Szükséges a leandert lemosó permetezésben részesíteni, vagy nem is szabad?

Szükséges a leandert lemosó permetezésben részesíteni, vagy nem is szabad?

Agrofórum Online

Érdeklődöm, hogy kell-e a leandert lemosó permetezésben részesíteni vagy nem szükséges? Vagy nem is szabad? Vegesol eReS szerrel kezelném. Szomszédom kért meg rá, hogy leandernövényeit permetezzem le. Nem szeretném, ha károsodnának.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Alapként szeretném leszögezni, hogy permetezni okkal, indokkal szoktunk, amikor betegség, kártevő jelenlététét, kártételét észleljük a növényen. Természetesen ez feltételezi, hogy a növényt rendszeresen végignézzük, ellenőrizzük. Az Ön esetében lehet, hogy indokolatlan a permetezés, de az is elképzelhető, hogy szükséges. Ha úgy merül fel a kérdés, hogy a kertben más, elsősorban fás növényeket kezel a Vegesol eReS oldattal, és azokkal együtt tervezi a leanderek permetezését, akkor a válasz az, hogy lehet kezelni, hasznos lehet, nem károsítja.

Kérdésében nem jelzi, hogy van-e valami betegsége a leandereknek, vagy csak megelőzésképpen tervezi a permetezésüket.

A leander kezelhető a Vegesol eReS összetett tartalmú növényvédő szerrel, ami kórokozók és kártevők ellen is védelmet nyújt. Rézoxid– és kéntartalma a leanderen esetlegesen előforduló gombás és baktériumos betegségek ellen hat. A napraforgóolaj-tartalma pedig az apró szívókártevőket – atka, levéltetű – gyéríti, melyek gyakran telepednek meg a leandereken. A Vegesol kontakt módon fejti ki hatását, csak azokat a károsítókat pusztítja, melyekkel közvetlenül érintkezik, bevonja felületüket. A permetezést apró cseppekkel, a növény, a levelek teljes felületének bevonásával kell elvégezni. Ne feledje, hogy a levelek mindkét oldalát érje a permetlé, az atkák elsősorban a levelek hátoldalán élnek, ott alakulnak ki telepeik!

Leandertövek telelés után
Leandertövek telelés után

A Vegesol eReS felhasználási töménységét a gyártó és forgalmazó 0,4-0,5%-ban határozta meg bármilyen zöld leveles fejlettségi állapotban lévő növénynél, gyümölcsfáknál, dísznövényeknél egyaránt. Ez 10 liter vízhez 40-50 ml szer feloldását jelenti. Permetezéshez minimálisan 10 °C-os hőmérséklet szükséges.

Hűvös tavaszi időjárásnál ajánlott a permetléhez kézmeleg vizet használni, ami az olaj oldódását és oldatban maradását segíti. A kontakt hatású növényvédő szereket az eső könnyen lemossa, ilyen esetben a permetezést indokolt megismételni, vagy ezt megelőzendő, a virágokat permetezés után védeni az esőtől.

A Vegesol eReS kifejezetten házikerti célú növényvédő szer, kevéssé mérgező, hatása széles körű, szabad forgalmú, biotermesztésben is engedélyezett, képesítés nélkül megvásárolható és alkalmazható. Ennek ellenére csak indokolt esetben, az előírt töménységben és védőfelszerelésekkel használja!

Őszi teendők a gyümölcsösökben

2020. október 19. 10:01

Ha vége a gyümölcsszedésnek, hajlamosak vagyunk hátra dőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a gyümölcsfákat. Gyakori gond, hogy a szüret után a letermett fákat nem vagy nem kellő módon készítik fel a következő évi szezonra. Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a fontosságára hívom fel a figyelmet, azaz: hogyan tudjuk optimalizálni gyümölcsfáink tartalékait?

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

Heti Fórum: Lemosó permetezésre felkészülni!

2021. február 22. 09:07

Milyen lemosó szereket ajánlanak üzemi szinten és milyet a házikertekbe? Hogyan kell ezeket kijuttatni és mikor van a legmegfelelőbb időpont a permetezésre?

Mi okozza a szilva terméseinek deformálódását?

2023. május 29. 14:39

Mi az oka, hogy a szilvák nagysága többszöröse a megszokottnak, és furcsa formájuk is van? Mi okozza ezt az elváltozást?