokhoz képest, így tartamhatása van;
  • a Rapid® CS kipermetezését követően fél órával lehulló csapadék már nem okoz hatékonyságromlást.

Mindezek összességében a többi hasonló hatóanyagú készítményhez képest hosszabb tartamhatást és megbízható hatékonyságot eredményeznek.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

A kukoricamoly jelentősége és kártétele

2019. április 23. 06:16

A tavalyi év kukoricatermesztése több termőhely viszonylatában a remek termés ellenére nehézségekbe ütközött. Legnagyobb gondot és terméskiesést a tavaszi szárazságon túl az állati kártevők jelentették.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.

Fiatal repcetermesztők az ország különböző részeiről

2018. május 8. 10:18

Ezúttal nem saját tapasztalataimat osztom meg az olvasóval, hanem három rátermett magyar fiatal gazdát faggatok a repce termesztéséről, saját tapasztalataikról.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Időben gondoskodjon a repce egészséges tavaszi indulásáról!

2018. március 26. 07:13

Első alkalommal, amikor a repcénket permetezzük, gondolnunk kell a fóma és egyben a szárormányosok elleni védelemre.

Összeért az árpa és a repce, a búza minősége megfelelő

2018. július 3. 11:06

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani.